Κόσμος

Βερολίνο: Ζητά από το ΔΝΤ πιο πολλές μεταρρυθμίσεις και λιγότερα δάνεια για τις χρεοκοπημένες χώρες

Η Γερμανία "παγώνει" τα αυξανόμενα δάνεια του ΔΝΤ προς τις χώρες που έχουν χρεοκοπήσει όπως δείχνει η κοινή δήλωση  του πρόεδρου της Bundesbank, Χόακιμ Νάγκελ και του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, Κρίστιαν Λίντνερ με αφορμή την 75η επέτειο του Ταμείου.

Ο Νάγκελ (Bundesbank) και ο Λίντνερ δήλωσαν πως τα τελευταία χρόνια, οι ετήσιες δανειακές δεσμεύσεις του ΔΝΤ προς αυτή την ομάδα χωρών ήταν περίπου πέντε φορές υψηλότερες από ό,τι πριν από την πανδημία.

Ο αριθμός των διαφορετικών προγραμμάτων δανείων έχει αυξηθεί σημαντικά, ενώ ιδιαίτερα οι αναπτυσσόμενες χώρες λαμβάνουν συχνά επανειλημμένα δάνεια, τονίζουν οι ίδιοι.

Ως αποτέλεσμα, ωστόσο, οι πληγείσες χώρες εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τη χρηματοδοτική “σταγόνα” του ΔΝΤ. Αυτός δεν μπορεί να είναι ο στόχος, σημειώνουν οι επικεφαλής της Bundesbank και του ΥΠΟΙΚ.

Ο δανεισμός αυτός συνδέεται με υποχρεωτικά μεταρρυθμιστικά μέτρα, έτσι ώστε οι χώρες να μπορέσουν να επιστρέψουν σε βιώσιμη αναπτυξιακή πορεία και σε οικονομική ανεξαρτησία το συντομότερο δυνατό.

Το ΔΝΤ βοηθά τις χώρες μόνο να βοηθήσουν τον εαυτό τους, σημειώνουν οι Νάγκελ και Λίντνερ. Η χρηματοδοτική στήριξη από το ΔΝΤ δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια μακροπρόθεσμη οικονομική πολιτική που προωθεί τη σταθερότητα, τονίζουν.

Η χρηματοδότηση μιας ατζέντας αναπτυξιακής πολιτικής δεν αποτελεί επίσης πρωτότυπο καθήκον του ΔΝΤ και θα πρέπει μάλλον να αφεθεί σε ιδρύματα όπως η Παγκόσμια Τράπεζα, σημειώνουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι προσπάθειες για τη χρήση των λεγόμενων Ειδικών Τραβηκτικών Δικαιωμάτων (ΕΤΔ) για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό.

Αυτό θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις προσδοκίες ότι το ΔΝΤ θα κατανέμει ολοένα και περισσότερο τα ΕΤΔ για λόγους άλλους από την αρχική του λειτουργία ως συναλλαγματικό απόθεμα.

Εξάλλου, το ΔΝΤ έχει επίσης αρχίσει πρόσφατα να ασχολείται με την κλιματική αλλαγή. Μπορεί να συμβάλει σημαντικά εδώ, αν περιοριστεί στις βασικές του αρμοδιότητες.

Για παράδειγμα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων παρακολούθησης, μπορεί να αναλύσει και να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής στις δημοσιονομικές πολιτικές των χωρών μελών του.

Μπορεί επίσης να υποστηρίξει τα μέλη της μέσω της πρόσφατα δημιουργηθείσας πιστωτικής γραμμής για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανθεκτικότητας – σε στενό συντονισμό με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ανεξάρτητα από το πόσο έχει αλλάξει η παγκόσμια οικονομία τα τελευταία 80 χρόνια και θα συνεχίσει να αλλάζει, το ΔΝΤ αποτελεί άγκυρα οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας. Το συγχαίρουμε γι’ αυτό με μεγάλο σεβασμό.

Με την πάροδο των ετών, το ΔΝΤ έχει επανειλημμένα καταφέρει να προσαρμοστεί στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας και να βγει ισχυρότερο από τις κρίσεις.

Ωστόσο, οι εξωτερικές συνθήκες σπάνια ήταν πιο δύσκολες από ό,τι σήμερα. Ένα ΔΝΤ που επικεντρώνεται στη βασική του αποστολή μπορεί να ενισχύσει με τον καλύτερο τρόπο το παγκόσμιο οικονομικό και νομισματικό σύστημα και να βρεθεί στο επίκεντρο μιας λειτουργικής πολυμέρειας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

“Φωτιά” άναψε στον Μακρόν ο Ερντογάν-Ενισχύσεις από τον γαλλικό στρατό έφθασαν στη Νέα Καληδονία που “ καίγεται” από άκρη σε άκρη

Οι γαλλικές μυστικές υπηρεσίες (DGSI) βλέπουν ξεκάθαρα πλεκτάνη πίσω από την εξέγερση από τις τουρκικές μυστικές...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Ο Ζελένσκυ σε πανικό: Μία ρωσική τεθωρακισμένη Μεραρχία κινείται ανεξέλεγκτα στο Χάρκοβο ενώ συναντώνται Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ (Βίντεο)

ΟΙ Ρώσοι προελαύνουν σε Ζαπορίζιε Χερσώνα και Ντιεπρπετρόφσκ-Αλεξάνντερ Ζιμόφσκυ : Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν...