Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Σούνακ: Προσπαθεί να δώσει τέλος στη διαμάχη μετά την ακύρωση της συνάντησης με τον Μητσοτάκη

Σε μια επίσκεψη στο Γκίλφορντ σήμερα (Πέμπτη 30/11), ο κ. Σούνακ δέχτηκε πιεστικές ερωτήσεις για το αν το θέμα άξιζε μια διπλωματική διαμάχη – ή αν απλώς επιδίωκε να δημιουργήσει αντιπαράθεση με τους Εργατικούς, σύμφωνα με την ερτ

«Το ανέφερα χθες στη Βουλή», είπε. Ο Βρετανός πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «εστιάζει σε πράγματα που έχουν πραγματικά σημασία για τους πολίτες».

Πρόσθεσε ότι θα συνομιλούσε με «δεκάδες παγκόσμιους ηγέτες» στη σύνοδο κορυφής Cop28 για το κλίμα «για τα ζητήματα που έχουν πραγματικά σημασία – διεθνή ασφάλεια, υποστήριξη της Ουκρανίας, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ή, μάλιστα, την κλιματική αλλαγή».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ασφαλείας Τομ Τούγκενατ αρνήθηκε να πει εάν ο κ. Σούνακ είχε δίκιο που ακύρωσε τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του. Επέμεινε στη θέση της βρετανικής κυβέρνησης για το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο ηγετών λέγοντας «αν δεν έχεις συμφωνήσει για το τι θα μιλήσεις, ειλικρινά, ίσως η συνάντηση να μην αξίζει να γίνει».

Είπε στο Sky News ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε «τη δική του εσωτερική πολιτική», οπότε «φυσικά θα κάνει τέτοια σχόλια», σε σχέση με την έκκλησή του να επανενωθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα.

Οι ομάδες των πρωθυπουργών «πέρασαν εβδομάδες πριν από μια συνάντηση όπως αυτή για να αποφασίσουν για τι θα συζητήσουν».

«Και φτάνεις σε ένα σημείο όπου, αν δεν έχεις συμφωνήσει για το τι θα μιλήσεις, ειλικρινά, ίσως η συνάντηση να μην αξίζει να γίνει».

Το θέμα έχει υποχωρήσει στον βρετανικό τύπο αλλά υπάρχουν δημοσιεύματα με το χρονικό της διαμάχης όπως και επικριτικά άρθρα γνώμης.

Σε ένα από αυτά, ο πρώην υπ. Ευρώπης Ντένις Μακ Σέιν έγραψε πως κάθε Έλληνας πρωθυπουργός ή υπουργός Πολιτισμού έχει ζητήσει να επιστρέψουν τα Γλυπτά.

«Φυσικά ο Μητσοτάκης θα είχε επαναλάβει το μακροχρόνιο αίτημα και φυσικά ο Σουνάκ θα είχε ευγενικά αρνηθεί. Στη συνέχεια, οι δύο πρωθυπουργοί θα προχωρήσουν στη μετανάστευση, όπου ο Μητσοτάκης έχει μια καλή ιστορία, ή στην Ουκρανία ή στις ανησυχίες για τα πρωτοσέλιδα όπως στους FT αυτή την εβδομάδα σχετικά με τη διοχέτευση όπλων από την Τουρκία στον Πούτιν», γράφει ο κ. πρώην υπουργός για την Ευρώπη (2002-2005) στην εφημερίδα The Article.

Και βέβαια το καυστικό σχόλιο του Γκάρντιαν ότι ο πρωθυπουργός «απλά δεν ενδιαφέρεται ή ίσως να περιορίζει τις ηπειρωτικές επαφές από φόβο μήπως αναστατώσει τους σκληροπυρηνικούς Brexiters. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι ένοχος ότι παραμέλησε ένα απαραίτητο στοιχείο της δουλειάς του. Στην περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, έχει προχωρήσει από την αμέλεια στον βανδαλισμό. Οι σχέσεις μεταξύ Βρετανίας και Ελλάδας θα ανακάμψουν. Είναι η φιλοδοξία του κ. Σούνακ να ληφθεί σοβαρά υπόψη στην παγκόσμια σκηνή που έχει υποστεί τη μεγαλύτερη ζημιά».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ