Κόσμος

Ινδία: Κοντεύουν στην «πηγή» οι διασώστες - Πέντε μέτρα τους χωρίζουν με τους 41 εργάτες που είναι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια σήραγγας

Οι 41 εργάτες που παγιδεύτηκαν για πάνω από δύο εβδομάδες στα συντρίμμια μιας υπό κατασκευή οδικής σήραγγας στη βόρεια Ινδία είναι πλέον μόλις πέντε μέτρα μακριά από τις ομάδες διάσωσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης. Υπάρχουν ελπίδες ότι θα απεγκλωβιστούν "σύντομα".

Σωλήνας από χάλυβα που θα επιτρέψει να ανασυρθούν μέσω αυτού στην επιφάνεια οι εγκλωβισμένοι εργάτες "έχει εισαχθεί ως τα 52 μέτρα στο εσωτερικό της σήραγγας και αναμένεται να περάσει (μέσα από τα συντρίμμια) στα 57 μέτρα (...) Η επιχείρηση διάσωσης αναμένεται σύντομα να ολοκληρωθεί", δήλωσε ο επικεφαλής της κυβέρνησης του κρατιδίου Ουταραχάντ στα Ιμαλάια Πούσκαρ Σινγκ Ντάμι στους δημοσιογράφους που βρίσκονται εκεί. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα skai.gr

Έπειτα από διάφορα εμπόδια, μηχανικοί του στρατού και εργάτες ορυχείων επιχειρούν με χειροκίνητα τρυπάνια να σπάσουν τον βράχο και να απομακρύνουν τα συντρίμμια για να περάσει ο σωλήνας στο τελευταίο κομμάτι που απομένει για να φτάσει στους 41 εργάτες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι για 17 ημέρες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ομάδα τριών ανθρώπων σκάβει εκ περιτροπής και εισάγει τα τελευταία τμήματα του χαλύβδινου σωλήνα, η διάμετρος του οποίου είναι ακριβώς τόση ώστε να επιτρέπει το πέρασμα ενός ανθρώπου, με στόχο μέσω αυτού να ανασυρθούν στην επιφάνεια οι παγιδευμένοι εργάτες.

Όταν ο ένας σκάβει, ο δεύτερος απομακρύνει τα συντρίμμια με τα χέρια και ο τρίτος τα βάζει σε ένα καρότσι, το οποίο σύρεται στη συνέχεια ως την έξοδο του αγωγού, διευκρίνισε σήμερα ο Ραϊπούτ Ράι, ειδικός στις εκσκαφές, τον οποίο επικαλέστηκε το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.

Οι διασώστες πρέπει επίσης να κόψουν πλέγμα από μεταλλικές ράβδους που τους εμποδίζει να προχωρήσουν.

Ο Κρις Κούπερ, ειδικός σε θέματα σηραγγών που συμβουλεύει την ομάδα διάσωσης, εξέφρασε χθες, Δευτέρα, την αισιοδοξία του.

«Εξαρτάται από τη μορφολογία του εδάφους», δήλωσε. Ωστόσο "είμαστε πεπεισμένοι ότι θα τα καταφέρουμε".

Από τις 12 Νοεμβρίου που κατέρρευσε η υπό κατασκευή υπόγεια οδική σήραγγα, οι επιχειρήσεις διάσωσης ήταν περίπλοκες και καθυστερούσαν από την πτώση συντριμμιών και τις διαδοχικές βλάβες των γεωτρύπανων, ζωτικής σημασίας για τη διάσωση των εργατών.

Οι 41 εργάτες έχουν διατηρηθεί στη ζωή για δύο εβδομάδες χάρη στην τροφοδοσία τους με αέρα, τρόφιμα, νερό και ηλεκτρικό ρεύμα μέσω αγωγού από τον οποίο οι διασώστες πέρασαν και ενδοσκοπική κάμερα. Αυτή επέτρεψε στις οικογένειές τους να τους δουν την περασμένη εβδομάδα για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της υπό κατασκευή οδικής σήραγγας.
 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Το σύγχρονο ελληνικό “πυρπολικό” ΑΡΓΩ που θα σκορπίζει τον πανικό στα τουρκικά πολεμικά στην ανύπαρκτη “Γαλάζια Πατρίδα”

Δρώντας μαζικά σε ικανούς αριθμούς τα μη επανδρωμένα σκάφη του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού θα κτυπούν μέρα και νύχτα...
Ελληνοτουρκικά 0

Η ανάπτυξη του τουρκικού μαχητικού 5ης γενιάς ΚΑΑΝ μπορεί να εξελιχθεί σε "μεγάλη φούσκα"- Οι έξι (6) σημαντικοί λόγοι που το αποδεικνύουν

Η ΕΕ μέσω της  PESCO , καθώς  επίσης και κοινοπραξίες  Ευρωπαϊκών κρατών, επιχειρούν να κατασκευάσουν  μαχητικά σαφώς...