Κόσμος

Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν: Αποφάσισαν να λάβουν μέτρα για την εξομάλυνση των σχέσεων τους

Την ανακοίνωση χαιρέτισαν οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον, έπειτα από τρεις δεκαετίες συγκρούσεων για τον έλεγχο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, το οποίο ανακατέλαβε τον Σεπτέμβριο το Μπακού.

Τις τελευταίες εβδομάδες οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν προχωρούσαν, παρά τον δηλωμένο στόχο τους να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία.

Όμως χθες, Πέμπτη, έπειτα από συνομιλίες μεταξύ του υπουργικού συμβουλίου του πρωθυπουργού της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και αυτού του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, Μπακού και Γερεβάν εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Το Αζερμπαϊτζάν και η Αρμενία δεσμεύθηκαν να λάβουν «συγκεκριμένα μέτρα με στόχο να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη», σύμφωνα με το κείμενο αυτό, και επανέλαβαν «την πρόθεσή τους να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους και να υπογράψουν ειρηνευτική συμφωνία».

Σε ένδειξη καλής θέλησης η Αρμενία ανακοίνωσε ότι αποσύρει την υποψηφιότητα της για τη διοργάνωση της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP29) και ότι στηρίζει αυτή του Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο χώρες επίσης συμφώνησαν να απελευθερώσουν 32 Αρμένιους αιχμαλώτους πολέμου με αντάλλαγμα δύο Αζέρους στρατιώτες.

«Μεγάλη πρόοδος» ανάμεσα σε Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν


Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν «θα συνεχίσουν να συζητούν μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη, τα οποία θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον, και ζητούν τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», αναφέρει η κοινή τους ανακοίνωση.

Στο Χ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ χαιρέτισε χθες την κοινή αυτή ανακοίνωση και την απελευθέρωση των κρατουμένων, χαρακτηρίζοντάς τες «μεγάλη πρόοδο» και «πρωτοφανές άνοιγμα στον πολιτικό διάλογο».

«Οι σημερινές πρόοδοι είναι ένα στάδιο κλειδί. Τώρα ενθαρρύνω τους ηγέτες να οριστικοποιήσουν μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν το συντομότερο δυνατό», πρόσθεσε ο Μισέλ.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι ΗΠΑ επίσης εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την ανταλλαγή κρατουμένων, «η οποία αποτελεί σημαντικό μέτρο ανοικοδόμησης της εμπιστοσύνης, την ώρα που οι δύο πλευρές εργάζονται για την οριστικοποίηση μιας ειρηνευτικής συμφωνίας και για την εξομάλυνση των σχέσεών τους».

Εξάλλου η διπλωματία της Αρμενίας επεσήμανε χθες ότι απάντησε «θετικά» στην πρόταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να οργανώσει συνάντηση με τον Αζέρο και τον Αρμένιο ομόλογό του στην Ουάσινγκτον.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν βρίσκονται εδώ και δεκαετίες σε σύγκρουση για το Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα που βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν οι περισσότεροι κάτοικοι του οποίου όμως ήταν Αρμένιοι. Τον Σεπτέμβριο το Μπακού ανακατέλαβε τον θύλακα έπειτα από μια επιχείρηση αστραπή. Σχεδόν το σύνολο του αρμένικου πληθυσμού του Ναγκόρνο Καραμπάχ, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι σε σύνολο 120.000, κατέφυγαν στην Αρμενία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Σκηνικό έντασης στην Κάσο από τις προκλήσεις των Τούρκων - Πέντε τουρκικά πολεμικά στην περιοχή - Διπλωματικός "πυρετός" για να πέσουν οι τόνοι

Στην περιοχή βρίσκονται η κανονιοφόρος «Αήττητος», η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», περιπολικό ανοικτής θαλάσσης...
νεκροί Βρετανοί στρατιώτες
Ένοπλες Συρράξεις 0

Αιματοχυσία στην Οδησσό! Ρωσικοί πύραυλοι αποδεκάτισαν επίλεκτη βρετανική μονάδα SAS -40 νεκρούς και τραυματίες αναφέρει Ισπανός

Παράλληλα, ρωσικές πηγές μιλούν για την εξουδετέρωση 50 Γάλλων και άλλων μισθοφόρων του ουκρανικού στρατού στο Χάρκοβο...