Κόσμος

Υεμένη: Ραγδαία εξάπλωση της χολέρας σε περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι – Προβληματίζεται ο ΟΗΕ

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών έχει προβληματιστεί λόγω της έξαρσης της χολέρας στην Υεμένη, και ειδικά για την ταχεία εξάπλωσή της σε περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες Χούθι, καθώς από τον Οκτώβριο καταμετρώνται 11.000 κρούσματα και 75 θάνατοι.

Από τον Οκτώβριο του 2023, διαπιστώνεται «ανησυχητική αναζωπύρωση της χολέρας σε όλη τη χώρα», είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Έντεμ Γουοσόρνου, εξ ονόματος του αρμοδίου για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις του ΟΗΕ, του Μάρτιν Γκρίφιθς. Τόνισε πως η τελευταία επιδημία είχε ξεσπάσει το 2019.

«Η αντίδραση στις περιοχές που ελέγχονται από τη (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση, από υπηρεσίες της κυβέρνησης και ανθρωπιστικές οργανώσεις, επέτρεψε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση της ασθένειας και να εξασφαλιστεί πως θα είναι διαθέσιμες προσήκουσες θεραπείες», είπε η κυρία Γουοσόρνου.

Όμως από τον Μάρτιο, βλέπουμε την επιδημία να εξαπλώνεται με ταχύτητα στις περιοχές που ελέγχουν οι Χούτι», πρόσθεσε.

Ως την 7η Απριλίου, είχαν καταγραφεί πάνω από 11.000 ύποπτα κρούσματα από τον Οκτώβριο και 75 θάνατοι, έναντι 3.200 ύποπτων κρουσμάτων σε περιοχές ελεγχόμενες από την κυβέρνηση, διευκρίνισε επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρξει «ταχεία αντίδραση».

«Όμως τα αποθέματα έκτακτης ανάγκης απαραίτητου υλικού έχουν σχεδόν εξαντληθεί. Και τα συστήματα ύδρευσης, αποχέτευσης και υγιεινής πρέπει να ενισχυθούν επειγόντως», σημείωσε η αξιωματούχος, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει.

 

Έχει χρηματοδοτηθεί μόνο το 10% του σχεδίου αντίδρασης του ΟΗΕΤο σχέδιο αντίδρασης του ΟΗΕ για την κάλυψη ανθρωπιστικών αναγκών στην Υεμένη το 2024, κοστολογημένο στα 2,7 δισεκ. ευρώ, δεν έχει χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα παρά κατά 10%.

Για την προσφορά βοήθειας στον πληθυσμό χρειάζεται επίσης πρόοδος στην προσπάθεια για την αποκατάσταση της ειρήνης, επιμένει ο ΟΗΕ.

Η χώρα γνωρίζει συγκριτική ηρεμία αφότου τέθηκε σε εφαρμογή ανακωχή των αντιμαχόμενων τον Απρίλιο του 2022 έπειτα από διαπραγμάτευση με μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών· παρότι επισήμως η ισχύς της έχει εκπνεύσει, γενικά συνεχίζει να εφαρμόζεται από τα αντιμαχόμενα μέρη.

Όμως, εξαιτίας του πολέμου ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούτι εξαπολύουν στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν από τα μέσα Νοεμβρίου επιθέσεις εναντίον πλοίων τα οποία κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους.

Και, μολονότι η στρατιωτική αναμέτρηση στη χώρα «είναι περιορισμένη σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τον Απρίλιο του 2022, βλέπουμε τελευταία κλιμάκωση των εχθροπραξιών» σε διάφορα μέτωπα, σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για την Υεμένη Χανς Γκρούντμπεργκ.

«Παρότι οι συγκρούσεις στην Υεμένη και στην περιοχή χωρίς αμφιβολία συνδέονται, έχω την ισχυρή πεποίθηση πως οφείλουμε στους Υεμενίτες να εγγυηθούμε ότι η επίλυση της σύγκρουσης δεν θα υποταχθεί στην επίλυση άλλων προβλημάτων», επέμεινε. «Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε η ειρήνη στην Υεμένη να μετατραπεί σε παράπλευρη απώλεια», πρόσθεσε, προειδοποιώντας εναντίον των «καταστροφικών συνεπειών» για τη χώρα και την περιοχή σε περίπτωση νέας κλιμάκωσης.


 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...