Κόσμος

Πολωνία: Ο πρόεδρος Ντούντα έδωσε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μοραβιέτσκι

Ο Πολωνός απερχόμενος πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι θα έχει την πρώτη ευκαιρία να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση αφού το εθνικιστικό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου μήνα αλλά χωρίς να εξασφαλίσει την αναγκαία πλειοψηφία.

Η συμμαχία των φιλοευρωπαϊκών, αντιπολιτευόμενων κομμάτων διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή, μετά τις εκλογές της 15ης Οκτωβρίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος Αντρέι Ντούντα είχε δηλώσει ήδη ότι θα έδινε την εντολή στο κόμμα που θα ερχόταν πρώτο στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων.

Το PiS, που κυβερνά από το 2015, θεωρείται απίθανο να παραμείνει στην εξουσία αφού όλα τα άλλα κόμματα έχουν αποκλείσει την πιθανότητα να συνεργαστούν μαζί του. Εφόσον ο Μοραβιέτσκι δεν καταφέρει να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης του κοινοβουλίου, θα διοριστεί ένας νέος πρωθυπουργός, πιθανότατα ο Ντόναλντ Τουσκ, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που αποτελεί την επιλογή των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο Τουσκ έχει δηλώσει ότι θα ξεμπλοκάρει τους ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονταν για την Πολωνία αλλά “πάγωσαν” από τις Βρυξέλλες λόγω της διαμάχης της χώρας του με την ΕΕ για τη δικαστική μεταρρύθμιση που προώθησε η συντηρητική κυβέρνηση. Προειδοποίησε επίσης ότι θα οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Ντούντα, τους οποίους κατηγορεί η αντιπολίτευση για αξιόποινες πράξεις κατά την οκταετή διακυβέρνησης της χώρας από το PiS. Ο φιλελεύθερος Συνασπισμός Πολιτών (KO) κατηγορεί το PiS ότι υπονόμευσε τις δημοκρατικές αξίες εντείνοντας τον πολιτικό έλεγχο επί των δικαστηρίων και μετέτρεψε τη δημόσια τηλεόραση σε όργανο προπαγάνδας. Η κυβέρνηση αρνείται τις κατηγορίες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...