Κόσμος

Βενεζουέλα: Εντάλματα σύλληψης για πολιτικούς της αντιπολίτευσης

Οι αρχές της Βενεζουέλας διέταξαν τη σύλληψη 14 πολιτικών με στενούς δεσμούς με την υποψήφια πρόεδρο της αντιπολίτευσης Μαρία Κορίνα Ματσάδο κατηγορώντας τους ότι προσπάθησαν να σαμποτάρουν το δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας σχετικά με την διεκδίκηση της Βενεζουέλας επί της περιοχής Εσεκίμπο η οποία ανήκει στη Γουιάνα.

Το γραφείο του γενικού εισαγγελέα Ταρέκ Γουίλιαμ Σάαμπ αποκάλυψε μάλιστα μια «διεθνική συνωμοσία» που φέρεται να χρηματοδοτήθηκε από τον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό Exxon Mobil για να υπονομεύσει τη διεκδίκηση της Βενεζουέλας.

Εντάλματα σύλληψης έχουν εκδοθεί για τρία μέλη της ομάδας της Ματσάδο, η οποία επιλέχθηκε πρόσφατα ως υποψήφια της ενότητας της αντιπολίτευσης στις προεδρικές εκλογές του 2024. Επιπλέον, έχουν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για βασικούς πολιτικούς της αντιπολίτευσης που ζουν στο εξωτερικό, όπως ο Χουάν Γκουαϊδό, ο Χούλιο Μπόρχες, ο Νταβίντ Σμολάνσκι, ο Κάρλος Βέκιο και ο Λεοπόλδο Λόπες.

Ο Σάαμπ κατηγόρησε τους 14 για «συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό να σαμποτάρουν τον αγώνα του λαού της Βενεζουέλας για το Εσεκίμπο», τον οποίο, όπως είπε, χρηματοδότησαν με χρήματα που «ξεπλένονται από διεθνείς οργανισμούς και ξένες εταιρείες όπως η Exxon Mobil».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών υποστήριξε τη θέση της κυβέρνησης υπέρ της προσάρτησης, αλλά οι επικριτές της κυβέρνησης επισημαίνουν ότι η συμμετοχή στο δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά χαμηλή. Η κυβέρνηση υποστηρίζει αντιθέτως ότι η συμμετοχή ξεπέρασε το 50%.

Όπως σημειώνει το BBC, αναλυτές έχουν περιγράψει το δημοψήφισμα ως προσπάθεια του προέδρου Νικολάς Μαδούρο να ξεσηκώσει τις εθνικιστικές τάσεις και να αποσπάσει την προσοχή από τις εκκλήσεις για ελεύθερες και δίκαιες εκλογές.

Το Εσεκίμπο είναι πλούσια σε πετρέλαιο έκτασης 159.500 τ.χλμ που αποτελεί τα δύο τρίτα του συνόλου της Γουιάνα. Εκεί ζουν 125.000 από τους 800.000 κατοίκους της χώρας.

Η Βενεζουέλα ισχυρίζεται εδώ και καιρό ότι απόφαση του 1899 που έλαβε διεθνές δικαστήριο, με την οποία ανατέθηκε η περιοχή στην τότε Βρετανική Γουιάνα, ήταν άδικη. Η Γουιάνα έχει προσφύγει για το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αλλά η Βενεζουέλα δεν έχει αποδεχθεί ότι το Διεθνές Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία.

Στο δημοψήφισμα που διεξήγαγε την περασμένη Κυριακή, η κυβέρνηση έθεσε πέντε ερωτήματα, μεταξύ των οποίων και το αν οι πολίτες της Βενεζουέλας συμφωνούν με τη θέση της κυβέρνησης να απορρίψει ότι το ΔΔΔ έχει δικαιοδοσία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ