κράτη του νότιου Ειρηνικού και ιαπωνικός στρατός
Κόσμος

Αναγεννάται η Ιμπεριαλιστική Αυτοκρατορική Ιαπωνία! Θέλει δική της "συμμαχία" στο νότιο Ειρηνικό με 14 κράτη-μέλη

Όπως μας έχει μάθει η Ιστορία, μετά την λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου η Ιαπωνία έχει εγκαταλείψει ολοκληρωτικά την ιμπεριαλιστική πολιτική της, ωστόσο τα τελευταία χρόνια φαίνεται πως εγκαταλείπει σιγά σιγά και την εξ ολοκλήρου αμυντική στάση της στην γεωπολιτική σκηνή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κίνα και η Βόρεια Κορέα ο Λόγος

Φυσικά αφορμή για να αποκτήσει μία πιο επιθετική στάση το Τόκυο είναι οι απειλές που αισθάνεται στο περιβάλλον του, απειλές που κατά κύριο λόγο ονομάζονται Κίνα και Βόρεια Κορέα. Ως αποτέλεσμα, μία νέα, ιστορική θα λέγαμε πρωτοβουλία ξεκινά στην Ιαπωνία: η δημιουργία μίας ομπρέλας προστασίας υπό την ηγεσία του Τόκυο, η οποία θα περιέχει 14 στρατηγικά νησιωτικά έθνη του νότιου Ειρηνικού.

Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με ξένες αναφορές, η Ιαπωνία προσκάλεσε τους υπουργούς αμύνης 14 νησιωτικών κρατών του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού στην πρωτεύουσα του κράτους για να παραβρεθούν σε μία πολυμερή συνάντηση με οικοδεσπότη τον Ιάπωνα υπουργό άμυνας Μινόρου Κιχάρα στις 19 και 20 Μαρτίου.

Η κίνηση αυτή έχει μεταξύ άλλων στόχο να προλάβει η Ιαπωνία να θέσει υπό την δική της επιρροής αυτά τα 14 έθνη (ή όσα από αυτά ανταποκριθούν) πριν το καταφέρει αυτό η εχθρική Κίνα. Σημαντικό είναι να τονίσουμε πως η συνάντηση θα μείνει πραγματικά στην ιστορία, αφού θα αποτελέσει την πρώτη μεταξύ αυτών των κρατών (την πρώτη αυτοπροσώπως).

Κατά την διάρκεια της σύσκεψης οι ειδικοί αναμένουν πως το Τόκυο θα προτείνει στα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού κάποιου είδους συνεργασία, όπως για παράδειγμα την εκπαίδευση του στρατού και της αστυνομίας των χωρών αυτών από τις ιαπωνικές ένοπλες δυνάμεις και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου. 

Η Κίνα έχει ξεκινήσει και αυτή μία καμπάνια στον νότιο Ειρηνικό Ωκεανό με παρόμοιο στόχο με την Ιαπωνία: να θέσει όσα περισσότερα από τα κράτη αυτής της περιοχής υπό την επιρροή της, έτσι ώστε να επεκτείνει την κυριαρχία της και να υπερτερήσει έναντι των εχθρών της (Νότια Κορέα, Ιαπωνία κλπ). Μέχρι στιγμής το Πεκίνο έχει δει επιτυχία στον νότιο Ειρηνικό, αφού κατάφερε να πείσει το μικρό νησιωτικό κράτος Ναουρού να καταταχθεί στην «κινεζική πλευρά». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έτσι, προς το παρών η ασιατική υπερδύναμη έχει το πάνω χέρι έναντι της Ιαπωνίας, μίας Ιαπωνίας που δυσκολεύεται να «ανοίξει» την πόρτα του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού για πολλούς και διάφορους λόγους. Με μεγάλη αγωνία όμως αναμένουμε να δούμε αν θα καταφέρει το Τόκυο να πάρει προβάδισμα με αυτήν την πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής στις 19/20 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ