Κόσμος

Αυτή η φυλή ιθαγενών στα βάθη της Κολομβίας κρυβόταν για 2.000 χρόνια

Αυτή η φυλή ιθαγενών κρυμμένη στα βάθη της Κολομβίας, ζούσε μακριά από τον πολιτισμό και δεν ανακαλύφθηκε για 2.000 χρόνια.

Μετά την πρώτη επαφή μελών της με τουρίστες όμως, άρχισαν να πλησιάζουν όλο και περισσότερο τα «χλωμά πρόσωπα», φτάνοντας σήμερα να αποτελούν «ατραξιόν» της περιοχής, και να παζαρεύονται με τους τουρίστες για... κόκα κόλες και «εξωτικά» φαγητά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σε άρθρο της η Sun καταγράφει το ασυνήθιστο status των Wiwa, μίας κάποτε αυτάρκους φυλής που μέχρι σήμερα ενδημεί στην πυκνή ζούγκλα κοντά στη «χαμένη πόλη» της Σιέρα Νεβάδα. Πλέον, η ζωή έχει αλλάξει ριζικά για τους γηγενείς, λόγω της επιρροής του δυτικού πολιτισμού.

Ο πρεσβύτερος Γκάμπο Μόσκοτε θυμάται ότι η επέλαση του τουρισμού στην περιοχή έφερε υπαίθρια μαγαζιά που πουλούσαν είδη για τουρίστες, και στη συνέχεια μία «φρενίτιδα» για δυτικά αγαθά.

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα νεαρών της φυλής να πίνουν από παρατημένα κουτιά κόκα κόλα που βρίσκουν πεταμένα στη ζούγκλα.

Η «δυτικοποίηση» των ντόπιων

 

Ο σαμάνος της φυλής δήλωσε στο μέσο: «Βλέπουν τους τουρίστες και τόσους ανθρώπους να το κάνουν, και θέλουν να κάνουν το ίδιο πράγμα. Δεν φαίνεται καλό, μας κάνει να δείχνουμε πολύ αδύναμοι. Στην πραγματικότητα δεν μας βοηθά καθόλου».

Πριν από την εισαγωγή των τουριστικών κονβόι, η κοινότητα Wiwa ζούσε από τη γη και αφιέρωνε τη ζωή της σε πνευματικές επιδιώξεις και τη σύνδεση με τη φύση. Αποκαλώντας τους εαυτούς τους «damanas», δηλαδή προστάτες της Μητέρας Φύσης, οι Wiwa απέρριπταν τις επιταγές της σύγχρονης ζωής.

 

Πλέον όμως, πολλά μέλη της φυλής έχουν αρχίσει να θέλουν να ακούν δυτική μουσική και «πετούν» την παραδοσιακή τους ενδυμασία. Υπήρξαν ακόμη και περιπτώσεις νεαρών που προσπάθησαν να κλέψουν το φαγητό των τουριστών.

Κάποια μέλη της φυλής έχουν υιοθετήσει πιο μοντέρνες τάσεις 

Ο Simon Willis, ξεναγός, θεωρεί ότι οι ραγδαίες αλλαγές είναι αποτέλεσμα της έκθεσης της φυλής στους αναρίθμητους τουρίστες. Είπε: «Θα δείτε μερικά μέλη της κοινότητας να πίνουν μέχρι και μπύρα ή κόκα κόλα. Δεν είμαι σίγουρος πόσο βαθιά ριζωμένο είναι, αλλά θα μπορούσατε να πείτε ότι έχουν δυτικοποιηθεί».

Τα tours στη ζούγκλα της κολομβιανής Σιέρα Νεβάδα ξεκίνησαν για πρώτη φορά το 1982, έξι χρόνια αφότου οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν την «Ciudad Perdida», τη χαμένη πόλη. Είναι ένας πετρόκτιστος αρχαίος οικισμός, που δημιουργήθηκε από τον λαό Tayrona περί το 800 μ.Χ. Οι Wiwa, άμεσοι απόγονοι των Tayrona, πιστεύουν ότι η Χαμένη Πόλη ήταν κάποτε το πολιτιστικό και διοικητικό κέντρο τους.

Για αιώνες, προσπάθησαν να το προστατεύσουν το σημείο από τα αδιάκριτα βλέμματα, μέχρι που οι αρχαιολόγοι το ανακάλυψαν και το άνοιξαν στο ευρύ κοινό. Λίγα χρόνια μετά, έγινε ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα στην Κολομβία. «Χαριστική βολή» για την κοινότητα αποτέλεσε η εισαγωγή από την κυβέρνηση ενός μέτρου που επέτρεπε να συμμετέχουν στη νομισματική οικονομία.

Έκτοτε, το οικονομικό κίνητρο έχει γίνει εξαιρετικά θελκτικό για πολλά μέλη της φυλής, που δέχονται αντίτιμα για φωτογραφίες και βίντεο με επισκέπτες, στήνουν τα δικά τους υπαίθρια καταστήματα κατά μήκος πεζοπορικών διαδρομών, και παζαρεύονται με τουρίστες για τα είδη τους. Ωστόσο, η πολιτισμική τους κληρονομιά προστατεύεται και θεσμικά.

Κάθε Σεπτέμβριο, η περιοχή κηρύσσεται «εκτός ορίων» για ξένους. Στη διάρκεια της περιόδου, οι Wiwa επιδίδονται σε παραδοσιακές τελετές, για να ενισχύσουν τον δεσμό τους με τον φυσικό κόσμο, και να «εξαγνίσουν» το στίγμα που αφήνει στις ψυχές τους ο καπιταλισμός.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Αγρίεψε το ελληνικό υπουργείο Άμυνας στη διαρροή των Τούρκων περί «ευχαριστιών»: Δεν σας σεβαστήκαμε και ούτε θα σας σεβαστούμε

«Ουδείς «σεβασμός» επεδείχθη ή θα επιδειχθεί στο μέλλον από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε παράνομες ενέργειες της...