Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σταϊνμάιερ: Η Κύπρος πιέζεται από το μεταναστευτικό - Αιχμές για το ρόλο της Τουρκίας

Το  Κέντρο Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο στην Κοφίνου, απόλυτα αποκομμένο από την αστική ζωή σε ένα λόφο στην επαρχία της Λάρνακας και περίπου 40 χλμ από τη Λευκωσία κατασκευάστηκε σε άλλες εποχές, το 2004 και για άλλες ανάγκες.

Σήμερα εκεί διαμένουν περίπου 400 άνθρωποι, οικογένειες με παιδιά αλλά και νεαροί άνδρες ενώ από το 2021 έχει ανακαινιστεί με περισσότερα κοντέινερ και κλίνες.

Εκεί βρέθηκε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κύπρο, ο Γερμανός Πρόεδρος Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ συνοδευόμενος από τον Κύπριο υπ. Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου για να συνομιλήσει με αιτούντες άσυλο και εργαζομένους στο Κέντρο Υποδοχής. 

Όπως και στη συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι και μετά την επίσκεψή του στο προσφυγικό κέντρο, μιλώντας σε γερμανικά μέσα, ο Φρανκ- Βάλτερ Σταϊνμάιερ  επιβεβαίωσε την αναγνώριση από τη Γερμανία των δυσανάλογων πιέσεων που δέχεται η Κύπρος από το μεταναστευτικό. Είναι η χώρα που δέχεται τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου στην ΕΕ σε σχέση με το μέγεθός της.

Αναγνώριση του προβλήματος στην Κύπρο 

Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, η Γερμανία έχει ήδη δεχτεί στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης 1.000 αιτούντες άσυλο από την  Κύπρο. 

Μετά από ερώτηση του Γερμανού Προέδρου, ο υπ. Εσωτερικών Κ. Ιωάννου ανέφερε μάλιστα ότι ένας μεγάλος αριθμός αιτούντων άσυλο φτάνουν στη Κυπριακή Δημοκρατία μέσω της Πράσινης Γραμμής από τα κατεχόμενα ενώ προηγουμένως έχουν φτάσει εκεί αεροπορικώς μέσω Κων/πολης.  Εκεί ακριβώς τίθεται και το ερώτημα του σκιώδους ρόλου της Τουρκίας ως προς τους ελέγχους, δεδομένου ότι πολλοί από τους νεοαφιχθέντες είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι.

«Όνειρο» η Γερμανία

Μιλώντας στη Deutsche Welle, αρκετοί αιτούντες άσυλο στο Κέντρο Υποδοχής της Κοφίνου θέλησαν να απευθύνουν το δικό τους «αίτημα» προς τον Γερμανό Πρόεδρο να φτάσουν «νόμιμα» στη Γερμανία.

Κυρίως νεαροί άνδρες από τη Συρία που θέλουν να φτάσουν στη Γερμανία γιατί όπως λένε έχουν συγγενείς ενώ η κατάσταση στη Συρία για τους ίδιους παραμένει επικίνδυνη και χωρίς προοπτικές για το μέλλον. Στο ίδιο μήκος κύματος και γυναίκες με παιδιά από τη Σομαλία που μίλησαν στην DW, οι οποίες έφτασαν με σαπιοκάραβα διακινητών στις ακτές της Κύπρου. Όλες είχαν την αγωνία να ακουστεί η επιθυμία τους για μια καλύτερη ζωή στη Γερμανία από τον Γερμανό Πρόεδρο.

Από την πλευρά του πάντως ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης έθεσε προς συζήτηση τη Δευτέρα και την ιδέα να εξεταστεί στο πλαίσιο της ΕΕ,  το ενδεχόμενο δημιουργίας πιθανών «ασφαλών ζωνών» στη Συρία. Η γερμανική κυβέρνηση πάντως δεν φαίνεται να στηρίζει μια τέτοια ιδέα προς το παρόν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...