Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Επιδικάστηκε αποζημίωση εκατ. δολαρίων στα θύματα από την έκρηξη ηφαιστείου

Έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από την έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 22 τουριστών και τώρα δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση εκατ. δολαρίων στους συγγενείς των θυμάτων και τους επιζώντες.

Κατά την έκρηξη του ηφαιστείου στη Λευκή Νήσο στις 9 Δεκεμβρίου του 2019 τραυματίστηκαν και 25 από τους περίπου τουρίστες που βρίσκονταν εκεί.

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου στο Όκλαντ τρεις επιχειρήσεις θα καταβάλουν αποζημίωση δέκα εκατ. δολαρίων Νέας Ζηλανδίας (κάπου 5,6 εκατ. ευρώ) σε 47 οικογένειες θυμάτων και επιζώντες.

Ελλιπής ενημέρωση για την ασφάλεια στους τουρίστες


Όπως ανέφερε ο δικαστής κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας «οι πληροφορίες για την ασφάλεια που παρείχαν οι διοργανωτές του ταξιδιού στους πελάτες τους ήταν πλήρως ανεπαρκείς, αφού δεν τους ενημέρωσαν επαρκώς για τους κινδύνους και τις συνέπειες μιας έκρηξης» του ηφαιστείου.

Ήταν η πρώην φονική έκρηξη του ύψους 320 μ. ηφαιστείου Γουακάρι της Νέας Ζηλανδίας από το 1914. Μολονότι το ηφαίστειο είχε ξυπνήσει το προηγούμενο διάστημα, πλοιάρια που μετέφεραν τουρίστες συνέχιζαν να καταφθάνουν στη Λευκή Νήσο.

Η ομάδα που βρέθηκε εκεί όταν εξερράγη το ηφαίστειο, περιλάμβανε τουρίστες από την Αυστραλία – από την οποία προέρχονταν και τα περισσότερα θύματα – τη Βρετανία, την Κίνα, την Μαλαισία, τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες του νησιού, οι επιχειρήσεις Whakaari Management και White Island Tours, που διοργάνωσαν την άφιξη με σκάφος στη Λευκή Νήσο, ενώ θα μετάσχει και η εταιρεία ελικοπτέρων Volcanic Air Safaris. Οι τρεις εταιρείες θα πληρώσουν και πρόστιμα.

Η Νέα Ζηλανδία βρίσκεται πάνω στο λεγόμενο «Δαχτυλίδι της Φωτιάς» του Ειρηνικού, την πιο ενεργή γεωολογικά ζώνη του πλανήτη. Η Λευκή Νήσος είναι το πιο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας και απέχει κάπου 50 χλμ. από τις ανατολικές ακτές της.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...