Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τούρκος επιστήμονας για τον σεισμό στην Τουρκία! Δεν έγινε επίθεση HAARP από το αμερικανικό πλοίο

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές το αμερικανικό πολεμικό πλοίο USS Nitze , που  ελλιμενίστηκε τότε στην Κωνσταντινούπολη, ενδέχεται να προκάλεσε τις απανωτές σεισμικές δονήσεις με τη χρήση του συστήματος HAARP.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το τμήμα όμως Γεωφυσικής Μηχανικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου Karadeniz (KTU), ήταν μεταξύ της ομάδας που έκανε γεωφυσικές μετρήσεις σε 4 επαρχίες της περιοχής μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου με επίκεντρο το Καχραμανμάρας. Ο λέκτορας Özgenç Akın είπε ότι η Τουρκία  ανήκει σε επικίνδυνη ζώνη σεισμού, όπως αναφέρει η yeniakit.com.tr

Σημειώνοντας είπε ότι ο σεισμός στο Καχραμανμαράς ήταν αποτελεσματικός σε μια περιοχή 600 χιλιομέτρων: «Αν και οι πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τις ζώνες του σεισμού δεν είναι στην πραγματικότητα λανθασμένες.

Επί του παρόντος, δεν υπάρχει τέτοια έννοια όπως μια σεισμική ζώνη πρώτου βαθμού επικινδυνότητας ή μια σεισμική ζώνη πέμπτου βαθμού. Για παράδειγμα, μία από τις σεισμικές ζώνες 5 μοιρών που χρησιμοποιείται για να μεταφέρει πληροφορίες έδειχνε ότι δεν επηρεαζόταν από κανέναν σεισμό το Καχραμανμαράς . «Αλλά αυτό άλλαξε με τη μελέτη που διεξήχθη το 2019 και αντί για χάρτες σεισμογενών ζωνών, οι επιστήμονες παρήγαγαν χάρτες, τους οποίους μπορούμε τώρα να λάβουμε τον κίνδυνο σεισμού σε κύματα», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τονίζοντας ότι ο σεισμός δεν είναι καταστροφή, ο Akın είπε: «Η σχέση απόστασης-ζημίας είναι και πάλι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα. Μην νομίζετε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στην επαρχία μας ή ότι ένας σεισμός στη γύρω επαρχία δεν θα μας επηρεάσει. Γιατί στον σεισμό του 1970 καταστράφηκε ένα εργοστάσιο TOFAŞ 135 χιλιόμετρα μακριά. Στον σεισμό του Μαράς, κτίρια σε απόσταση 300 χιλιομέτρων κατέρρευσαν. Η Τραπεζούντα απέχει περίπου 150 χιλιόμετρα από το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά ρήγματα της χώρας μας. Επομένως, δεν μπορούμε να πούμε ότι εμείς, στην Τραπεζούντα είμαστε ασφαλείς, είμαστε μέρος του προβλήματος που παρουσιάζεται στη δομή ή το έδαφος σας.

Η Τουρκία βρίσκεται στην “μέγγενη”, τεραστίων τεκτονικών πλακών. Η αραβική υποήπειρος σπρώχνει προς τα βόρεια και πιέζει την Τουρκία βόρεια ενάντια σε ένα σταθερό όριο της Βόρειας Ευρώπης (Ευρασιατική Πλάκα). Και έτσι, αυτό που συμβαίνει είναι η Τουρκία να πιέζεται προς τα δυτικά, όπου με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο και τελικά βυθίζεται κάτω από την Κρήτη (Αφρικανική Πλάκα). Αν και σεισμοί τέτοιου μεγέθους είναι σπάνιοι, το 1939, είχε σημειωθεί σεισμός στην Τουρκία, 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Το 1999, ο σεισμός που είχε πλήξει την Τουρκία, ήταν μεγέθους 7,6 βαθμών. Συνοπτικά, η Τουρκία βρίσκεται μεταξύ τριών συγκλινουσών πλακών (η αραβική, η αφρικανική και η ευρασιατική), γεγονός που εξηγεί τη μεγάλη σεισμικότητα.

Αυτό εξαρτάται πλήρως από το έδαφος και τη δομή σας. Ο σεισμός όμως δεν είναι καταστροφή. Είναι η άγνοια και η άγνοιά μας είναι που το μετατρέπει σε καταστροφή. Αν και η απώλεια της ζωής είναι θλιβερή, είναι σημάδι ότι ο κόσμος μας είναι ζωντανός. Αν δεν γίνονταν σεισμοί, δεν θα μπορούσαμε να φτάσουμε σε εύφορες εκτάσεις με υψηλή περιεκτικότητα σε ορυκτά. Δε θα σχηματίζονταν δεξαμενές υδρογονανθράκων. «Δεν μπορούσαμε να έχουμε πρόσβαση στα υπόγεια ύδατα και τη γεωθερμική ενέργεια», είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αστικό μετασχηματισμό αντί για δομικούς μετασχηματισμούς, ο Akın είπε: «Πρέπει να κηρυχτεί επειγόντως η κινητοποίηση για τους σεισμούς σε ολόκληρη τη χώρα. Τα επίσημα ιδρύματα και οι οργανισμοί πρέπει να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στον έλεγχο.

Θα πρέπει να γίνει αστικός μετασχηματισμός αντί για δομικός μετασχηματισμός. Μερικές φορές γκρεμίζουμε ένα κτίριο και χτίζουμε ένα νέο στη θέση του. Ωστόσο, αυτό δεν είναι αστικός μετασχηματισμός, αλλά δομικός μετασχηματισμός. Πρέπει να μάθουμε ότι υπάρχει μια δομή ανθεκτική στις καταστροφές και αυτό πρέπει να το απαιτήσουμε μεμονωμένα, ο καθένας από εμάς.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι σεισμοί κατανέμονται έτσι. Αυτοί οι σεισμοί συμβαίνουν όταν οι αφρικανικές και αραβικές πλάκες ωθούν εναντίον μας. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι όταν γίνεται ένας σεισμός και τον αισθάνεστε, η ισχύς του σεισμού σταδιακά αυξάνεται.

Η ισχύς του σεισμού αυξάνεται σταδιακά και δεν θα μειωθεί, επομένως θα έχετε πραγματικά πολύ περιορισμένο χρόνο για να αντιδράσετε. Πρέπει να κάνετε το δικό σας σχέδιο ανάλογα.

Διαδίδεται σαν θεωρία, ειδικά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι οι κεραίες που εκπέμπουν εξ ολοκλήρου σήματα ραδιοκυμάτων, που ονομάζονται HAARP, παράγουν σεισμούς.

Αυτά βέβαια δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο. Με αυτόν τον τρόπο σίγουρα δεν γίνονται σεισμοί. Το πολεμικό πλοίο κανενός κράτους δεν μπορεί να δημιουργήσει σεισμό. Παρακαλώ ας μείνουμε στην επιστήμη και ας μην δίνουμε σημασία σε τέτοια πράγματα που διαδίδονται.

Το μέγεθος και η ένταση του σεισμού είναι εντελώς διαφορετικές έννοιες και τις μπερδεύουμε πολύ. Το μέγεθος του σεισμού δεν αλλάζει, αλλά η ένταση μειώνεται με την απόσταση. Πώς μπορείτε να το ξεχωρίσετε; Παρακαλώ ας δώσουμε προσοχή σε αυτά τώρα. Γιατί η χώρα μας είναι χώρα σεισμογενή και με μεγάλη επικινδυνότητα», είπε.

Το  ερευνητικό σύστημα HAARP, δεν δύναται να προκαλέσει σεισμούς. Ο σεισμός που έπληξε την Τουρκία, είναι αποτέλεσμα φυσικών διεργασιών.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ