Κόσμος

Λευκορωσία: Διεξάγονται βουλευτικές εκλογές- Στο ψηφοδέλτιο μόνο κόμματα που υποστηρίζουν τον Λουκασένκο

Στις κάλπες πηγαίνουν σήμερα Κυριακή οι ψηφοφόροι στη Λευκορωσία για πρώτη φορά μετά από χρόνια για βουλευτικές και τοπικές εκλογές που πρόκειται να εδραιώσουν την κυριαρχία του προέδρου της χώρας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, ο οποίος κυβερνά εδώ και σχεδόν τρεις δεκαετίες με αυστηρότητα τη χώρα.

Οι Λευκορώσοι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ υποψηφίων από τέσσερα κόμματα, που όλα τους υποστηρίζουν τον σύμμαχο του Βλαντίμιρ Πούτιν, Λουκασένκο, καθώς ο «τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», όπως έχει χαρακτηριστεί, απέκλεισε ή διέλυσε όλα τα άλλα κόμματά μετά τις εκτεταμένες διαδηλώσεις για την επανεκλογή του το 2020 με καλπονοθεία, όπως κατήγγειλε η αντιπολίτευση.

«Να πάνε στο τσίρκο ή το θέατρο όσοι βρίσκουν ανιαρές τις εκλογές μας»


Οι υποψήφιοι που μετέχουν στις σημερινές εκλογές δεν μετείχαν σε τηλεμαχίες. Αντίθετα παπαγάλισαν, όπως καταγγέλλουν δυτικά ΜΜΕ, σχεδόν πανομοιότυπα προεκλογικά προγράμματα μέσω της κρατικής τηλεόρασης.

«Αν κάποιος βρίσκει βαρετές τις εκλογές μας, υπάρχει και το τσίρκο, το θέατρο και συναυλίες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής της Λευκορωσίας, Ιγκόρ Καρπένκο.

Παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ (Οργανισμός για τη Συνεργασία και την Ασφάλεια στην Ευρώπη) δεν θα επιβλέψουν την εκλογική διαδικασία στη Λευκορωσία, καθώς το καθεστώς Λουκασένκο επέτρεψε μόνον σε εκπροσώπους των φιλοκυβερνητικών κομμάτων να παρίστανται στα εκλογικά κέντρα, ενώ απαγόρεψε τη λήψη φωτογραφιών ψηφοδελτίων, μια τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει παλαιότερα ακτιβιστές της αντιπολίτευσης για να αμφισβητήσουν τα επίσημα εκλογικά αποτελέσματα.

Η αντιπολίτευση καλεί σε μποϊκοτάζ των εκλογών


Η ηγέτης της αντιπολίτευσης, Σβιατλάνα Τσιχανόφσκαγια, που ζει αυτοεξόριστη στη Λιθουανία, αφού διεκδίκησε την προεδρία της Λευκορωσίας στις προεδρικές του 2020, κάλεσε τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις σημερινές εκλογές.

«Δεν υπάρχουν άνθρωποι στο ψηφοδέλτιο, που θα επέφεραν πραγματική αλλαγή, επειδή το καθεστώς επέτρεψε μόνον στις μαριονέτες του να λάβουν μέρος», είπε.

Αλλά ακόμη κι η παραμικρή κίνηση αμφισβήτησης των εκλογών στη Λευκορωσία ενέχει κινδύνους. «Κυκλοφορούν πληροφορίες ότι θα συγκροτηθούν λίστες με εκείνους που δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Οι άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τις δουλειές τους», δήλωσε ο σύμμαχος της Τσιαχανόφσκαγια, Ουλατζιμίρ Ασταπένκα, επικεφαλής της Αποστολής για τη Δημοκρατική Λευκορωσία στις Βρυξέλλες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ