τουρκικό συμβούλιο εθνικής ασφάλειας
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Παρανόησε το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας-Θέλουν παλαιστινιακό κράτος με βάση τον χάρτη του 1967 και πρωτεύουσα την Αν. Ιερουσαλήμ

Συνεδρίασε πριν λίγο το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας (MGK), με τις πρώτες και σημαντικότερες δηλώσεις να αφορούν το Ισραήλ και την άποψη πως «αργά ή γρήγορα θα πληρώσει για τα απάνθρωπα εγκλήματα που διέπραξε στη Γάζα, τα οποία άφησαν ένα σκοτεινό στίγμα στην ιστορία».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας

Η παραπάνω δήλωση δημοσιεύθηκε λίγο αφότου ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στο οποίο φυσικά παραβρέθηκε και ο ίδιος ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Επιθέσεις Κατά Κούρδων και Σύριων

Στις δημόσιες δηλώσεις της διεύθυνση επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας αναφέρθηκε πως «πραγματοποιήθηκαν με αποφασιστικότητα και με επιτυχία επιχειρήσεις σε τουρκικά και ξένα εδάφη κατά απειλών και κινδύνων διαφόρων ειδών, ειδικά κατά των τρομοκρατικών οργανισμών PKK/KCK-PYD/YPG, FETO και DAESH (δηλαδή Κούρδων και Σύριων στη βόρεια Συρία)».

Οι επίσημες τουρκικές δηλώσεις πρόσθεσαν πως σημειώθηκαν πλήγματα κατά «αποσχιστικών τρομοκρατικών οργανώσεων» σε Ιράκ και Συρία, οι οποίες προσπαθούσαν να αναπτύξουν όπλα. Οι Τούρκοι ανέφερε πως οι προσπάθειές τους αυτές υπέστησαν σημαντική ζημιά ως αποτέλεσμα των τουρκικών πληγμάτων.

Θέλουν να Διώξουν τους Ισραηλινούς από τη Παλαιστίνη

Επιστρέφοντας στο Ισραήλ, ειπώθηκε στη συνάντηση πως «αργά ή γρήγορα το Ισραήλ θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες των απάνθρωπων εγκλημάτων που διέπραξε στη Γάζα, εγκλήματα τα οποία άφησαν ένα σκοτεινό στίγμα στην ιστορία. Αποτελεί κοινή ευθύνη όλης της διεθνούς κοινότητας να σταματήσει τις επιθέσεις που στοχεύουν στην ολοκληρωτική καταστροφή αθώων πολιτών και στην κατάκτηση της γης της Γάζας χωρίς καθυστέρηση. Έχει τονιστεί πως η Τουρκία θα συνεχίσει να κάνει ότι περνάει από το χέρι της αναφορικά με αυτό το ζήτημα».

Οι Τούρκοι ανέφεραν πως προειδοποίησαν τους Ισραηλινούς πως αν δεν σταματήσει το μακελειό θα ξεκινήσει ένα ντόμινο βιαιότητας στην περιοχή, φυσικά κατά των Εβραίων, το οποίο θα διαρκέσει για ολόκληρες γενιές. 

Τόνισαν πως μία μόνιμα ειρηνική κατάσταση μπορεί να επιτευχθεί μόνο εάν υπάρξει ένα κυρίαρχο παλαιστινιακό κράτος, με τα σύνορα του 1967 και πρωτεύουσα την ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει πως ζητούν να φύγουν οι Ισραηλινοί κάτοικοι από πολλές περιοχές στις οποίες διαμένουν σήμερα, πράγμα που σίγουρα θα εξοργίσει την ισραηλινή κυβέρνηση και θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο το χάσμα Άγκυρας-Τελ Αβίβ.

Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τέλος, ένα ακόμη σημαντικό θέμα που συζητήθηκε στην συνάντηση λέγεται πως είναι το ζήτημα της Αρμενίας.

Συγκεκριμένα, λέγεται πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι μίλησαν για τις τελικές διαπραγματεύσεις Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας οι οποίες στόχο έχουν να καταλήξουν οι δύο χώρες σε μία συνθήκη ειρήνης, όπως επίσης και για τρόπους με τους οποίους η Άγκυρα θα προσπαθήσει να εξομαλύνει τις σχέσεις της με την Αρμενία και θα προσπαθήσει επίσης να αποτρέψει την επέμβαση ξένων δυνάμεων στην όλη προσπάθεια.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ