Κόσμος

Steadfast Defender: Το σενάριο και το οπλοστάσιο της μεγαλύτερης άσκησης του ΝΑΤΟ από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου

Aπό την Αρκτική ως τη Μεσόγειο περιγράφεται το πεδίο δράσης της άσκησης Steadfast Defender 2024 που θεωρείται ως η μεγαλύτερη του ΝΑΤΟ από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Με 90.000 άτομα προσωπικό, η άσκηση ξεκίνησε επίσημα σε όλη την Ευρώπη και θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου. Μία από τις πρώτες ασκήσεις είναι το Brilliant Jump – 2024, το οποίο πραγματοποιείται στα εδάφη της Πολωνίας και της Γερμανίας.

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας, η άσκηση θα πραγματοποιηθεί στη Φινλανδία, την Εσθονία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, τη Νορβηγία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Θα υπάρχουν περισσότερα από 50 ναυτικά μέσα, συμπεριλαμβανομένων αεροπλανοφόρων, αντιτορπιλικών, φρεγατών και κορβετών.  

Τα εναέρια μέσα θα περιλαμβάνουν F-35, FA-18, Harrier, F-15, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.  

Θα υπάρχουν επίσης περισσότερα από 1.100 οχήματα μάχης, μεταξύ των οποίων περισσότερα από 150 άρματα μάχης, 500 οχήματα μάχης πεζικού και 400 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. 

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η άσκηση βασίζεται σε σενάριο πλασματικής επίθεσης εναντίον της συμμαχίας που ξεκίνησε από κοντινό αντίπαλο».

“Οι ασκήσεις του ΝΑΤΟ δεν στρέφονται εναντίον καμίας χώρας. Σε ένα απρόβλεπτο περιβάλλον ασφαλείας, πρέπει να παραμείνουμε έτοιμοι να αποτρέψουμε όλες τις απειλές και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους. Ωστόσο, η Ρωσία έχει εξαπολύσει τον μεγαλύτερο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Από τότε που η Ρωσία εισέβαλε για πρώτη φορά στην Ουκρανία το 2014, το ΝΑΤΟ έχει ενισχύσει την άμυνα και την αποτροπή στην ήπειρο. Ενώ το Steadfast Defender έχει προγραμματιστεί εδώ και χρόνια, ως άσκηση που ενσωματώνει αμυντικά σχέδια που βασίζονται στις ενέργειες της Ρωσίας», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ