Κόσμος

Ε. Μακρόν: "Ξανά στον ουρανό" - Αποκαλυφθηκε το βέλος στην κορυφή της Παναγίας των Παρισίων

Η αποξήλωση της σκαλωσιάς γύρω από το καμπαναριό της Παναγίας των Παρισίων (Notre-Dame de Paris), που καταστράφηκε από πυρκαγιά το 2019, «ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες» και θα πρέπει να είναι πλήρως ορατό για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, ανέφερε το δημόσιο ίδρυμα σήμερα (13/2) στο γαλλικό πρακτορείο (AFP).

Η βελόνα του βέλους, που έγινε πανομοιότυπα με εκείνη που σχεδίασε τον 19ο αιώνα ο αρχιτέκτονας Εζέν Βιολέ τε Λικ, ένα αριστούργημα από μασίφ ξύλο δρυός καλυμμένο με μολύβδινη οροφή, είναι ήδη ορατή, στην κορυφή της οποίας είναι το στέμμα, τον σταυρό και τον χρυσό κόκκορα.

"Ξανά στον ουρανό. Όλη η Γαλλία υπερήφανη" έγραψε στην πλατφόρμα Χ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν 

 

Η επαναλειτουργία του καθεδρικού ναού έχει προγραμματιστεί για τις 8 Δεκεμβρίου.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης πρέπει να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου – τους οποίους θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου – και θα εξασφαλιστεί η πρόσβαση του κοινού στις τρεις πύλες του καθεδρικού ναού και στον κεντρικό παρακείμενο δρόμο κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Παρόλο που ο καθεδρικός ναός δεν θα είναι ανοιχτός για το κοινό κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, όταν οι επισκέπτες μεταβούν κατά εκατομμύρια στη γαλλική πρωτεύουσα για την έναρξη των θερινών αγώνων στις 26 Ιουλίου, η ανακατασκευασμένη κορυφή και η οροφή θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί, δίνοντας στον καθεδρικό ναό μια ολοκληρωμένη εμφάνιση από έξω.

Ενώ μεγάλο μέρος του καθεδρικού ναού παραμένει περιτριγυρισμένο από σκαλωσιές, η απομάκρυνση αυτών γύρω από την κορυφή δίνουν στο κοινό και στους πιστούς μια γεύση του πώς θα μοιάζει σύντομα η Παναγία των Παρισίων όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασης.

Τους τελευταίους μήνες έχει σημειωθεί αξιοσημείωτη πρόοδος. Οι νομικές έρευνες για την προέλευση της καταστροφής συνεχίζονται. Με το πέρας της προανάκρισης φέρεται το τυχαίο γεγονός να επικρατεί.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ