Κόσμος

Η ταρίφα των Τούρκων διακινητών για Ελλάδα - Διαφημίζουν ασφαλή διακίνηση στο εξωτερικό μέσω της Telegram

«Ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Τουρκία αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κατάστασης και των πιέσεων του καθεστώτος του ΑΚΡ, γι’ αυτό κι έχει γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους διακινητές ανθρώπων», γράφει στο κυριακάτικο φίλο της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Μπιργκιούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Από την άλλη για «νέα Λαμπεντούζα» ανησυχούν στην Κρήτη, από την τρομακτική αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Χθές Κυρικαή 25/2 μεταφέρθηκαν στην Αγία Γαλήνη από το φορτηγό πλοίο που τους περισυνέλλεξε, 112 μετανάστες και από εκεί οδηγήθηκαν στα Χανιά με λεωφορεία.

«Το ειδυλλιακό νησί της Γαύδου γίνεται ολοένα και πιο ελκυστικό για τους διακινητές που μεταφέρουν παράτυπους μετανάστες στην ΕΕ», παρατηρεί ο ανταποκριτής του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου (RND) στην Αθήνα, Γκερντ Χέλερ.

«Ενώ στο παρελθόν οι περισσότεροι παράνομοι μετανάστες έρχονταν από την Τουρκία στην Ελλάδα από το Αιγαίο Πέλαγος και τον Έβρο, τώρα αυξάνεται ο αριθμός των διακινητών που φέρνουν μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική προς τη Γαύδο και την Κρήτη», παρατηρεί ο Χέλερ.

Αποδίδει τις αυξημένες ροές στην Κρήτη , όπως αναφέρει η Deuche Welle, αρχικά γιατί η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει τους ελέγχους στο Αιγαίο και τον Έβρο, ενώ και η Τουρκία λαμβάνει τον τελευταίο καιρό επίσης πιο δραστικά μέτρα κατά των διακινητών και δεύτερον, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει υιοθετήσει και αυτή αυστηρότερη στάση απέναντι στους παράνομους μετανάστες».

Τα στατιστικά δείχνουν ότι πέρυσι σε Γαύδο και Κρήτη έφτασαν συνολικά 617 μετανάστες. Κατά τις επτά πρώτες εβδομάδες του 2024 έχουν έρθει ήδη 612.

Η ταρίφα των διακινητών

Η τουρκική εφημερίδα Μπιργκιούν(BirGün), σε δημοσίευμα της αναφέρει πως αποκαλύφθηκε ότι κάποιοι διαφημίζονταν  στο Telegram , μια εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, ισχυριζόμενοι ότι μεταφέρουν παράνομα άτομα στο εξωτερικό.

Το ρεπορτάζ αναμεταδίδει το sigmalive.com και όπως αναφέρει «ο αριθμός των ανθρώπων που εγκαταλείπουν την Τουρκία αυξάνεται συνεχώς λόγω της οικονομικής κατάστασης και των πιέσεων του καθεστώτος του ΑΚΡ, γι’ αυτό κι έχει γίνει πιο εύκολη η πρόσβαση στους διακινητές ανθρώπων», γράφει στο κυριακάτικο φίλο της η αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Μπιργκιούν. Οι λαθρέμποροι διαφημίζονται μάλιστα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και προσφέρουν «διαβεβαιώσεις» ασφαλούς διακίνησης μέσω δικηγόρων.

Οι λαθρέμποροι διαφημίζονται μάλιστα μέσω της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram και προσφέρουν «διαβεβαιώσεις» ασφαλούς διακίνησης μέσω δικηγόρων.

Η εφημερίδα στο ρεπορτάζ της υποστηρίζει ότι επικοινώνησε με έναν τέτοιο διακινητή και η ταρίφα που της έδωσε για να μεταφέρει μετανάστες στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή 4.500 ευρώ.

Οι έμποροι ανθρώπων άρχισαν να αναζητούν πελάτες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι αυτοί που ισχυρίζονται ότι παρέχουν παράνομη διέλευση από την Τουρκία προς την Ελλάδα, τη Γερμανία, την Ισπανία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και τις ΗΠΑ αναζητούν "πελάτες" μέσω αυτών των ομάδων. Ορισμένοι λαθρέμποροι μεταφέρουν παράνομα ανθρώπους στο εξωτερικό με αντάλλαγμα "προπληρωμένες" ή "μη προπληρωμένες" αμοιβές. Αναφέρεται επίσης ότι οι εν λόγω ομάδες παρέχουν μεταφορά μέσω διαφόρων διαδρομών, όπως με τα πόδια ή με βάρκα.

Διακινητής με τον οποίο επικοινώνησε η Μπιργκιούν δήλωσε ότι οργανώνει παράνομες διελεύσεις ανθρώπων που έχουν απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ή ένταλμα σύλληψης. Ο διακινητής έδωσε μάλιστα και ‘τιμές’ διακίνησης ανθρώπων:

4.500 ευρώ για διέλευση από την Αδριανούπολη στην Ελλάδα με τα πόδια.
11.500 ευρώ για διέλευση στη Γερμανία.

Ο διακινητής ανέφερε ότι η διαφυγή από την Τουρκία γίνεται την ίδια μέρα μετά την κατάθεση του αντιτίμου και ότι "βοηθούν" μέσω δικηγόρου σε περίπτωση προβλήματος στη χώρα προορισμού. Ο εν λόγω δικηγόρος εργάζεται για να διασφαλίσει ότι οι άνθρωποι που καταφεύγουν σε αυτή τη μέθοδο δεν απελαύνονται από τις μονάδες ασφαλείας της χώρας προορισμού. Μετά την είσοδο στη χώρα, ο λαθρέμπορος εξήγησε ότι το άτομο μένει σε καταυλισμό προσφύγων για 10 ημέρες και υποβάλει αίτηση ασύλου με έγγραφο που του δίνει ο δικηγόρος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ