Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Καναδάς: Δάσκαλος κατηγορείται για εκμετάλλευση των έργων των μαθητών του

Ένας καθηγητής καλλιτεχνικών στο Μόντρεαλ του Καναδά δέχθηκε μηνύσεις από γονείς αφού φέρεται να εκμεταλλεύτηκε προς όφελός του τα έργα που έφτιαχναν οι μαθητές του στο εργαστήριο που έκανε, σύμφωνα με το marieclaire.gr

Ο Mario Perron, καθηγητής στο Γυμνάσιο Westwood φέρεται να πωλούσε τα έργα τέχνης των μαθητών του στον προσωπικό του ιστότοπο χωρίς την άδειά τους για περισσότερα από 100 δολάρια το ένα.

«Αυτός ο τύπος είχε ουσιαστικά το δικό του μικρό εργαστήριο “εργασίας παιδιών”», δήλωσε ένας πατέρας στην Washington Post. «Είναι τρελό. Ακόμα δεν μπορώ να πιστέψω».

Ο καθηγητής φέρεται να πιάστηκε στα πράσα όταν μαθητές έψαξαν το όνομά του στο διαδίκτυο και βρήκαν τουλάχιστον τέσσερις ιστότοπους με τα έργα τους να πωλούνται σε μπλουζάκια, κούπες και άλλα αντικείμενα, σύμφωνα με το CTV News.

«Φανταστείτε τον 13χρονο γιο σας να γυρίζει σήμερα από το σχολείο και να σας λέει ότι ο καθηγητής καλλιτεχνικών του πουλάει έργα τέχνης των μαθητών του στο διαδίκτυο προς 94 δολάρια ανά ζωγραφιά χωρίς κανείς μας να το γνωρίζει. Αυτό είναι εντελώς τρελό. Είμαι σίγουρος ότι δεν είμαι ο μόνος γονέας που θέλει απαντήσεις», έγραψε ένας άλλος γονέας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι γονείς κατέθεσαν μήνυση κατά του καθηγητή και του σχολείο στις 14 Φεβρουαρίου του 2024, λίγες ημέρες μετά την ανακάλυψη που έκαναν με τις δημιουργίες των παιδιών τους στο διαδίκτυο.

Περισσότερα από 90 έργα βρέθηκαν στον ιστότοπο, με τους τίτλους πολλών έργων, όπως το Ανατριχιαστικό πορτρέτο της Τζούλια και το Ανατριχιαστικό πορτρέτο της Σαρλότ, να παραπέμπουν προφανώς στα ονόματα των μαθητών που δημιούργησαν την τέχνη.

«Είμαι εξαιρετικά αηδιασμένος με αυτό το άτομο. Είναι απίστευτο», δήλωσε στο CTV News ο Michael Bennett, ο οποίος βρήκε έργα και των δύο κορών του προς πώληση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η ειδοποίηση που απέστειλαν οι γονείς ζητά 350.000$ Καναδά, ή περίπου 240.000€, για πνευματικά δικαιώματα και για συναισθηματική ζημία, καθώς τα έργα φέρουν τα ονόματα των μαθητών και θα μπορούσε εύκολα να επιτρέψουν την αναγνώρισή τους. Το ποσό της μήνυσης ανεβαίνει, καθώς όλο και περισσότεροι γονείς ανακαλύπτουν πως δημιουργίες των παιδιών τους πωλούνταν στο διαδίκτυο, χωρίς τη συγκατάθεσή τους.

Οι γονείς ζήτησαν επίσης να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο καθηγητής και να “κατέβουν” από τις σελίδες τα έργα των παιδιών. Επίσης, αναρωτιούνται αν ο εκπαιδευτικός απαίτησε από τους μαθητές να ολοκληρώσουν ορισμένες εργασίες, μόνο και μόνο για να έχει υλικό για να πουλήσει.

Το σχολικό συμβούλιο δήλωσε ότι «γνωρίζει την κατάσταση και λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του αυτούς τους ισχυρισμούς», αλλά δεν έκανε περισσότερες δηλώσεις, λόγω της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη. Η πλευρά του καθηγητή δεν έχει κάνει κάποια δήλωση ακόμα.

Πάντως αυτή δεν είναι η μόνη «τρελή» ιστορία που ακούμε σε μικρό χρονικό διάστημα για εκπαιδευτικό που ξεπερνά τα όρια με τους μαθητές τους. Μία μητέρα μοιράστηκε πρόσφατα πως η δασκάλα της κόρης της τής έστειλε μήνυμα, ζητώντας να μεγαλώσει εκείνη το παιδί της. 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ