Κόσμος

"Μαζική εισβολή" μεταναστών στην Κύπρο - Άλλαξαν ρότα οι διακινητές

Αναστροφή της περσινής εικόνας με τις μεταναστευτικές ροές παρατηρείται φέτος, αφού η πλειοψηφία των παράτυπων μεταναστών ήρθε στις ελεύθερες περιοχές δια θαλάσσης, γεγονός που δείχνει και την αλλαγή τακτικής από τα κυκλώματα διακινητών.

Η μαζική εισβολή παράτυπων μεταναστών που δέχθηκε την περασμένη βδομάδα η Κύπρος με την άφιξη συνολικά 458 προσώπωνδείχνει τον νέο τρόπο δράσης των κυκλωμάτων που βρίσκονται στο Λίβανο και προωθούν πρόσωπα προς την Κύπρο και άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε στον «ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟ» ο υποδιοικητής της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας Πέτρος Ζένιου, μέχρι στιγμής φέτος έφτασαν στις ελεύθερες περιοχές συνολικά 2.469 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων οι 1.627 δια θαλάσσης και οι υπόλοιποι 842 μέσω κατεχομένων.

Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα πέρσι τους πρώτους δυόμιση μήνες. Συγκεκριμένα είχαν φτάσει στην Κύπρο συνολικά 2.369 παράτυποι μετανάστες, εκ των οποίων οι 2.292 δια μέσου των κατεχομένων και μόλις οι 77 δια θαλάσσης με τέσσερα σκάφη. Από τους 77 οι 15 ήταν ανήλικοι. Φέτος οι ανήλικοι που ήρθαν στην χώρα μας ανέρχονται στους 431, ένας πολύ σημαντικός αριθμός για τα δεδομένα του μεταναστευτικού.

Με βάρκες στην Κύπρο

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία αυτά, οι διακινητές στέλνουν τους μετανάστες που θέλουν να φύγουν από το Λίβανο με βάρκες στην Κύπρο αποφεύγοντας το δρομολόγιο μέσω Τουρκίας-κατεχομένων που είναι πιο δαπανηρό και πολυήμερο.

Το πλέον ανησυχητικό για τις Αρχές είναι πως οι πληροφορίες που έρχονται από το Λίβανο είναι πως οι αφίξεις παράτυπων μεταναστών κυρίως από τη Συρία θα συνεχιστούν ενόψει και του καλέσματος του ηγέτη της Χιζμπολλάχ πριν λίγες ημέρες, να πλημμυρίσει η Ευρώπη με πρόσφυγες από τη Συρία.

Ωστόσο, το δρομολόγιο δια θαλάσσης εγκυμονεί θανάσιμους κινδύνους για τους μετανάστες που αναζητούν μια δεύτερη πατρίδα, αφού ήδη μετρούμε την περίπτωση του 6χρονου Σαΐφ που πέθανε στη βάρκα που τον μετέφερε μαζί με την οικογένεια του, ενώ άλλοι τρεις μετανάστες που πήδηξαν από βάρκα αγνοούνται. Παλαιότερα, θυμίζουμε ότι χάθηκαν τα ίχνη σκάφους με 84 μετανάστες που έφυγε από το Λίβανο με προορισμό την Κύπρο και έκτοτε ουδείς γνωρίζει τι απέγιναν τόσοι άνθρωποι.

Οι προσπάθειες προς τον Λίβανο να ανακόψει τις διακινήσεις σκαφών που φεύγουν από τις ακτές της γειτονικής χώρας φαίνεται να μην έχουν απήχηση, λόγω και του πολέμου στη Γάζα. Οι κυπριακές Αρχές διαμηνύουν ότι δεν αντέχουν άλλες ροές, αφού το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής Πουρνάρα στην Κοκκινοτριμιθιά, ενώ είχε 500-600 πρόσωπα, ξαφνικά γέμισε μόλις σε ένα 24ωρο με την άφιξη των 468 Σύρων την περασμένη βδομάδα. Οι προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Κωνσταντίνου Κόμπου που έσπευσε στο Λίβανο για επαφές δεν φαίνεται να καρποφόρησαν λόγω και της κατάστασης στη Λωρίδα της Γάζας.

Το πρόβλημα με την έλευση Σύρων στην Κύπρο εντάθηκε πέρσι, όπως δείχνουν και τα στοιχεία, αφού τα προηγούμενα χρόνια ήταν αυξημένες οι μεταναστευτικές ροές από χώρες της Αφρικής. Μια πρόχειρη ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι πέρσι το 70% των παράτυπων μεταναστών που έφτασαν στο νησί μας ήταν Σύροι, ενώ τον αμέσως προηγούμενο χρόνο, οι Σύροι αποτελούσαν το 23% των ατόμων που ήρθαν παράτυπα.

Ειδικότερα, από τις 10.994 συνολικές αφίξεις μεταναστών πέρσι, οι 6.420 ήταν Σύροι και στη δεύτερη θέση ήταν τα πρόσωπα που έφτασαν από τη Νιγηρία (990 και αποτελούσαν το 11% του συνόλου των αφίξεων).

Το 2022 και πάλι τα πρόσωπα από τη Συρία ήταν στην πρώτη θέση των χωρών με τις περισσότερες αφίξεις, μόνο που το ποσοστό τους ανερχόταν στο 23% και όχι στο 70% που εκτοξεύτηκε πέρσι.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ