δανική φρεγάτα και έκρηξη
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Δεν εκτοξεύονταν οι πύραυλοι! Παρά λίγο ατύχημα με δανική φρεγάτα και UAV των Χούθι-Απολύθηκε ο αρχηγός του δανικού επιτελείου

Η δανική φρεγάτα HIMS Iver Huitfeldt της ομώνυμης κλάσης φρεγατών ήταν το πλοίο που έστειλε η Δανία στην αποστολή Aspides της Ευρώπης στην Ερυθρά Θάλασσα. Κατά την διάρκεια της επιχείρησης του πλοίου στην περιοχή παρατηρήθηκαν δυσλειτουργίες με αποτέλεσμα το σκάφος να γίνει ευάλωτο σε εχθρικές απειλές. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Απολύθηκε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου

Πιο συγκεκριμένα, η φρεγάτα HIMS Iver Huitfeldt του δανικού πολεμικού ναυτικού αντιμετώπισε κάποια θεματάκια κατά την διάρκεια της αποστολής της στην Ερυθρά Θάλασσα, όπου σκοπός της ήταν να απωθήσει τις επιθέσεις των Χούθι. Αναλυτικότερα, η φρεγάτα δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει τους πυραύλους αεράμυνας τύπου ESSM για τουλάχιστον 30 λεπτά. Παράλληλα, τα μισά από τα πυρομαχικά που εκτόξευσαν τα κύρια διπλά όπλα 76 χιλιοστών του πλοίου πυροδοτήθηκαν πολύ νωρίς και πολύ κοντά στο πλοίο.

Παρά τα εν λόγω προβλήματα η δανική φρεγάτα κατάφερε να καταρρίψει τέσσερα εισερχόμενα drones, ενώ τα υπόλοιπα καταστράφηκαν από άλλα συμμαχικά πολεμικά πλοία. Μετά από επανεκκίνηση διάρκειας 30 λεπτών του συστήματος αεράμυνας της πλατφόρμας, οι πύραυλοι ESSM ενεργοποιήθηκαν και τα 50 από τα 100 βλήματα 76 χιλιοστών των όπλων του πλοίου ξεκινήσαν να λειτουργούν και αυτά σωστά. Η μάχη με τα drones των Χούθι λέγεται πως διήρκησε περίπου μία ώρα.

Μετά το περιστατικό το δανικό υπουργείο άμυνας απέδωσε ευθύνες στον αρχηγό του γενικού επιτελείου του δανικού στρατού, διοικητή Φλέμινγκ Λέντφερ. Πάρθηκε συγκεκριμένα η απόφαση να απολυθεί ο Δανός από την θέση του αρχηγού του γενικού επιτελείου επειδή δεν ενημέρωσε το υπουργείο για τα τεχνικά προβλήματα της φρεγάτας.

Δανικά μέσα αναφέρουν πως ο Δανός αρχηγός αποκάλυψε πως γνώριζε για τεχνικά ζητήματα σχετικά με το ραντάρ και το σύστημα διαχείρισης μάχης του πλοίου, ωστόσο αποδείχθηκαν σοβαρότερα από όσο νόμιζε. Η δανική φρεγάτα HIMS Iver Huitfeldt χρησιμοποιεί το ραντάρ APAR της εταιρείας Thales, ένα σύστημα το οποίο δεν έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αξιόπιστο. Η φρεγάτα Hessen της γερμανικής κλάσης Sachen διαθέτει και η αυτή το ίδιο ραντάρ και εμφάνισε παρόμοιες δυσλειτουργίες φέτος τον Φεβρουάριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάντως η εταιρεία Thales δήλωσε πως σύμφωνα με προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησαν οι δανικές αρχές φαίνεται πως δεν υπάρχει πρόβλημα με το ραντάρ APAR του σκάφους. Μία άλλη πολύ ενδιαφέρουσα αναφορά που εμφανίστηκε σε δανικά μέσα είναι πως πριν σταλεί στην Ερυθρά Θάλασσα μεταφέρθηκαν στην φρεγάτα ανταλλακτικά εξαρτήματα και εξοπλισμός από άλλα δανικά πολεμικά πλοία. Μεταξύ αυτών ήταν και τα δύο πυροβόλα 76 χιλιοστών που εμφάνισαν τα προβλήματα στην εκτόξευση των βλημάτων.

 

GALLERY

Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Iver Huitfeldt
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ