Κόσμος

Πρωτοπορεί η Κολομβία με την επιβολή φόρου στα junk food

Νόμος στην Κολομβία προβλέπει τη φορολόγηση των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, δηλαδή του junk food και πολλά σνακ.

Είναι μία από τις πρώτες χώρες στο κόσμο που προχωρά σε τέτοιο μέτρο, το οποίο ακτιβιστές θεωρούν ότι θα γίνει παράδειγμα. Αν και πολλές χώρες φορολογούν τον καπνό ή τα τρόφιμα με πολλή ζάχαρη, καμία ως τώρα δεν φορολογεί τα υπερπεξεργασμένα τρόφιμα.

Έπειτα από χρόνια χρόνια προσπαθειών και κινητοποιήσεων, αναφέρει ο Guardian, ο νόμος τέθηκε σε ισχύ μέσα στον Νοέμβριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η εισφορά που προβλέπει θα κλιμακωθεί από το 10% άμεσα, στο 15% το επόμενο έτος και στο 20% το 2025.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ειδικότερα, ο φόρος αφορά τα βιομηχανικά παρασκευασμένα έτοιμα-προς-κατανάλωση τρόφιμα, καθώς και εκείνα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και κορεσμένα λιπαρά, όπως οι σοκολάτες ή τα πατατάκια. Πάντως έγιναν ορισμένοι συμβιβασμοί με τη βιομηχανία τροφίμων, όπως η εξαίρεση στα λουκάνικα.

Η κολομβιανή διατροφή είναι πλούσια σε νάτριο, το οποίο έχει συνδεθεί με την αύξηση των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως τα εγκεφαλικά επεισόδια και η καρδιακή ανεπάρκεια, που ευθύνονται για σχεδόν το ένα τέταρτο των θανάτων ετησίως. Ο μέσος Κολομβιανός καταναλώνει 12 γραμμάρια αλατιού την ημέρα - το υψηλότερο ποσοστό στη Λατινική Αμερική και ένα από τα υψηλότερα στον κόσμο. Σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων στη χώρα έχει υψηλή αρτηριακή πίεση.

Άλλες μη μεταδοτικές ασθένειες που συνδέονται με τη διατροφή και την παχυσαρκία, όπως ο διαβήτης, είναι επίσης προβληματικές, με περισσότερους από το ένα τρίτο των θανάτων που αποδίδονται στον διαβήτη να αφορούν άτομα κάτω των 70 ετών.

Οι μη μεταδοτικές ασθένειες ευθύνονται για το 76% του συνόλου των θανάτων στην Κολομβία.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ουκρανοί υποχώρησαν από την Παρασκοβίικα-Σαράντα Tu-95MS ετοιμάζουν κτύπημα τύπου “ Κόβεντρυ” στο ουκρανικό μέτωπο; (Βίντεο)

Ρωσικά κοινωνικά δίκτυα αναφέρουν ότι “μέσα σε 24 ώρες οι Ουκρανοί έχασαν περισσότερους από 1.700 στρατιώτες σε όλο το...