Κόσμος

Δεν έχουν τέλος τα success stories από την «ενσωμάτωση» μεταναστών: Η Σουηδία κλείνει σχολείο που “τροφοδοτούσε” τζιχανιστικές οργανώσεις!

Όπως αναφέρει το newsfire.gr, Οι σουηδικές αρχές έκλεισαν ένα σχολείο στη Στοκχόλμη, αφού η σουηδική υπηρεσία ασφαλείας Säpo προσκόμισε στοιχεία ότι οι μαθητές που φοιτούσαν στο σχολείο κινδύνευαν να ριζοσπαστικοποιηθούν, καθώς πολλά μέλη του προσωπικού είχαν δεσμούς με τζιχαντιστικά κινήματα

Η Σουηδική Επιθεώρηση Σχολείων ανακάλεσε την άδεια της ALM Education, η οποία διαχειρίζεται το Διεθνές Σχολείο Κόρδοβα, που σύμφωνα με το σχολείο πήρε το όνομά του από την πρωτεύουσα της ισλαμοκρατούμενης Ισπανίας, στο προάστιο Κίστα της Στοκχόλμης, καθώς η εφημερίδα Aftonbladet αναφέρει ότι μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας είχαν δεσμούς με ισλαμικές εξτρεμιστικές ομάδες.

Ένα μέλος του προσωπικού που εργαζόταν σε ένα νηπιαγωγείο της ALM Education φέρεται μάλιστα να έχει εμπλακεί στο παρελθόν με τρομοκρατική ομάδα.

Η Säpo παρείχε πληροφορίες σχετικά με το ιστορικό των μελών του διοικητικού συμβουλίου και άλλων, αλλά δεν διευκρίνισε με ποια υπερπόντια τρομοκρατική ομάδα συνδεόταν ο υπάλληλος του νηπιαγωγείου.

“Σε περιπτώσεις όπου είναι δυνατόν, μοιραζόμαστε πληροφορίες με τις αρμόδιες αρχές, αλλά διαφορετικά δεν μπορούμε να μοιραστούμε περισσότερες πληροφορίες”, δήλωσε η Κάριν Λουτζ, εκπρόσωπος Τύπου της Säpo.

Στη Σουηδία έχουν επιστρέψει τα τελευταία χρόνια αρκετοί πρόσφυγες του Ισλαμικού Κράτους, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν γυναίκες που κρατούνταν μαζί με τα παιδιά τους στο στρατόπεδο φυλακών αλ Χολ στη βόρεια Συρία.

Αρκετές από τις γυναίκες έχουν συλληφθεί κατά την επιστροφή τους στη Σουηδία, με μία από αυτές να κατηγορείται ότι φέρεται να ανάγκασε τον ίδιο της τον γιο να γίνει παιδί-στρατιώτης της τρομοκρατικής ομάδας.

Ορισμένες αναφορές έχουν μάλιστα υποδείξει ότι οι επαναπατριζόμενοι του Ισλαμικού Κράτους στρατολογούσαν νέα μέλη για την ομάδα στα λεγόμενα “υπόγεια τζαμιά” σε πόλεις όπως το πολυπολιτισμικό Μάλμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η υπουργός Παιδείας της Σουηδίας Lotta Edholm σχολίασε την υπόθεση της ALM Education λέγοντας:

Μετά τη σημερινή απόφαση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανέθεσε στην Επιθεώρηση Σχολείων να επανεξετάσει τα σχολεία όπου υπάρχει κίνδυνος εξτρεμισμού και ισλαμισμού και ότι η Επιθεώρηση Σχολείων θα λάβει πρόσθετα κονδύλια ήδη από το επόμενο έτος για να ενισχύσει την επανεξέτασή της. Οι ριζοσπάστες ισλαμιστές και οι εξτρεμιστές που σχετίζονται με την τρομοκρατία δεν θα πρέπει φυσικά ποτέ να έχουν επιρροή στα σουηδικά σχολεία.

Η ALM Education αντέδρασε στους ισχυρισμούς της Säpo, με τη διευθύνουσα σύμβουλο Ουλά Παρκίνεν να δηλώνει ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης για το κλείσιμο του σχολείου και δήλωσε:

Δεν γνωρίζουμε τι περιέχουν οι πληροφορίες από την Υπηρεσία Ασφαλείας και με ασαφή αιτιολογία κλείνει ένα σχολείο που λειτουργεί εδώ και 26 χρόνια στο Järvafältet. Και το οποίο έχει εργαστεί ενεργά κατά του εξισλαμισμού, της βίας, του εξτρεμισμού και της εγκληματικότητας των συμμοριών.

Πάνω από 500 μαθητές φοιτούν στο Διεθνές Σχολείο της Κόρδοβα, το οποίο διδάσκει από την προσχολική ηλικία έως την 9η τάξη. Το σχολείο αναμένεται να κλείσει στις 8 Ιανουαρίου.

Αν και το σχολείο είναι ιδιωτικό, λαμβάνει δημόσια χρηματοδότηση και είναι ένα από τα περίπου 4.000 “ελεύθερα σχολεία” που υπολογίζεται ότι χρηματοδοτούνται από το κράτος αλλά λειτουργούν ως κερδοσκοπικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τους Times, το σύστημα των “ελεύθερων σχολείων” έχει δεχτεί πυρά, καθώς κατηγορούνται ότι κερδοσκοπούν από τους φορολογούμενους αντί να παρέχουν απλώς εναλλακτικές επιλογές εκπαίδευσης.

Σε μια περίπτωση το 2021, ο διευθυντής ενός μουσουλμανικού σχολείου στο Γκέτεμποργκ κατηγορήθηκε ότι εξαπάτησε τους φορολογούμενους, στέλνοντας εκατομμύρια σουηδικές κορώνες στη γενέτειρά του, τη Σομαλία, όπου στη συνέχεια πήγαν στα ταμεία ενός ισλαμιστικού πολιτικού κόμματος. Ο διευθυντής, ο Αμπντιριζάκ Βαμπέρι, πρώην βουλευτής των κεντροδεξιών Μετριοπαθών, κατηγορήθηκε αργότερα για υπεξαίρεση.

Τα τελευταία χρόνια, ορισμένα σουηδικά πολιτικά κόμματα πρότειναν να κλείσουν όλα τα θρησκευτικά σχολεία, όχι μόνο τα ισλαμικά σχολεία που μπορεί να κινδυνεύουν να ριζοσπαστικοποιήσουν τους μαθητές τους,

Ο Τσάρλι Βάιμερς, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τους λαϊκιστές-συντηρητικούς Σουηδούς Δημοκράτες (SD), δήλωσε το 2018 ότι το κόμμα του τάσσεται υπέρ μιας πιο διαφοροποιημένης προσέγγισης του ζητήματος.

“Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι η αρχή της laïcité, ότι δηλαδή κάθε θρησκεία πρέπει να απομακρύνεται από τον δημόσιο χώρο, αποκτά πλέον έδαφος ως ο πιο άνετος τρόπος αντιμετώπισης της “άβολης” θρησκείας του Ισλάμ”, δήλωσε.

Πέρυσι, η πρώην σουηδική αριστερή κυβέρνηση πρότεινε την απαγόρευση της δημιουργίας νέων θρησκευτικών σχολείων, παρά το γεγονός ότι όλα τα προβλήματα με τη ριζοσπαστικοποίηση και τα ζητήματα διαχωρισμού των φύλων εντοπίζονται εξ ολοκλήρου στα ισλαμικά σχολεία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ