Κόσμος

Αυτή είναι η πρώτη χώρα που κινδυνεύει να σβήσει από τον χάρτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής

Τα νησιά του συμπλέγματος μόλις που εξέχουν από την επιφάνεια του Ειρηνικού.

Το μικρό νησιωτικό κράτος του Τουβαλού στον Ειρηνικό, το οποίο κινδυνεύει να γίνει η πρώτη χώρα που σβήνει από τον χάρτη λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, εξασφάλισε βοήθεια από την Αυστραλία για να μπορέσουν οι κάτοικοι να διαφύγουν.

Σε συνάντηση ηγετών του Ειρηνικού στα Νησιά Κουκ, ο αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέσε ανακοίνωσε σχέδιο που προβλέπει τη μετανάστευση έως και 280 πολιτών του Τουβαλού κάθε χρόνο.

Με τον πληθυσμό του Τουβαλού να περιορίζεται στους 11.000 κατοίκους, και εφόσον η Αυστραλία διατηρήσει το όριο των 280 αφίξεων, θα χρειάζονταν 40 χρόνια για να εκκενωθεί η χώρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της NASA και άλλων ομάδων, μεγάλο τμήμα του Τουβαλού θα βρεθεί κάτω από το επίπεδο της πλημμυρίδας γύρω στα μέσα του αιώνα, δεδομένου ότι τα νησιά του συμπλέγματος είναι κοραλλιογενείς ατόλες που μόλις εξέχουν από το νερό. Σε αυτές τις συνθήκες οι πλημμύρες θα διαρκούν μήνες.

«Πιστεύουμε ότι ο λαός του Τουβαλού αξίζει το δικαίωμα να ζήσει, να σπουδάσει και να εργαστεί αλλού καθώς η κλιματική αλλαγή χειροτερεύει» δήλωσε σύμφωνα με το Associated Press o αυστραλός πρωθυπουργός.

«Η Αυστραλία έχει δεσμευτεί να παράσχει μια ειδική δίοδο ώστε να έρθουν στην Αυστραλία οι πολίτες του Τουβαλού, έχοντας πρόσβαση στις αυστραλιανές υπηρεσίες που επιτρέπουν την ανθρώπινη μετακίνηση με αξιοπρέπεια».

Ο Αλμπανέζα χαρακτήρισε την προσπάθεια απόδειξη ότι η Αυστραλία είναι μέλος της οικογένειας του Ειρηνικού και δήλωσε ότι η συμφωνία ήρθε κατόπιν αιτήματος του Τουβαλού.

Το χρονοδιάγραμμα πάντως δεν είναι σαφές και η συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ εφόσον περάσει από εθνικές διαδικασίες.

«Θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μου εκτίμηση για τη σταθερή δέσμευση που επιδεικνύουν οι φίλοι μας στην Αυστραλία» δήλωσε ο πρωθυπουργός του Τουβαλού Καουσέα Νατάνο. «Η συνεργασία αποτελεί φάρο ελπίδας» είπε.

Ακόμα, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τα κονδύλια για το πρόγραμμα προστασίας των ακτών του Τουβαλού, με στόχο να μεγαλώσει κατά 6% το κεντρικό νησί του Φουναφούτι και να μείνουν όσο γίνεται περισσότεροι κάτοικοι του Τουβαλού στην πατρίδα τους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ