Ohio
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Τελεσίγραφο ΗΠΑ σε Ιράν-Χεζμπολάχ-Πυρηνοκίνητο υποβρύχιο πέρασε τη Διώρυγα του Σουέζ ακολουθώντας την αμερικανική αρμάδα στη Μ. Ανατολή (Εικόνα)

Σε μία σπάνια αποκάλυψη, ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε επίσημα πως ένα υποβρύχιο κατευθυνόμενων πυραύλων του έφτασε στην Μέση Ανατολή, ολοκληρώνοντας μία κίνηση που σκοπό έχει να αποτρέψει εχθρούς των ΗΠΑ να διευρύνουν την σύρραξη στην Γάζα στην ευρύτερη περιοχή.

Η εν λόγω παράταξη συνοδεύει το τελεσίγραφο των ΗΠΑ σε Ιράν και Χεζμπολάχ για πιθανή εμπλοκή με το Ισραήλ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έφτασε Ένα Πυρηνικό Υποβρύχιο των ΗΠΑ στην Μέση Ανατολή

Πιο συγκεκριμένα στις 5 Νοεμβρίου η αμερικανική κεντρική διοίκηση ανακοίνωσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πως ένα υποβρύχιο της κλάσης Ohio παρατάχθηκε σε νέο σημείο. Οι Αμερικανοί δημοσιεύσαν και μία φωτογραφία που συνόδευε την ανακοίνωση, την οποία στρατιωτικοί αναλυτές παρατήρησαν και κατέληξαν στο πόρισμα πως το υποβρύχιο βρίσκονταν στην Διώρυγα του Σουέζ βορειοανατολικά του Κάιρο της Αιγύπτου.

Οι Αμερικανοί δεν ανέφεραν πιο συγκεκριμένο σκάφος της κλάσης Ohio έφτασε στην περιοχή. Σήμερα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τέσσερα τέτοια υποβρύχια κατευθυνόμενων πυραύλων (γνωστά ως SSGN), τα οποία επιδεικνύουν την δυνατότητα να εκτοξεύσουν τους υπερσύγχρονους πυραύλους κρουζ Tomahawk.

Μετά την ανακοίνωση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, στρατιωτικοί αναλυτές υπέθεσαν πως η παράταξη του σκάφους αποτελούσε μήνυμα του Πενταγώνου προς το Ιράν και τους αναφερόμενους συμμάχους τους, όπως για παράδειγμα την λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ.

Αυτοί οι στρατοί έχουν απειλήσει με κλιμάκωση εάν το Ισραήλ δεν συμφωνήσει σύντομα σε κατάπαυση του πυρός αναφορικά με τις επιθέσεις του στην Λωρίδα της Γάζας.

Η ανακοίνωσε της παράταξης του υποβρυχίου της Ουάσιγκτον συμπίπτει με το κλείσιμο των επικοινωνιών στην Γάζα, η οποία σημειώθηκε εχθές για τρίτη φορά μετά το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Το σύνολο των θυμάτων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς πλησιάζει τους 10 χιλιάδες ανθρώπους, σύμφωνα με εκτιμήσεις της καταριανής Al Jazeera. Η σελίδα δεν επικαλέστηκε πηγές για αυτήν την πληροφορία.

Αν και είναι σπάνιο για το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό να αποκαλύπτει την τοποθεσία σκαφών του (για λόγους ασφάλειας), η παράταξη ναυτικών στοιχείων στην Μέση Ανατολή έχουν ξανά αποκαλυφθεί πρόσφατα, όταν οι εντάσεις ξεκίνησαν να αναζωπυρώνονται. Για παράδειγμα το αμερικανικό πολεμικό ναυτικό είχε αποκαλύψει τον περσινό Οκτώβριο πως ένα από τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων του έπλεε στον Περσικό Κόλπο.

Η προβολή της αμερικανικής ισχύος στην Μέση Ανατολή πραγματοποιείται παράλληλα με διπλωματικές προσπάθειες που στόχο έχουν να τερματιστεί όσο γίνεται γρηγορότερα η σύρραξη στην Γάζα.

Τέλος να αναφέρουμε πως η παράταξη του αμερικανικού υποβρυχίου είναι ιδιαίτερα σημαντική μιας και η κλάση Ohio χωρίζεται σε δύο επιμέρους τύπους: αυτόν που είναι εξοπλισμένο με απλούς κατευθυνόμενους πυραύλους, όπως τον Tomahawk που προαναφέραμε και αυτόν που είναι εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους. Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο ποιος τύπος από τους δύο βρίσκεται στην Μέση Ανατολή.

Τελεσίγραφο σε Ιράν και Χεζμπολάχ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αξιωματούχοι στην κυβέρνηση του Μπάιντεν των ΗΠΑ δήλωσαν πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν μηνύματα στο Ιράν και την λιβανέζικη Χεζμπολάχ μέσω των εταίρων τους στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, πως οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να επέμβουν εάν επιτεθούν το Ισραήλ.

Τελεσίγραφο λοιπόν σε Ιράν και Χεζμπολάχ, προειδοποιώντας ξεκάθαρα με αμερικανική επίθεση σε Τεχεράνη και Λίβανο εάν χτυπήσουν το Ισραήλ. Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιό τους είναι ακόμη μία επιβεβαίωση των παραπάνω.

Απάντηση του Ιράν;

«Η συμβουλή μας στους Αμερικανούς είναι να σταματήσουν αμέσως αυτόν τον πόλεμο και να επιβάλουν κατάπαυση του πυρός, αλλιώς θα χτυπήσουμε ισχυρά» δήλωσε ο υπουργός άμυνας του Ιράν, στρατηγός-ταξιάρχης Mohammad Reza Ashtiani, προειδοποιώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ