Κόσμος

Συνεχίζουν τις δημόσιες εκτελέσεις οι Ταλιμπάν! Η τρίτη μέσα σε λίγες μέρες

Στη δημόσια εκτέλεση ενός άνδρα που είχε κριθεί ένοχος για φόνο προχώρησαν οι Ταλιμπάν, λίγες ημέρες αφότου εκτέλεσαν άλλους δύο άνδρες.

Η δημόσια εκτέλεση έγινε σε γήπεδο στο βόρειο Αφγανιστάν. Το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας ανακοίνωσε ότι ο Νάζαρ Μουχάμαντ είχε που είχε καταδικαστεί επειδή μαχαίρωσε έναν άνδρα μέχρι θανάτου τον Ιανουάριο του 2022, εκτελέστηκε στην πόλη Σεμπεργκάν.

Την εντολή για την εκτέλεση υπέγραψε ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, αφού η δικαιοσύνη εξέτασε «πολύ προσεκτικά και επανειλημμένα» την υπόθεση, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες μπροστά στην οικογένεια του θύματός του και χιλιάδες ανθρώπους

Ο καταδικασμένος εκτελέστηκε με πέντε σφαίρες μπροστά στα μάτια της οικογένειας του θύματός του και χιλιάδων άλλων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί στο στάδιο, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Σύμφωνα με απολογισμό του AFP, πρόκειται για την πέμπτη δημόσια εκτέλεση που πραγματοποιείται μετά την επιστροφή των Ταλιμπάν στην εξουσία στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, αλλά η τρίτη μέσα σε μερικές ημέρες. Την Πέμπτη δύο άνδρες εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο στην επαρχία Γκάζνι.

Εξάλλου τον Ιούνιο στην επαρχία Λάγκμαν ένας άνδρας που είχε καταδικαστεί για τον φόνο πέντε ανθρώπων εκτελέστηκε με μία σφαίρα στον χώρο τεμένους ενώπιον περίπου 2.000 ανθρώπων.

Οι δημόσιες εκτελέσεις ήταν συνηθισμένες κατά την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης των Ταλιμπάν, από το 1996 ως το 2001. Οι καταδικασμένοι σε θάνατο συνήθως εκτελούνταν με σφαίρες ή λιθοβολισμό, ανάλογα με τα εγκλήματα για τα οποία είχαν καταδικαστεί.

Μετά την επιστροφή τους στην εξουσία οι Ταλιμπάν είχαν δηλώσει ότι θα είναι πιο χαλαροί στην εφαρμογή της σαρία, αλλά στην πραγματικότητα επιβάλλουν στο Αφγανιστάν την αυστηρή εκδοχή τους του ισλάμ.

Οι εκτελέσεις γίνονται στη βάση της «κίσας» του νόμου της εκδίκησης

Η Διεθνής Αμνηστία είχε καταγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα τη χρήση της θανατικής ποινής από τις αρχές των Ταλιμπάν, κάνοντας λόγο για «σοβαρό πλήγμα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια». «Οι δημόσιες εκτελέσεις επιτείνουν την εγγενή ωμότητα της ποινής του θανάτου», είχε εκτιμήσει η οργάνωση.

Όλες οι πρόσφατες εκτελέσεις πραγματοποιήθηκαν με βάση την ισλαμική αρχή «κίσας», του νόμου της εκδίκησης. Οι αρχές των Ταλιμπάν έχουν προχωρήσει επίσης σε πολλές δημόσιες μαστιγώσεις για άλλα εγκλήματα, όπως κλοπή, μοιχεία ή κατανάλωση αλκοόλ.

Τον Νοέμβριο του 2022 ο Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα είχε ζητήσει από τους δικαστές να εφαρμόζουν όλες τις προβλέψεις της σαρία, κυρίως σε ό,τι αφορά τις δημόσιες εκτελέσεις σε περιπτώσεις καταδίκης για φόνο, αλλά και τις σωματικές τιμωρίες (λιθοβολισμός, μαστιγώσεις και ακρωτηριασμοί).

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...