Κόσμος

Ανανεώνεται η πορτογαλική ναυτική αεροπορία; Το F-35 μπορεί να αντικαταστήσει τα F-16 AM/BM

Η Ισπανία χρειάζεται επειγόντως έναν σύγχρονο διάδοχο για το γερασμένο AV-8B Harrier II της στη ναυτική αεροπορία. Η Lockheed-Martin βρίσκει αισιοδοξία στις ευνοϊκές αποφάσεις που λαμβάνονται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το F-35A έχει αναδειχθεί ως κορυφαίος διεκδικητής σε προσφορές από το Βέλγιο, την Ελβετία και τη Φινλανδία. Η ουκρανική σύγκρουση ώθησε επίσης χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ελλάδα και η Ρουμανία να επιλέξουν αεροσκάφη Lockheed-Martin για την αναζωογόνηση των αεροπορικών δυνάμεών τους. Οι χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που επεκτείνουν τους στόλους τους με αυτά τα αεροσκάφη περιλαμβάνουν τον Καναδά, με την Πορτογαλία να ακολουθεί πιθανώς το παράδειγμά τους.

Αρχικά, η Πορτογαλία φαινόταν απίθανο να είναι πελάτης του F-35. Οι εικασίες στράφηκαν προς το Força Aérea Portuguesa αντικαθιστώντας τα είκοσι επτά F-16AM/BM με ένα νεότερο μοντέλο, πιθανώς το JAS-39 Gripen E/F, λαμβάνοντας υπόψη την εγγύτητά τους στη Βραζιλία και τη σχέση μεταξύ Saab και Embraer. Ωστόσο, αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Αντίθετα, στις 27 Νοεμβρίου, ο στρατηγός João Cartasho Alves, επικεφαλής της πορτογαλικής Πολεμικής Αεροπορίας, παρουσίασε το σχέδιο γενικής επισκευής «Air Force 5.3». Περιλαμβάνει την απόκτηση μη επανδρωμένων αεροσκαφών MALE, αεροσκαφών ελαφράς επίθεσης και μαχητών-βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς. Το MQ-9 SkyGuardian της General Atomics είναι η υποτιθέμενη επιλογή drone, που αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες θαλάσσιας επιτήρησης της Πορτογαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα ελαφρά αεροσκάφη επίθεσης, μέρος των νέων σχεδίων αγορών που περιγράφονται στον νόμο στρατιωτικού προγραμματισμού της Λισαβόνας από τον Αύγουστο, φαίνεται να ευνοούν το A-29N "Super Tucano" από την Embraer.

Η μοίρα του F-16AM/BM, που εξακολουθεί να βρίσκεται σε υπηρεσία, ελέγχεται τουλάχιστον από το 2019. Το Υπουργείο Άμυνας σηματοδότησε τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ότι αυτά τα αεροσκάφη θα πρέπει να παραμείνουν επιχειρησιακά μέχρι να αντικατασταθούν από μοντέλα πέμπτης γενιάς, με το τελικό απόφαση που αναμένεται αυτή τη δεκαετία.

Αφού ο στρατηγός Άλβες επιβεβαίωσε το F-35 ως την προτιμώμενη επιλογή, οι πολιτικοί ηγέτες είναι πλέον επιφορτισμένοι με την οριστικοποίηση των λεπτομερειών αυτής της απόκτησης, πιθανότατα για δύο μοίρες ή 24 μονάδες. Καθώς η αγορά νέων πολεμικών αεροσκαφών δεν συμπεριλήφθηκε στον πρόσφατο νόμο στρατιωτικού σχεδιασμού της Πορτογαλίας, αναμένονται περαιτέρω ενημερώσεις όταν υποβληθεί σε αναθεώρηση το 2027.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το σύγχρονο ελληνικό “πυρπολικό” ΑΡΓΩ που θα σκορπίζει τον πανικό στα τουρκικά πολεμικά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”

Δρώντας μαζικά σε ικανούς αριθμούς τα μη επανδρωμένα σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα κτυπούν μέρα και νύχτα...
Ελληνοτουρκικά 0

Η ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ μπορεί να εξελιχθεί σε "μεγάλη φούσκα"- Οι έξι (6) σημαντικοί λόγοι που το αποδεικνύουν

Η ΕΕ μέσω της  PESCO , καθώς  επίσης και κοινοπραξίες  Ευρωπαϊκών κρατών, επιχειρούν να κατασκευάσουν  μαχητικά σαφώς...