Κόσμος

Πούτιν στην συνέντευξη με τον Τάκερ Κάρλσον: «Εσείς ανατινάξατε τον Nord Stream»

Οι Ηνωμένες Πολιτείες «σίγουρα» ανατίναξαν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα, υποστήριξε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον Αμερικανό δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον αυτή την εβδομάδα. Ο ισχυρισμός αυτός, τον οποίο έκανε χωρίς επιβεβαιωτικά στοιχεία, δήλωσε ότι είναι αυτονόητα αληθινός, επειδή οι ΗΠΑ είχαν τόσο το κίνητρο όσο και τα μέσα για να βλάψουν την ενεργειακή υποδομή.

Όταν ρωτήθηκε από τον Κάρλσον για περισσότερες λεπτομέρειες, όπως «αποδείξεις» για τον ισχυρισμό του και εις απάντησαν στο ότι η απόδειξη του ποιος ανατίναξε τον Nord Stream θα μπορούσε να αποτελέσει «νίκη προπαγάνδας» για τη Μόσχα, ο Πούτιν δεν ανταποκρίθηκε. Ο ίδιος απάντησε: «Δεν θα μπω σε λεπτομέρειες, αλλά οι άνθρωποι πάντα λένε σε τέτοιες περιπτώσεις, ψάξτε για κάποιον που ενδιαφέρεται. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, δεν πρέπει να αναζητήσουμε μόνο κάποιον που ενδιαφέρεται, αλλά και κάποιον που έχει δυνατότητες, διότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί ενδιαφερόμενοι, αλλά δεν είναι όλοι τους ικανοί να καταδυθούν στον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας και να πραγματοποιήσουν αυτήν την έκρηξη».

Ερωτηθείς, γιατί δεν θα έδινε αυτά που γνώριζε σχετικά με αυτό που ο Τάκερ αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη πράξη βιομηχανικής τρομοκρατίας που έγινε ποτέ», ο Πούτιν απέκρουσε την ερώτηση δηλώνοντας ότι δεν έχει νόημα να προσπαθεί να συγκρουστεί με τις ΗΠΑ στον «πόλεμο της προπαγάνδας», επειδή η Ουάσινγκτον «ελέγχει όλα τα μέσα ενημέρωσης του κόσμου», οπότε η Μόσχα δεν θα μπορούσε να ελπίζει ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί. «Είναι ξεκάθαρο σε όλο τον κόσμο τι συνέβη» με τον Nord Stream, δήλωσε ο Πούτιν, οπότε η περαιτέρω εξειδίκευση δεν θα ήταν αποδοτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αν και ελαφριά σε νέες πληροφορίες, η ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τον Nord Stream επέτρεψε τουλάχιστον μία από τις λίγες στιγμές ελαφρότητας κατά τη διάρκεια της κατά τα άλλα στιβαρής συνέντευξης, με τον Πούτιν να κατηγορεί προσωπικά τον Τάκερ – είτε από σχέδιο είτε από παρερμηνεία – ότι ανατίναξε τον αγωγό. Και οι δύο άνδρες γέλασαν όταν προσπάθησε να απαντήσει, και ο Τάκερ ανταπάντησε: «Ήμουν απασχολημένος εκείνη την ημέρα. Δεν ανατίναξα τον Nord Stream. Σας ευχαριστώ όμως!».

«Η CIA δεν έχει τέτοιο άλλοθι» για την ημέρα που καταστράφηκε ο αγωγός, ήταν η ανταπάντηση του Πούτιν, μία από τις πολλές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που ο Πούτιν ανέφερε ονομαστικά την αμερικανική κατασκοπευτική υπηρεσία. Κατά περίεργο τρόπο, ο πρώην πράκτορας της KGB φάνηκε να προκαλεί τον Κάρλσον για το γεγονός ότι είχε κάνει αίτηση για να ενταχθεί στη CIA μετά το κολέγιο, αλλά προφανώς είχε απορριφθεί.

Η συνέντευξη για τον Nord Stream δόθηκε λίγες ημέρες αφότου η Σουηδία τερμάτισε την επίσημη έρευνα για την καταστροφή του αγωγού χωρίς να καταφέρει να καταλήξει σε συμπέρασμα σχετικά με το ποιος ανατίναξε την υποδομή. Όπως αναφέρθηκε, το γεγονός ότι η Σουηδία δεν κατάφερε να καταλήξει σε κανένα συμπέρασμα προκάλεσε κάποια ερωτήματα. Ο Κένεθ Ελενσλέγκερ Μπουλ του Βασιλικού Αμυντικού Κολλεγίου της Δανίας εκτίμησε ότι η απόφαση να μην δείξει κάποιον με το δάχτυλο μπορεί να υποδηλώνει ότι «θα μπορούσε να υπάρξει κάποιου είδους πολιτική ανάμειξη», με άλλα λόγια συγκάλυψη.

Ο Ελενσλέγκερ Μπουλ συνέχισε: «Μπορεί να υπάρχει ένας καλός λόγος για να μην βγει κάποιο συμπέρασμα… Η Σουηδία βρίσκεται σε μια ευαίσθητη θέση καθώς θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ίσως να μην θέλει να ταράξει περισσότερο τα νερά».

Η Σουηδία βρίσκεται στα πρόθυρα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και έχει σχεδόν πλήρη υποστήριξη στη συμμαχία για να το πράξει, όπως έκανε πέρυσι η πρώην ουδέτερη Φινλανδία.

Η επίθεση στον αγωγό Nord Stream πραγματοποιήθηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, με μια σειρά υποβρύχιων εκρήξεων που κατέστρεψαν τον Nord Stream 1 και προκάλεσαν ζημιά στον κοντινό και πρόσφατα κατασκευασμένο, αλλά ποτέ ενεργοποιημένο Nord Stream 2. Οι σωλήνες αυτοί είχαν κατασκευαστεί στο πλαίσιο μιας μεγάλης συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, με σκοπό τη μεταφορά φυσικού αερίου στην κεντρική Ευρώπη, παρακάμπτοντας χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία.

Ο αγωγός ήταν επί μακρόν αμφιλεγόμενος και πηγή ισχυρισμών για αθέμιτη ρωσική επιρροή και διαφθορά στη Γερμανία. Το γεγονός ότι η γερμανική κυβέρνηση εξαρτούσε τόσο πολύ την κατάσταση της χώρας από τη ρωσική καλή πίστη αποτέλεσε βασική κριτική για τη χαλαρή στάση των ευρωπαϊκών προτύπων στη συμμαχία του Ντόναλντ Τραμπ με το ΝΑΤΟ, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Γερμανία είχε γίνει «αιχμάλωτη της Ρωσίας».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...