τελετή έναρξης λειτουργίας των 2 πρώτων τουρκικών T129 ATACK
Κόσμος

Ακόμη δεν τα πήρανε οι Νιγηριανοί τα 2 τουρκικά ελικόπτερα T129 ATAK και βιάζονται να τα "εγκαινιάσουν" κατά τρομοκρατών

Η Νιγηρία έθεσε και επίσημα σε λειτουργία τα επιθετικά ελικόπτερα τύπου T129 ATAK που απέκτησε από την Τουρκία. Στην αφρικανική χώρα έλαβε χώρα και μία σχετική τελετή που σηματοδότησε την υιοθέτηση 2 τέτοιων αεροσκαφών στις νιγηριανές ένοπλες δυνάμεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα Χρησιμοποιηθούν Κατά των «Τρομοκρατών»

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με άρθρο τουρκικού ΜΜΕ, με σχετική τελετή 2 επιθετικά ελικόπτερα τουρκικής παραγωγής τύπου T129 ATAK τέθηκαν και επίσημα σε λειτουργία στην Νιγηρία. Το τουρκικό άρθρο αναφέρει πως η αφρικανική χώρα αυτήν την περίοδο «αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ασφάλειας».

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην νιγηριανή αεροπορική βάση στην πόλη Μακούρντι, η οποία αποτελεί πρωτεύουσα της περιφέρειας Μπενουέ. Σε αυτήν παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της χώρας Κασίμ Σετίμα, ο υπουργός άμυνας Μοχάμεντ Μπαντάρου Αμπουμπακάρμ, ο διοικητής των επίγειων δυνάμεων της Νιγηρίας Ταορίντ Λαγκμπάτζα, ο Τούρκος πρέσβης στη Νιγηρία Χινταγιέτ Μπαϊρακτάρ και πολλοί άλλοι καλεσμένοι.

Στον λόγο που έδωσε κατά την διάρκεια της τελετής, ο αντιπρόεδρος Σετίμα δήλωσε πως ο Νιγηριανός πρόεδρος Μπόλα Τινούμπου πιστεύει ότι η παράταξη των νέων ελικοπτέρων θα συνδράμει σημαντικά στην επίλυση προβλημάτων ασφαλείας τόσο εντός της χώρας όσο και στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αφρικής.

Η Νιγηρία πρόσφατα δέχθηκε επιθέσεις από οργανισμούς που θεωρούνται τρομοκρατικοί από την Αμπούτζα, όπως την Μπόκο Χαράμ και το Ισλαμικό Κράτος της Δυτικής Αφρικής (ISWAP). Βέβαια προβλήματα για την νιγηριανή κυβέρνηση προκαλούν και μικρότερες ένοπλες ομάδες σε διάφορα μέρη της μεγάλης Νιγηρίας. Τα τουρκικά ελικόπτερα T129 ATAK αναμένεται να χρησιμοποιηθούν από τον στρατό της χώρας στα θερμότερα σημεία του κράτους κατά οργανώσεων και ανταρτών.

Άλλα 2 τουρκικά ελικόπτερα ίδιου τύπου αναμένεται να παραδοθούν στις επίγειες δυνάμεις του αφρικανικού κράτους το δεύτερο τετράμηνο του 2024. Το τουρκικό μέσο αναφέρει πως «είναι σχεδόν σίγουρο πως η Αμπούτζα θα αυξήσει τον αριθμό της παραγγελίας ελικοπτέρων T129 ATACK στις 6 μονάδες σύντομα».

Ποιο Είναι το T129 ATAK;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Όσον αφορά την ίδια την πλατφόρμα να σας ενημερώσουμε πως το T129 ATAK είναι ένα επιθετικό ελικόπτερο που παράγεται στην Τουρκία. Διαθέτει ένα πολυβόλο 20 χιλιοστών με 500 πυρομαχικά, την δυνατότητα εκτόξευσης 16 πυραύλων CIRIT της τουρκικής εταιρείας Roketsan ή εναλλακτικά μπορεί να οπλιστεί με 8 πυραύλους L-UMTAS ή UMTAS, 8 πυραύλους Stinger ή 76 ρουκέτες 70 χιλιοστών.

Οι Τούρκοι αναφέρουν πως μπορεί να φτάσει μέγιστη ταχύτητα 281 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ επιδεικνύει εμβέλεια 537 χιλιομέτρων.

GALLERY

τελετή έναρξης λειτουργίας των 2 πρώτων τουρκικών T129 ATACK
τελετή έναρξης λειτουργίας των 2 πρώτων τουρκικών T129 ATACK
τελετή έναρξης λειτουργίας των 2 πρώτων τουρκικών T129 ATACK
τελετή έναρξης λειτουργίας των 2 πρώτων τουρκικών T129 ATACK
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...