Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

ΜΚΟ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση την Τρίτη να απορρίψει το αίτημα έκδοσης στην Άγκυρας Τούρκου πολίτη

 «Η ζωή του επιχειρηματία Ali Yesildag βρίσκεται σε κίνδυνο» στην Τουρκία και κινδυνεύει με ισόβια κάθειρξη με την κατηγορία της «συμμετοχής σε ένοπλη εξτρεμιστική οργάνωση», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωση η Ελληνική Ένωση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (HLHR) και άλλες τέσσερις υπηρεσίες για τα δικαιώματα των προσφύγων. 

Η ομάδα κάλεσε τον Έλληνα υπουργό Δικαιοσύνης «να προστατεύσει τη ζωή του Ali Yesildag… σύμφωνα με τις θεμελιώδεις νομικές εγγυήσεις και το διεθνές δίκαιο και να απορρίψει το αίτημα του τουρκικού κράτους».

Την περασμένη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ελλάδας αποφάσισε υπέρ της έκδοσης του Yeşildağ — ο οποίος είχε ζητήσει πολιτικό άσυλο τον Νοέμβριο μετά τη σύλληψή του από την ελληνική αστυνομία κοντά στα σύνορα της Τουρκίας. Τον Μάιο του 2023, ο Yeşildağ κατηγόρησε τον Ερντογάν για διαφθορά σε ένα βίντεο που μεταδόθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του Τούρκου ηγέτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σύμφωνα με τον Yeşildağ, ο Ερντογάν είχε λάβει δωροδοκία για διαγωνισμό για τη λειτουργία ενός αεροδρομίου στη νότια Τουρκία. «Δυστυχώς, ούτε η προφανής πολιτική διάσταση της δίωξης του Ali Yesildag, ούτε ο άμεσος κίνδυνος για τα θεμελιώδη δικαιώματά του σε περίπτωση έκδοσης έχουν επιβαρύνει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου», ανέφεραν οι ΜΚΟ. Από την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν το 2016, πολλοί αντίπαλοι του προέδρου έχουν ζητήσει άσυλο στην Ελλάδα.

Μετά από χρόνια έντασης για τη μετανάστευση, τα ενεργειακά δικαιώματα και τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, Ελλάδα και Τουρκία ξεκίνησαν εκ νέου συνομιλίες υψηλού επιπέδου τον Δεκέμβριο. Ο Ερντογάν πλήρωσε για πρώτη φορά στην Αθήνα από το 2017 και υπέγραψε μια δήλωση φιλίας μεταξύ των δύο ιστορικών αντιπάλων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ