Κόσμος

Νέα Ζηλανδία: Ένοχη εταιρεία για τον θάνατο 22 ατόμων στο ηφαίστειο

Ο δικαστής, που όπως αναφέρει το BBC ονομάζεται Ευάγγελος Τόμας, καταλόγισε στην εταιρεία Whakaari Management Limited, που δίνει άδειες επίσκεψης στο νησί «εκπληκτική αποτυχία».

Η εταιρεία αντιμετωπίζει πρόστιμα ύψους έως και 1,5 εκατ. δολάρια Nέας Zηλανδίας (περίπου 825.000 ευρώ).

Το ηφαίστειο έχουν κληρονομήσει τρία αδέρφια στα οποία ανήκει και η εταιρεία WML, η οποία με τη σειρά της δίνει την άδεια σε άλλες για να κάνουν περιηγήσεις. Ο δικηγόρος της WML υποστήριξε ότι η εταιρεία ήταν απλώς ο ιδιοκτήτης της γης χωρίς έλεγχο επί των περιηγήσεων στο νησί και του τρόπου της διεξαγωγής τους.

Ωστόσο ο δικαστής έκρινε ότι η εταιρεία «διαχειρίζεται και ελέγχει» το ηφαίστειο και δεν κατάφερε να εκπληρώσει το καθήκον της να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο, από τη στιγμή μάλιστα που είναι ένα ενεργό, επικίνδυνο ηφαίστειο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το ηφαίστειο ήταν σε κατάσταση αυξημένης αναταραχής για εβδομάδες πριν από την έκρηξη. Είναι, εξάλλου, το περισσότερο ενεργό ηφαίστειο της Νέας Ζηλανδίας. Από το 2011 ως σήμερα κάθε χρονιά καταγράφεται κάποια μορφή έκρηξης.

Στην τραγωδία του Δεκεμβρίου του 2019 σκοτώθηκαν 22 άτομα (δύο σοροί δεν βρέθηκαν ποτέ) - σχεδόν οι μισοί από όσους βρίσκονταν στο σημείο εκείνη τη στιγμή. Οι περισσότεροι ήταν τουρίστες, μεταξύ των οποίων 17 από την Αυστραλία και τρεις από τις ΗΠΑ. Άλλοι 25 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ πολλοί υπέστησαν βαριά εγκαύματα.

Η Δικαιοσύνη της Νέας Ζηλανδίας κατηγόρησε 13 εμπλεκόμενα μέρη για το πολύνεκρο συμβάν. Η εταιρεία WML ήταν η τελευταία για την οποία εκδόθηκε ετυμηγορία. Η ποινή θα ανακοινωθεί τον Φεβρουάριο.

Έξι από τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν δηλώσει ένοχα, ενώ για άλλα έξι οι κατηγορίες απορρίφθηκαν.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Η Κομισιόν ενέκρινε την επόμενη φάση-Αναμένουμε την κατασκευή πρωτότυπων υπερσύγχρονων Κορβετών μέσω PESCO με στόχο το ελληνικό ΠΝ

Η χώρα μας μέσω αυτού του προγράμματος έχει μια μεγάλη ευκαιρία αναβάθμισης της δυνατότητας της να κατασκευάσει αρκετές...