Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

«Φορολογήστε μας τώρα»: 250 εκατομμυριούχοι καλούν τις κυβερνήσεις να εισαγάγουν φόρους περιουσίας

Περισσότεροι από 250 δισεκατομμυριούχοι και εκατομμυριούχοι ζητούν από την πολιτική ελίτ που έχει συγκεντρωθεί στο Νταβός, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, να εισαγάγουν φόρους στον πλούτο, προκειμένου να συγκεντρωθούν κεφάλαια για καλύτερες δημόσιες υπηρεσίες ανά τον κόσμο.

«Το αίτημά μας είναι απλό: Σας ζητάμε να μας φορολογήσετε, εμάς, τους πιο πλούσιους της κοινωνίας», αναφέρουν οι μεγιστάνες σε ανοιχτή επιστολή τους προς τους παγκόσμιους ηγέτες. «Αυτό δεν θα αλλάξει ριζικά το βιοτικό μας επίπεδο, δεν θα οδηγήσει στο να στερηθούν κάτι τα παιδιά μας, ούτε θα βλάψει την οικονομική ανάπτυξη των εθνών μας. Θα μετατρέψει όμως τον ακραίο και μη παραγωγικό ιδιωτικό πλούτο σε επένδυση για το κοινό δημοκρατικό μας μέλλον».

Σύμφωνα με την Guardian, στους πλούσιους υπογράφοντες από 17 χώρες περιλαμβάνονται η κληρονόμος της Disney Αμπιγκέι Ντίσνεϊ, ο Μπράιαν Κοξ που υποδύθηκε τον χαρακτήρα του δισεκατομμυριούχου «Λόγκαν Ρόι» στη σειρά Succession, ο ηθοποιός και σεναριογράφος Σάιμον Πεγκ και η Βάλερι Ροκφέλερ, κληρονόμος της αμερικανικής δυναστείας.

«Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που επωφελούνται περισσότερο από το status quo», σημειώνουν τα παραπάνω άτομα και δεκάδες ακόμη στην επιστολή τους με τίτλο Proud to Pay, την οποία θα επιδιώξουν να παραδώσουν σήμερα, Τετάρτη, στους παγκόσμιους ηγέτες που βρίσκονται στο Νταβός της Ελβετίας. «Ωστόσο η ανισότητα έχει φτάσει σε σημείο καμπής και οι επιπτώσεις της ως προς τον κίνδυνο της οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής σταθερότητας γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές. Εν ολίγοις, χρειαζόμαστε δράση τώρα».

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, μια νέα δημοσκόπηση μεταξύ εκατομμυριούχων έδειξε ότι το 74% υποστηρίζουν υψηλότερους φόρους στον πλούτο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση του κόστους ζωής και να βελτιωθούν οι δημόσιες υπηρεσίες. Στην εν λόγω έρευνα που διεξήγαγε η Survation για λογαριασμό της οργάνωσης Patriotic Millionaires συμμετείχαν πάνω από 2.300 ερωτηθέντες από χώρες της G20, οι οποίοι κατέχουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια σε «επενδύσιμα» περιουσιακά στοιχεία, εξαιρουμένων των κατοικιών τους - και επομένως ανήκουν στο πλουσιότερο 5%.

Από τη δημοσκόπηση προέκυψε ότι το 58% υποστηρίζουν την εισαγωγή φόρου πλούτου 2% για άτομα με περισσότερα από 10 εκατ. δολάρια, και ότι το 54% πιστεύουν ότι ο ακραίος πλούτος αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία.

Ο Βρετανός επιχειρηματίας Γκάι Σινγκ Γουάτσον, ο οποίος ξεκίνησε από αγρότης και ίδρυσε την εταιρεία παράδοσης λαχανικών Riverford, δήλωσε: «Αυτή η δημοσκόπηση δείχνει ότι όλος ο κόσμος, συμπεριλαμβανομένων των πλουσιότερων ανθρώπων, θέλει να φορολογηθούν οι "υπερπλούσιοι". Πού στην ευχή βρίσκονται λοιπόν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποί μας που έχουν τη δύναμη να το πράξουν; Ακόμα και εμείς, οι πιο πλούσιοι, έχουμε βαρεθεί την αδράνεια, άρα είναι απολύτως λογικό οι εργαζόμενοι, που αδικούνται περισσότερο από τις στημένες οικονομίες μας, να έχουν χάσει τελείως την υπομονή τους».

Σύμφωνα με τον βραβευμένο με Emmy και Χρυσή Σφαίρα Μπράιαν Κοξ, ζούμε σε μία εποχή όπου «δισεκατομμυριούχοι χρησιμοποιούν τον ακραίο πλούτο τους για να συσσωρεύσουν πολιτική δύναμη και επιρροή, υπονομεύοντας ταυτόχρονα τη δημοκρατία και την παγκόσμια οικονομία». «Έχουμε καθυστερήσει πολύ να δράσουμε. Αν οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι μας αρνηθούν να αντιμετωπίσουν αυτή τη συγκέντρωση χρήματος και εξουσίας, οι συνέπειες θα είναι τρομερές», προειδοποιεί ο Σκωτσέζος ηθοποιός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κροίσοι διατυπώνουν το ίδιο αίτημα προς την πολιτική ελίτ που συγκεντρώνεται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Αντίστοιχη πρωτοβουλία είχε ληφθεί και πέρυσι από πάνω από 200 εκατομμυριούχους από 13 χώρες. Ξανά με ανοιχτή επιστολή, οι εκατομμυριούχοι - μεταξύ των οποίων ο πρωταγωνιστής του Poor Things Μαρκ Ράφαλο και κάποιοι από τους φετινούς υπογράφοντες - ζητούσαν να φορολογηθούν για να αντιμετωπιστεί η ανισότητα στις χώρες τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...