Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Μακελειό στην Πράγα: Σχηματίστηκε ανθρώπινη αλυσίδα στη μνήμη των θυμάτων της επίθεσης

Σήμερα Πέμπτη φοιτητές και καθηγητές τίμησαν τη μνήμη των 14 θυμάτων της πιο σφοδρής μαζικής ένοπλης επίθεσης που έχει γίνει στην Τσεχία. Πιο συγκεκριμένα, σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα η οποία δημιουργούσε μια συμβολική αγκαλιά για το κτήριο του πανεπιστημίου, όπου ένοπλος άνοιξε πυρ λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Το πλήθος πέρασε από τα κεντρικά του Πανεπιστημίου του Καρόλου μέσω της Πλατείας της Παλιάς Πόλης της Πράγας κι έφθασε στο κτήριο της Σχολής Καλών Τεχνών, όπου ένας 24χρονος φοιτητής ιστορίας έσπειρε τον θάνατο πυροβολώντας την 21η Δεκεμβρίου προτού αυτοκτονήσει, όταν τον περικύκλωσε η αστυνομία.
Κατόπιν, περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι στάθηκαν όρθιοι, κρατώντας σιωπηλά ο ένας το χέρι του άλλου, ενώ χτυπούσαν οι καμπάνες στους ναούς της πόλης για 14 λεπτά, ως ένας φόρος τιμής για κάθε θύμα.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, χιλιάδες κεράκια τοποθετήθηκαν στα σκαλιά του κτηρίου της σχολής, η οποία θα παραμείνει κλειστή έως τα τέλη Ιανουαρίου.

«Νιώθω ενθαρρυμένη από τα λόγια φοιτητών, οι οποίοι λένε πως το μίσος δεν θα κερδίσει. Θα ζήσουμε και θα συνεχίσουμε τα μαθήματα», δήλωσε η πρύτανης του πανεπιστημίου Μιλένα Κραλίκοβα απευθυνόμενη στον κόσμο, ενόψει της πορείας. «Η ακαδημαϊκή κοινότητά μας επλήγη, όμως παρέμεινε άθικτη. Τα βήματά της μέσω της Πράγας σήμερα προς τη Σχολή Καλών Τεχνών θα συμβολίζουν επίσης την πορεία μας προς την ανάκαμψη».

Η Κραλίκοβα και ο πρόεδρος της Σχολής Καλών Τεχνών ηγήθηκαν της πορείας και βοήθησαν στη μεταφορά μιας λάμπας κηροζίνης την οποία άναψαν από κεριά στα κεντρικά του πανεπιστημίου και η οποία θα ανάψει με τη σειρά της μια φλόγα μνήμης έξω από το κτίριο της Σχολής, η οποία θα καίει για έναν μήνα.

Η επίθεση πυροδότησε συζητήσεις μεταξύ πανεπιστημιακών, φοιτητών, της αστυνομίας και πολιτικών ηγετών σχετικά με τις αλλαγές που χρειάζονται στα μέτρα ασφαλείας. Όμως, συμφώνησαν καταρχάς στο να συνεχίσουν να επιτρέπουν στον κόσμο να εισέρχεται στα κτήρια του πανεπιστημίου χωρίς να περνάει έλεγχο από μηχανήματα ανίχνευσης μετάλλων.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ