Κόσμος

"Πραξικόπημα" Ερντογάν στο Βάν της Τουρκίας-Καθαίρεσε Κούρδο εκλεγέντα Δήμαρχο και έβαλε στη θέση του τον δικό του υποψήφιο που έχασε στις εκλογές!

Όποιος πιστεύει ότι ο Ερντογαν "ξόφλησε" μετά την συντριβή του στις Δημοτικές εκλογές στην Τουρκία και ότι στην "γειτονική χώρα" άρχισε να πνέει αέρας εκδημοκρατισμού, μάλλον ζει σε παράλληλο Σύμπαν.

Αυτό "φρόντισε" να το δείξει αμέσως μετά το πέρας των Δημοτικών εκλογών, ο Τούρκος Πρόεδρος, δείχνοντας σε φίλους και εχθρούς του εντός και εκτός της χώρας του, ότι αυτός "έχει το καρπούζι, αυτός έχει και το μαχαίρι", αφού οι τουρκικές αρχές την Τρίτη (2 Απριλίου) εμπόδισαν τον νεοεκλεγέντα δήμαρχο ενός φιλοκουρδικού κόμματος να αναλάβει τη θέση του και ανακοίνωσαν επαναληπτική ψηφοφορία σε άλλη περιφέρεια όπου έχασε το κόμμα του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προκαλώντας νομικές ενστάσεις και καταδίκη της αντιπολίτευσης.

Πραξικόπημα" Ερντογάν στο Βάν της Τουρκίας

Ένα έγγραφο που είδε το Reuters από το εκλογικό συμβούλιο στην ανατολική πόλη Βαν, έδειξε ότι ο υποψήφιος που ήρθε δεύτερος σε αυτήν την περιφέρεια προερχόμενος από το Κόμμα ΑΚΡ (AKP) του Ερντογάν, θα λάμβανε αντί του εκλεγέντος Κούρδου την εντολή να είναι δήμαρχος, αναφέρει σε άρθρο του Διεθνές ΜΜΕ, επισημαίνοντας:

"Το φιλοκουρδικό Κόμμα DEM προέτρεψε τις αρχές να άρουν την απαγόρευση του νικητή του υποψηφίου, Αμπντουλάχ Ζεϊντάν, να αναλάβει τα καθήκοντα του Δημάρχου στο Βάν. 

Οι προκλήσεις  που αντιμετωπίζει το  DEM -το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου, το οποίο είχε καλές εκλογικές επιδόσεις στις  νοτιοανατολικές επαρχίες της Τουρκίας που ζοπυν Κούρδοι στη συντριπτική πλειοψηφία - είναι μεγάλες.

Επικρατεί πλέον έντονη διαμάχη  σχετικά με τα αποτελέσματα των τοπικών ψηφοφοριών της Κυριακής σε εθνικό επίπεδο, στην οποία κατατροπώθηκε το AKP του Ερντογάν.

Ο Ζεϊντάν, ο υποψήφιος του DEM στο Βαν, κέρδισε το 55,5% των ψήφων έναντι 27,2% του υποψηφίου του AKP.

Ωστόσο, το DEM είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έστειλε επιστολή- πέντε λεπτά πριν κλείσουν τα γραφεία του  την Παρασκευή την περασμένη εβδομάδα, δύο ημέρες πριν από την ψηφοφορία- με την οποία κοινοποιούσε απόφασή του η οποία απαγόρευε την υποψηφιότητα του Ζεϊντάν.

Εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν αργά την Τρίτη για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση σε πολλές νοτιοανατολικές πόλεις και την Κωνσταντινούπολη, όπου οι διαδηλωτές φώναζαν: «Υπάρχει πραξικόπημα στο Βαν».

Το έγκλημα ήταν "προσχεδιασμένο"

Το υπουργείο παρέπεμψε  για ερωτήσεις σχετικά με το θέμα στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο (YSK), το οποίο παρέπεμψε το θέμα στο  εκλογικό γραφείο στο Βαν, όπου δεν ήταν δυνατή η άμεση επικοινωνία με κανέναν για σχόλια.

«Αυτή η λανθασμένη απόφαση πρέπει να ανακληθεί αμέσως», ανέφερε το DEM σε ανακοίνωσή του.

Η συμπρόεδρος του κόμματος Τουλάι Χατιμογλουλάρι είπε στους δημοσιογράφους ότι το DEM θα καταθέσει ένσταση στο εκλογικό συμβούλιο την Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ είπε ότι αυτά  είναι δικαστικά ζητήματα και η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρέμβει.

Ο ηγέτης του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης της Τουρκίας CHP, είπε ότι η παράδοση της δημαρχίας σε αυττόν που κατέλαβε την δεύτερη θέση στις εκλογές «θα σήμαινε περιφρόνηση της βούλησης του λαού του Βαν».

Η Τουρκία έχει καταστείλει το φιλοκουρδικό πολιτικό κίνημα μετά την κατάρρευση της ειρηνευτικής διαδικασίας το 2015 για τον τερματισμό μιας εξέγερσης δεκαετιών, κατηγορώντας το για δεσμούς με Κούρδους μαχητές.

Το κίνημα αρνείται τις κατηγορίες, αλλά έχει υποστεί χιλιάδες συλλήψεις και οι δήμαρχοι του εκδιώχθηκαν και αντικαταστάθηκαν από κρατικούς αξιωματούχους μετά τις προηγούμενες εκλογές.

Πέρυσι το DEM ιδρύθηκε για να διαδεχθεί ένα κόμμα που αντιμετωπίζει πιθανό κλείσιμο σε μια δίκη για τέτοιους φερόμενους δεσμούς.

Η περίπτωση της Σανλιούρφα και οι "παράνομοι ψηφοφόροι" στις επαρχίες Σιρνάκ- Μπιτλίς -Καρς

Επίσης  στα νοτιοανατολικά της Τουρκίας , ένα τοπικό εκλογικό συμβούλιο ακύρωσε την εκλογή δημάρχου DEM σε μια περιφέρεια της Σανλιούρφα μετά από ένσταση του AKP, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Ο υποψήφιος του DEM είχε κερδίσει με 33,2% υποστήριξη έναντι 30,72% για το AKP, σύμφωνα με την αρχική καταμέτρηση.

Το συμβούλιο επικαλέστηκε παρατυπίες σε ορισμένα ψηφοδέλτια και όρισε επαναληπτική ψηφοφορία στις 2 Ιουνίου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Σε άλλο περιστατικό, ο συμπρόεδρος του DEM Tuncer Bakirhan είπε στο X ότι 6.541 «παράνομοι ψηφοφόροι» χρησιμοποιήθηκαν για να αποτραπεί η νίκη του κόμματος στην ψηφοφορία στην επαρχία Σιρνάκ.

Δεν διευκρίνισε τι εννοούσε με τους παράνομους ψηφοφόρους.

Αναφέρθηκε σε ένα βίντεο που κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ένας άνδρας με κουρδική μαντίλα πλησιάζει αρκετούς νεαρούς άνδρες που κατευθύνονται να ψηφίσουν και ζητούν να μάθουν από πού είναι.

Ο υποψήφιος του AKP κέρδισε στο Σιρνάκ με 47,6%, ή 18.033 ψήφους, μπροστά από τον υποψήφιο του DEM με 41%, ή 15.553 ψήφους.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης παρέπεμψε επίσης  σχετικά με τις αξιώσεις του Σιρνάκ του DEM στις τοπικές εκλογικές αρχές, οι οποίες δεν ήταν άμεσα διαθέσιμες. Γενικά, οι εκλογικές αρχές δεν κάνουν δημόσια σχόλια σχετικά με τέτοιους ισχυρισμούς.

Ο Μπακιρχάν είπε επίσης ότι το DEM υπέβαλε νομικές ενστάσεις  για τα εκλογικά αποτελέσματα στις ανατολικές επαρχίες Μπιτλίς και Καρς, όπου ισχυρίστηκε επίσης ότι εντοπίστηκαν παράνομοι ψηφοφόροι. Το DEM τερμάτισε δεύτερο και στις δύο επαρχίες. "

Το σχέδιο Ερντογάν

Από τα παραπάνω αντιλαμβανόμαστε ότι στις νοτιανατολικές επαρχίες της Τουρκίας , με προεξέχουσα περίπτωση αυτή του Βάν, συντελείται ένα "εκλογικό πραξικόπημα" από το καθεστώς Ερνογάν, απαγορεύοντας ουσιαστικά είτε την ανάληψη καθηκόντων  του  Δημάρχου από Κούρδο υποψήφιο, είτε αλλοιώνοντας το  εκλογικό αποτέλεσμα με "παράνομους ψηφοφόρους" σε πολλές από τις εν λόγω επαρχίες.

Αποτέλεσμα των προαναφερθέντων είναι να επικρατεί γενικός αναβρασμός στους Κούρδους της Τουρκίας, κάτι που ήταν στόχος του Ερντογάν.

Ο λόγος ότι έτσι θα προκληθούν γενικευμένες ταραχές στη χώρα, ιδίως στις νοτιαατολικές επαρχίες, που ζούν Κούρδοι, στη συντριπτική πλειοψήφία. 

Αυτό  θα δικαιολογήσει την απόφαση της Κυβέρνησης Ερντογάν να κηρύξει τις εν λόγω επαρχίες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη συνέχεια, επιβάλλοντας στην ουσία στρατιωτικό νόμο, περιορίζοντας τις ατομικές και πολιτικές ελευθερίες των Κούρδων, ενώ παράλληλα ο Τουρκικός στρατός και Στρατοχωροφυλακή θα ξεκινήσουν εκτεταμένες "αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις", κατά του ΡΚΚ σε αυτές, όπου "θα ανακαλυφθούν" διασυνδέσεις μεταξύ Κούρδων πολιτών και της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Έτσι θα "στρωθεί το χαλί" στον Τούρκο Πρόεδρο, προκειμένου να πραγματοποιήσει στρατιωτική εισβολή σε Βόρειο Ιράκ και ΒΑ Συρία, για να εξοντώσει  υποτίθεται το PKK και το YPG αντίστοιχα, έχοντας ωστόσο κατά νου, να εκτρέψει τον Τούρκο πολίτη από την ζοφερή οικονομική πραγματικότητα που βιώνει, τονώνοντας το Εθνικιστικό του συναίσθημα παράλληλα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...