Κόσμος

Κολομβία: Ρεκόρ θερμοκρασιών! Πάνω από 20 δασικές πυρκαγιές

Η Κολομβία αντιμετωπίζει πάνω από 20 πύρινα μέτωπα, με ένα από αυτά να καίει δασική έκταση σε λόφους κοντά στην πρωτεύουσα Μπογοτά. Η υπηρεσία πολιτικής προστασίας (UNGRD) αναφέρει ότι υπάρχουν 21 ενεργές φωτιές σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας τις αρχές να αντιμετωπίσουν κρίσιμη κατάσταση.

Οι εστίες εντοπίζονται στους νομούς Βιτσάδα (ανατολικά), Αντιόκια (δυτικά), Σανταντέρ (ανατολικά), Βαγιεδουπάρ (βόρεια), Νόρτε δε Σανταντέρ (βορειοανατολικά) και Μπογιάκα (κεντρικά). Ωστόσο ο νομός που πλήττεται περισσότερο είναι ο Κουντιναμάρκα (στα κεντρικά της χώρας), με πρωτεύουσα επίσης την Μπογοτά. Τουλάχιστον πέντε δήμοι βρίσκονται σε πύρινο κλοιό. Παράμος, ορεινά οικοσυστήματα-κλειδιά για τον κύκλο του νερού, καταστρέφονται από τις φλόγες.

Το φαινόμενο Ελ Νίνιο

Σε εννιά δήμους στο βόρειο, στο κεντρικό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, οι θερμοκρασίες έσπασαν ρεκόρ προχθές Τρίτη, φθάνοντας ως και τους 40,4° Κελσίου.

«Οι δήμαρχοι είχαν προειδοποιηθεί για τη σοβαρότητα του φαινομένου Ελ Νίνιο (…) Οι προβλέψεις (των μετεωρολόγων) αποδείχθηκαν ακριβείς», σχολίασε μέσω X (του πρώην Twitter) ο πρόεδρος Γουστάβο Πέτρο, που προειδοποιούσε ήδη τη 10η Ιανουαρίου πως «βρισκόμαστε σε κόκκινο συναγερμό για δασικές πυρκαγιές».

Η χώρα είναι αντιμέτωπη «με το φαινόμενο Ελ Νίνιο που επιδεινώνει η κλιματική αλλαγή. Αυτή πιθανόν θα είναι η πιο θερμή χρονιά στην ιστορία της ανθρωπότητας σε όλο τον κόσμο», τόνιζε, καλώντας «κάθε δήμαρχο, κάθε κυβερνήτη και την εθνική κυβέρνηση να καταστήσουν προτεραιότητα το νερό». «Το εθνικό σχέδιο για τον εφοδιασμό με νερό των δεκάδων δήμων που το στερούνται λειτουργεί. Μέχρι τώρα, έχουμε σβήσει εκατοντάδες πυρκαγιές», διαβεβαίωσε.

Η πυρκαγιά σε λόφους κοντά στην Μπογοτά, γνωστή ως Cerros Orientales, εκδηλώθηκε τη Δευτέρα. Οι αρχές υπολογίζουν πως έχει κάψει τουλάχιστον 120 στρέμματα δασικής έκτασης. «Η δουλειά που έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας επέτρεψε να περιοριστεί η πυρκαγιά. Ως αυτή την ώρα, μπορούμε να πούμε πως έχει ελεγχθεί το 70%» του μετώπου, δήλωσε ο δήμαρχος Κάρλος Φερνάντο Γκαλάν.

Πάνω από 270 πυροσβέστες, στρατιωτικοί και εργαζόμενοι σε υπηρεσίες διάσωσης προσπαθούν να περιορίσουν τις φωτιές με τη βοήθεια δυο ελικοπτέρων, ελαφρού αεροσκάφους και drones. Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν ελαφρά, σύμφωνα με τον δήμο.

Σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιών 883 δήμοι

Οι αρχές προειδοποίησαν εναντίον της «σοβαρής επιδείνωσης» της ποιότητας του αέρα στην πρωτεύουσα των περίπου 8 εκατομμυρίων κατοίκων. Άγρια ζώα θεάθηκαν να καταφεύγουν σε αστικές περιοχές, στους πρόποδες λόφων. Την Τρίτη, ο δήμαρχος ανέφερε πως τη φωτιά ενδέχεται να προκάλεσε καύση που έκαναν κάτοικοι. Διενεργείται έρευνα για εμπρησμό από αμέλεια.

Η κολομβιανή υπηρεσία που είναι αρμόδια για το κλίμα (IDEAM) έθεσε 883 από τους 1.101 δήμους της χώρας σε κατάσταση συναγερμού για τον κίνδυνο πυρκαγιών, τους μισούς και πλέον (586) σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ