Κόσμος

Πολωνία: Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το «χάπι της επόμενης ημέρας»

Η Κάτω Βουλή του πολωνικού κοινοβουλίου ενέκρινε την Πέμπτη το νομοσχέδιο με το οποίο απελευθερώνεται η πρόσβαση στο «χάπι της επόμενης ημέρας», η χρήση του οποίου υπόκειτο σε περιορισμούς από την προηγούμενη, λαϊκιστική συντηρητική κυβέρνηση.

Το νομοσχέδιο, που θα πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία και στη συνέχεια να επικυρωθεί από τον συντηρητικό πρόεδρο της Πολωνίας, έλαβε 224 ψήφους υπέρ και 196 κατά.

Προβλέπει μεταξύ άλλων ότι επιτρέπεται η χρήση του χαπιού από την ηλικία των 15 ετών, χωρίς συνταγή γιατρού. Η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε το 2017 να χορηγείται το χάπι μόνο με ιατρική συνταγή.

Η απρόσκοπτη πρόσβαση στο χάπι ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία του προεκλογικού προγράμματος του φιλοευρωπαϊκού κυβερνητικού συνασπισμού.

Ωστόσο, είναι ασαφές τι στάση θα τηρήσει ο πρόεδρος της χώρας, που πρόσκειται στη συντηρητική αντιπολίτευση. Σύμβουλοί του είπαν ότι διατηρεί επιφυλάξεις για την ηλικία από την οποία θα μπορεί να χορηγείται το χάπι.

Η Πολωνία, μια χώρα με ισχυρή καθολική παράδοση, έχει έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους για την άμβλωση, που επιτρέπεται μόνο στην περίπτωση βιασμού ή αιμομιξίας ή αν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το 2020 το Συνταγματικό Δικαστήριο έκρινε «αντισυνταγματικό» τον τερματισμό της κύησης στην περίπτωση εμβρυικής δυσπλασίας.

Το 2022 έγιναν στην Πολωνία μόνο 161 νόμιμες αμβλώσεις, από περίπου 2.000 πριν από την υιοθέτηση του νόμου, το 2020. Σύμφωνα με φεμινιστικές οργανώσεις, 100.000 γυναίκες διακόπτουν κάθε χρόνο την εγκυμοσύνη τους καταφεύγοντας σε χάπια, τα οποία απαγορεύονταν στην Πολωνία, ή πηγαίνοντας στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...