Κόσμος

Ανησυχίες ΟΗΕ για την εδραίωση του Ισλαμικού Κράτους στη δυτική Αφρική

Χθες Πέμπτη, ορισμένα στελέχη του ΟΗΕ που ασχολούνται με τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας εξέφρασαν τις ανησυχίες τους σχετικά με την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στη δυτική Αφρική που είναι συνδεδεμένη με την εδραίωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) και οργανώσεων που έχουν επαφές με αυτή.

Παρά την πρόοδο στην αντιμετώπιση της απειλής που εγείρει η οργάνωση, το ΙΚ «συνεχίζει να εγείρει σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», ιδιαίτερα στη δυτική Αφρική και στο Σαχέλ, περιοχές «που πλήττονται από τη δράση του Νταές κι οργανώσεων συνδεόμενων με αυτό», σχολίασε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο Βλαντίμιρ Βράνκοφ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.

«Η κατάσταση στην περιφέρεια αυτή επιδεινώθηκε την υπό εξέταση περίοδο (σ.σ. τους τελευταίους έξι μήνες) και γίνεται ολοένα πιο περίπλοκη, με τοπικές και περιφερειακές εθνικές συγκρούσεις και στόχους και επιχειρήσεις των οργανώσεων αυτών», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το protothema.gr, οργανώσεις προσκείμενες στο ΙΚ «συνεχίζουν να δρουν με ολοένα περισσότερη αυτονομία σε σύγκριση με την κεντρική δομή του Νταές», κάτι που εγείρει ανησυχία για την εμφάνιση «μεγάλης ζώνης αστάθειας από το Μαλί ως τα σύνορα της Νιγηρίας», τόνισε, αναφερόμενος στην πιο πρόσφατη έκθεση που υπογράφεται από τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και είδε το φως της δημοσιότητας αυτή την εβδομάδα.

Η έκθεση αναφέρεται σε «εσωτερικές διχόνοιες» του ΙΚ, που κατά το κείμενο υπογραμμίστηκαν από την καθυστερημένη ανακοίνωση του θανάτου του πρώην ηγέτη του Αμπού αλ Χουσέιν αλ Χουσέινι αλ Κουράσι, και εκτιμά πως υπάρχει πιθανότητα μεταφοράς «του κέντρου βαρύτητας της κεντρικής δομής» του ΙΚ εκτός του Ιράκ και της Συρίας.

Ο νέας αρχηγός της τζιχαντιστικής οργάνωσης, ο Αμπού Χαφς αλ Χασίμι αλ Κουράσι, θα μπορούσε να εγκατασταθεί «στο Αφγανιστάν» ή ακόμη «στην Αφρική».

Το Νταές και παραφυάδες του «ριζώνουν ολοένα περισσότερο σε ορισμένα τμήματα της αφρικανικής ηπείρου (…) αξιοποιώντας την πολιτική αστάθεια κι επεκτείνοντας τη ζώνη επιρροή τους, τις επιχειρήσεις τους και τα εδάφη που ελέγχουν στο Σαχέλ», εγείροντας ανησυχία «για τις παραθαλάσσιες περιοχές της δυτικής Αφρικής», τόνισε από την πλευρά της η Νατάλια Γέρμαν, εκτελεστική διευθύντρια της επιτροπής του ΟΗΕ κατά της τρομοκρατίας.

Η αφρικανική ήπειρος «καταγράφει πλέον σχεδόν τις μισές τρομοκρατικές επιθέσεις στον κόσμο, με το κεντρικό Σαχέλ να μετρά περίπου το 25%» του συνόλου των ενεργειών αυτών, πρόσθεσε η κυρία Γέρμαν, μολδαβή διπλωμάτισσα καριέρας και πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...