Κόσμος

Η Νέα Υόρκη τα βάζει με τα social media: Μηνύει τα TikTok, Facebook και Instagram

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Έρικ Άνταμς δήλωσε την Τετάρτη ότι η κυβέρνησή του έχει καταθέσει μήνυση κατά των μητρικών εταιρειών των TikTok, Instagram, Facebook, Snapchat και YouTube, υποστηρίζοντας ότι οι υπηρεσίες τους βλάπτουν την ψυχική υγεία νεαρών ενηλίκων και παιδιών στη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

Η πόλη της Νέας Υόρκης μαζί με ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένης της σχολικής περιφέρειας και των υγειονομικών οργανώσεων κατέθεσαν τη μήνυση στο υποκατάστημα της κομητείας του Λος Άντζελες του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Καλιφόρνια λόγω των δεσμών των εταιρειών με την περιοχή, έγραψαν οι δικηγόροι στην κατάθεση.

Η μήνυση ισχυρίζεται ότι η Meta, η Snap, η ByteDance και η Google (της οποίας η μητρική εταιρεία είναι η Alphabet ) εν γνώσει τους «σχεδίασαν, ανέπτυξαν, παρήγαγαν, λειτουργούσαν, προωθούσαν, διένειμαν και διέθεσαν τις πλατφόρμες τους για να προσελκύσουν, να αιχμαλωτίσουν και να εθίσουν τη νεολαία, με ελάχιστη γονική επίβλεψη».

«Είδαμε πόσο εθιστικός και συντριπτικός μπορεί να είναι ο διαδικτυακός κόσμος, εκθέτοντας τα παιδιά μας σε μια συνεχή ροή επιβλαβούς περιεχομένου»

Οι ενάγοντες ισχυρίζονται ότι οι εταιρείες τεχνολογίας παραβίασαν αρκετούς νόμους της πόλης που σχετίζονται με δημόσια ενόχληση και βαριά αμέλεια μέσω του σχεδιασμού και της εμπορίας των εθιστικών προϊόντων τους. Ισχυρίζονται ότι οι σχολικές περιφέρειες της Νέας Υόρκης και διάφορες υπηρεσίες υγείας και κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεαστεί σοβαρά από παιδιά που έχουν υποστεί αρνητικές συνέπειες στην ψυχική υγεία που προέρχονται από τη χρήση δημοφιλών εφαρμογών κοινωνικής δικτύωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Την τελευταία δεκαετία, είδαμε πόσο εθιστικός και συντριπτικός μπορεί να είναι ο διαδικτυακός κόσμος, εκθέτοντας τα παιδιά μας σε μια συνεχή ροή επιβλαβούς περιεχομένου και τροφοδοτώντας την εθνική μας κρίση ψυχικής υγείας των νέων», είπε ο Άνταμς σε μια δήλωση. «Σήμερα, αναλαμβάνουμε τολμηρά μέτρα για λογαριασμό εκατομμυρίων Νεοϋορκέζων για να λογοδοτήσουμε αυτές τις εταιρείες για τον ρόλο τους σε αυτήν την κρίση και χτίζουμε το έργο μας για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία. Αυτή η αγωγή και το σχέδιο δράσης αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου απολογισμού που θα διαμορφώσει τη ζωή των νέων μας, της πόλης μας και της κοινωνίας μας για τα επόμενα χρόνια».

Τι απαντούν οι εταιρείες

Ένας εκπρόσωπος της TikTok είπε σε μια δήλωση ότι η εταιρεία διαθέτει «πρωτοποριακές διασφαλίσεις στον κλάδο» για τους εφήβους, συμπεριλαμβανομένων των γονικών ελέγχων και των χαρακτηριστικών για περιορισμούς ηλικίας.

«Συνεργαζόμαστε τακτικά με ειδικούς για να κατανοήσουμε τις αναδυόμενες βέλτιστες πρακτικές και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για να διατηρήσουμε την κοινότητά μας ασφαλή αντιμετωπίζοντας προκλήσεις σε ολόκληρη τη βιομηχανία», είπε ο εκπρόσωπος.

Ένας εκπρόσωπος της Google είπε ότι οι ισχυρισμοί «απλώς δεν είναι αληθινοί».

«Το να παρέχουμε στους νέους μια ασφαλέστερη, πιο υγιή εμπειρία στο διαδίκτυο ήταν πάντα ο πυρήνας της δουλειάς μας», δήλωσε η Google. «Σε συνεργασία με ειδικούς της νεολαίας, της ψυχικής υγείας και της γονικής μέριμνας, δημιουργήσαμε υπηρεσίες και πολιτικές για να προσφέρουμε στους νέους εμπειρίες κατάλληλες για την ηλικία τους και στους γονείς ισχυρούς ελέγχους».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ