Κόσμος

Πορτογαλία: Η παράξενη τρύπα σε λίμνη που ¨ρουφάει" το νερό

Η πρώτη εντύπωση που έχει κάποιος όταν βλέπει την τεράστια καταβόθρα σε λίμνη της Πορτογαλίας πιστεύει ότι πρόκειται για ένα παράξενο φαινόμενο που μπορεί κάποιος να συναντήσει μόνο σε ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Όσο περίεργο, όμως, και αν φαίνεται, πρόκειται για ένα θαύμα της μηχανικής που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της περιοχής.

Ο λόγος για την «χοάνη» στην τεχνητή λίμνη Covao dos Conchos που βρίσκεται στο φυσικό πάρκο της οροσειράς Serra de Estrella.

Ο «εσωτερικός καταρράκτης» κατασκευάστηκε το 1955, ούτως ώστε να διοχετεύει το νερό από την Ribeira das Naves στην αντίστοιχη ορεινή λίμνη που βρίσκεται και το υδροηλεκτρικό φράγμα Lagoa Comprida.

Αντί, λοιπόν, οι μηχανικοί να φτιάξουν ένα αγωγό, αποφάσισαν ότι είναι προτιμότερο να δημιουργήσουν μια σήραγγα μέσω του βουνού προκειμένου να εκτρέπεται το νερό από την μια λίμνη στην άλλη.

Με αυτό τον τρόπο, η ευρύτερη περιοχή έχει διαθεσιμότητα σε πόσιμο νερό, ενώ, παράλληλα, παρέχεται και ενέργεια στον υδροηλεκτρικό σταθμό φραγμάτων Sabugueiro που βρίσκεται κοντά στο φυσικό πάρκο.

Η περίμετρος της χοάνης αγγίζει τα 48 μέτρα, ενώ η σήραγγα που «ρουφάει» το νερό, δημιουργώντας την αίσθηση ότι πρόκειται για δίνη, έχει μήκος 1.519 μέτρων. Γύρω από το στόμιο της σήραγγας έχουν αναπτυχθεί βρύα και θαλάσσια φυτά, προσδίδοντας μια εξωτική εικόνα, ενώ το θέαμα γίνεται ακόμα μια εντυπωσιακό, όταν η λίμνη παγώσει από την κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας.

Εκατοντάδες τουρίστες συρρέουν στο σημείο που αποτελεί πλέον αξιοθέατο της Πορτογαλίας, προκειμένου να δουν από κοντά την εντυπωσιακή ροή του νερού και να βγάλουν φωτογραφίες. Βέβαια, η πρόσβαση στο σημείο, δεν μπορεί να γίνει οδικώς.

Για αυτό το λόγο, υπάρχει ένας χώρος στάθμευσης στην Lagoa Comprida, απ’ όπου, στην συνέχεια, οι επισκέπτες χρειάζεται να περπατήσουν περίπου δύο ώρες, διανύοντας 9 χλμ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...