Κόσμος

Η Βόρεια Ιρλανδία θα εκλέξει τον πρώτο Ιρλανδό εθνικιστή πρωθυπουργό

Η άνοδος της Μισέλ Ο’Νιλ στον ρόλο αυτό είναι το πιο πρόσφατο σημάδι της αυξανόμενης δημοτικότητας σε ολόκληρο το νησί του κόμματός της Σιν Φέιν, το οποίο θεωρεί πως το μεγάλο της όνειρο για μια ενωμένη Ιρλανδία μπορεί πλέον να είναι “σε απόσταση αναπνοής”.

Η ανάδειξή της κατέστη δυνατή αυτή την εβδομάδα, όταν ο αρχικός αντίπαλος, το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP), έθεσε τέλος σε ένα διετές μποϊκοτάζ της κυβέρνησης διαμοιρασμού της εξουσίας στην περιοχή, το οποίο είχε απειλήσει την πολιτική διευθέτηση που στηρίζει την ειρηνευτική συμφωνία του 1998.

“Καλημέρα κόσμε”, έγραψε η πρόεδρος του Σιν Φέιν Μαίρη Λου ΜακΝτόναλντ στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, παραπέμποντας σε άρθρο του ιρλανδικού εθνικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RTE που έλεγε ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα αποτελέσει το επίκεντρο ενός πολιτικού σεισμού.

Η Ο’Νιλ και η ΜακΝτόναλντ αντιπροσωπεύουν μια στροφή προς μια νέα γενιά πολιτικών του Σιν Φέιν που δεν εμπλέκονται άμεσα στη δεκαετή αιματηρή σύγκρουση της περιοχής μεταξύ των ιρλανδών εθνικιστών που επιδιώκουν μια ενωμένη Ιρλανδία και των φιλοβρετανών ενωτικών που θέλουν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ως πρώην πολιτική πτέρυγα του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (IRA), το Σιν Φέιν αποφεύχθηκε επί μακρόν από το πολιτικό κατεστημένο και στις δύο πλευρές των συνόρων. Τώρα είναι επίσης το πιο δημοφιλές κόμμα στην ιρλανδική δημοκρατία ενόψει των εκλογών που θα διεξαχθούν το επόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...