Κόσμος

Ισλανδία: Δεν υπάρχει ορατή δραστηριότητα από το ηφαίστειο- Επιστροφή για τους κατοίκους του Γκρίνταβικ

Σύμφωνα με τις Αρχές της Ισλανδίας το επίπεδο απειλής του ηφαιστείου το οποίο εξερράγη την περασμένη Δευτέρα έχει υποβαθμιστεί εφόσον αδυνατούν να παρατηρήσουν δραστηριότητα στο σημείο της έκρηξης.

Η έκρηξη τη Δευτέρα άνοιξε μια ρωγμή μήκους περίπου 4 χιλιομέτρων, εκτοξεύοντας λάβα στον ουρανό μόλις 3,5 χιλιόμετρα από την πόλη Γκρίνταβικ που είχε εκκενωθεί.

Σήμερα Παρασκευή η μετεωρολογική υπηρεσία της Ισλανδίας ανέφερε ότι «η ηφαιστειακή δραστηριότητα φαίνεται να έχει τερματιστεί από αργά χθες το βράδυ [της Πέμπτης] ή νωρίς το πρωί», για να προσθέσει ότι καμία δραστηριότητα δεν ήταν ορατή κατά τη διάρκεια πτήσεων επιτήρησης.

Είναι πάντως πιθανό να ρέει λάβα από το έδαφος «και επομένως δεν είναι δυνατόν να πούμε ότι η έκρηξη έχει τελειώσει», ανέφερε η υπηρεσία.

Σύμφωνα με το protothema.gr, οι αρχές μείωσαν το επίπεδο συναγερμού κατά ένα επίπεδο.

Από την Πέμπτη, οι αρχές άρχισαν να επιτρέπουν στους 4.000 κατοίκους της εκκενωμένης πόλης την πρόσβαση μεταξύ 7 π.μ. και 4 μ.μ., ωστόσο εξακολουθεί να μην είναι ασφαλής η διανυκτέρευση.

Εν τω μεταξύ, για τη προστασία από τη λάβα έχουν στηθεί φράγματα γύρω από γεωθερμικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρων από την έκρηξη και παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό σε 30.000 ανθρώπους.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ