Κόσμος

Ιταλία: Έντονες αντιδράσεις για την θανάτωση αρκούδας που πλησίαζε κατοικημένες περιοχές

Ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων καταδίκασαν τη βάναυση θανάτωση, όπως τη χαρακτήρισαν, μιας αρκούδας από τη δασική αστυνομία στο Τρεντίνο, στην Ιταλία, κατόπιν εντολής του προέδρου της ορεινής επαρχίας.

Η καφέ αρκούδα με το όνομα M90 θεωρήθηκε «κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» όταν το ζώο σε τρεις περιπτώσεις φέρεται να ακολούθησε σκόπιμα ανθρώπους. Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορούσε ένα ζευγάρι πεζοπόρων που περπατούσαν σε ορεινό μονοπάτι κοντά στην πόλη Ορτιζέ.

Η «υπερβολικά γεμάτη αυτοπεποίθηση» αρκούδα, η οποία αναγνωρίστηκε από το κολάρο εντοπισμού και τα σημάδια στα αυτιά της, εθεάθη 12 φορές «σε κατοικημένες περιοχές ή σε άμεση γειτνίαση με μόνιμες κατοικίες».

Μετά το πράσινο φως των αρμόδιων αρχών, η αρκούδα εντοπίστηκε την Τρίτη σε δασική περιοχή και θανατώθηκε, αναφέρει ο Guardian.

Η θανάτωση έρχεται εν μέσω συνεχιζόμενων νομικών διαμάχης μεταξύ του προέδρου του Τρεντίνο και ομάδων για τα δικαιώματα των ζώων σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των αρκούδων που θεωρούνται επικίνδυνες.

Η συζήτηση εντάθηκε τον περασμένο Απρίλιο, όταν ο 26χρονος Αντρέα Πάπι, κατασπαράχτηκε μέχρι θανάτου από μια αρκούδα με το όνομα JJ4, ενώ έκανε τζόκινγκ σε ορεινό μονοπάτι κοντά στο χωριό του. Η JJ4 είχε επιτεθεί σε δύο πεζοπόρους και το 2020.

Σχετικά με την M90 ακτιβιστές για τα ζώα και το περιβάλλον δηλώνουν ότι θα διαμαρτυρηθούν στην πρωτεύουσα της επαρχίας, το Τρέντο, το Σάββατο, υποστηρίζοντας ότι η ταχύτητα με την οποία δόθηκε η εντολή και έγινε η εκτέλεση της M90 δεν τους έδωσε χρόνο να ζητήσουν αναστολή. Οι μόνες ζημιές που προκάλεσε η M90 ήταν σε φράχτη αγροκτήματος και σε κάδο για οργανικά απόβλητα,αναφέρει το protothema.gr.

Οι αρκούδες μεταφέρθηκαν στο Τρεντίνο από τη Σλοβενία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 στο πλαίσιο προγράμματος που αποσκοπούσε στην αύξηση του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στην περιοχή. Σήμερα υπάρχουν περίπου 100 αρκούδες στην επαρχία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Τρόμος-Έτσι ξαφνικά εμφανίστηκαν χιλιάδες Ρώσοι των δυνάμεων “Βορράς” στο μέτωπο-Ενισχύουν με στρατό την Μολδαβία Ρουμανία και ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί τρέχουν στην Μολδαβία για να σώσουν την Οδησσό;-Η Μόσχα είναι έτοιμη για μια μεγάλων διαστάσεων χερσαία...