Κόσμος

Κατάρ: Το ψήφισμα του ΟΗΕ για τη Γάζα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες για εκεχειρία

Το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που ζητά άμεση κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα δεν έχει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες για εκεχειρία που διεξάγονται στην Ντόχα, δήλωσε την Τρίτη το Κατάρ, που έχει ρόλο μεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις.

«Δεν έχουμε δει άμεσο αντίκτυπο στις συνομιλίες, συνεχίζονται όπως ήταν πριν, ενώ ελάμβανε χώρα η απόφαση (των Ηνωμένων Εθνών)», δήλωσε ο Ματζέντ αλ-Ανσάρι, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ σε συνέντευξη Τύπου στην Ντόχα σήμερα.

Πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε νωρίτερα στο Reuters ότι αποστολή από την ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών Μοσάντ, που είχε φθάσει στο Κατάρ πριν από μία και πλέον εβδομάδα, συνεχίζει να συμμετέχει σε συνομιλίες. Μια μικρή ομάδα της Μοσάντ επιστρέφει στο Ισραήλ από την Ντόχα για διαβουλεύσεις αναφορικά με την εξέλιξη των συνομιλιών, πρόσθεσε η πηγή.

Για εβδομάδες, οι πλευρές συζητούν πιθανή ανακωχή περίπου 42 ημερών κατά τη διάρκεια των οποίων περίπου 40 Ισραηλινοί όμηροι θα αφεθούν ελεύθεροι με αντάλλαγμα εκατοντάδες Παλαιστίνιους κρατουμένους. Το Ισραήλ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να εξετάσει μόνο μια προσωρινή παύση στις συγκρούσεις. Η Χαμάς θέλει η όποια συμφωνία να οδηγήσει σε τερματισμό του πολέμου.

Το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα τη Χαμάς ότι θέτει «ψευδαισθήσεις» ως αιτήματα στις έμμεσες διαπραγματεύσεις για ανακωχή στη Γάζα, λέγοντας σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι αυτές δείχνουν πως η Χαμάς δεν ενδιαφέρεται για συμφωνία. Η Χαμάς έχει κατηγορήσει το Ισραήλ ότι χρονοτριβεί στις συνομιλίες ενώ διεξάγει τη στρατιωτική του επιχείρηση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ