Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές «καρφώνουν» την Τουρκία: «Να διερευνηθεί τουρκική συμμετοχή στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ»- «Ο Ερντογάν να σταματήσει να τους υποστηρίζει»

Οι ελληνοαμερικανοί γερουσιαστές Πάππας, Μπιλιράκης ηγούνται διακομματικής έκκλησης προς την Τουρκία να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χαμάς. Καθώς ο Ερντογάν αρνήθηκε για άλλη μια φορά να αναγνωρίσει ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, οι βουλευτές Κρις Πάππας (NH-01) και Γκας Μπιλιράκης (FL-12) ηγήθηκαν μιας διακομματικής ομάδας 45 βουλευτών που ζήτησαν από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ να καταστήσει τη Δημοκρατία της Τουρκίας υπεύθυνη για το ρόλο της στην υποστήριξη και τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων της Χαμάς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Η μακροχρόνια πολιτική, υλικοτεχνική και οικονομική υποστήριξη που παρέχει η Τουρκία και ο Πρόεδρος Ερντογάν στη Χαμάς είναι γνωστή και αποτελεί θέμα σοβαρής ανησυχίας», έγραψαν οι νομοθέτες.

Επέστησαν επίσης την προσοχή στο γεγονός ότι, «η υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς εκτείνεται πέρα από τη ρητορική, ένα θέμα που δεν έχει τύχει επαρκούς προσοχής από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για πάνω από μια δεκαετία, ο πρόεδρος Ερντογάν έχει καταστήσει την Τουρκία καταφύγιο για τη Χαμάς, με τους ειδικούς να την περιγράφουν ως "τη δεύτερη μεγαλύτερη βάση της Χαμάς μετά τη Γάζα"" και ότι "το γραφείο της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη έχει λειτουργήσει ως κρίσιμος κόμβος για την ενίσχυση της ικανότητας της Χαμάς να εξαπολύει επιθέσεις κατά του Ισραήλ».

Έκλεισαν ζητώντας από την Τουρκία «να τηρηθεί το ίδιο πρότυπο με άλλους συμμάχους όταν πρόκειται για την απόδοση ευθυνών για την παροχή δυνατότητας σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις στο έδαφός της».

Οι νομοθέτες ζητούν από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών να απαιτήσει από την τουρκική κυβέρνηση να χαρακτηρίσει επίσημα τη Χαμάς ως τρομοκρατική οργάνωση, να λάβει μέτρα για να σταματήσει η Χαμάς και οποιεσδήποτε συνδεδεμένες οντότητες που δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ανάκλησης της τουρκικής υπηκοότητας, της κατάσχεσης των τουρκικών διαβατηρίων τους και της απέλασης αξιωματούχων της Χαμάς από τη χώρα, και να διερευνήσει εάν κάποιοι Τούρκοι αξιωματούχοι συμμετείχαν στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου και να αναφέρει τα ευρήματα αυτά στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η θρασύτατη και βάναυση επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου ήταν μια κλήση αφύπνισης για πολλούς Αμερικανούς, οι οποίοι είδαν από κοντά τι μπορεί να κάνει η τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν και άλλοι πληρεξούσιοι στους συμμάχους, εάν οι φρικαλεότητες τους αντιμετωπίζονται με ατιμωρησία.

Η Τουρκία υπήρξε επί μακρόν καταφύγιο για τη Χαμάς, από όπου σχεδίαζε τρομοκρατικές επιθέσεις και της παρείχε ένα ανεκτικό περιβάλλον για να χρησιμοποιεί το χρηματοπιστωτικό της σύστημα για να στηρίζει την τρομοκρατία της.

Είναι ασυνείδητο για ένα μέλος του ΝΑΤΟ να συμμετέχει σε μια τέτοια δραστηριότητα. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η FDD Action υποστηρίζει σθεναρά τη διακομματική επιστολή του Κογκρέσου, με την οποία ζητείται από τον Υπουργό Εξωτερικών Μπλίνκεν να λάβει άμεσα μέτρα για να καταστήσει την Τουρκία υπεύθυνη για όλους τους τρόπους με τους οποίους παρέχει ανακούφιση και ενθαρρύνει τη Χαμάς», δήλωσε η FDD Action.

«Για πάρα πολύ καιρό, οι ΗΠΑ έκλειναν τα μάτια στην ανοιχτή υποστήριξη της Τουρκίας προς τη Χαμάς, ουσιαστικά, επειδή αφήσαμε την επιθυμία μας για βραχυπρόθεσμη περιφερειακή σταθερότητα να υπερισχύσει της αντιμετώπισης του προβλήματος. Μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, μπορούμε με ασφάλεια να πούμε ότι αυτός ήταν ένας λανθασμένος υπολογισμός. Το αποτέλεσμα ήταν ένας ακόμα αυξανόμενος αριθμός αθώων νεκρών και μια τεράστια περιφερειακή αστάθεια.

Η πολιτική μας πρέπει να αλλάξει. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να χρησιμοποιήσει όποια μόχλευση έχει στη διάθεσή του για να αλλάξει η τουρκική συμπεριφορά απέναντι στη Χαμάς», δήλωσε ο Κλιφ Σμιθ, Διευθυντής Έργου στην Ουάσινγκτον, Middle East Forum

 

 

 

.,

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ
ιρανοί πύραυλοι και Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν
Μέση Ανατολή 0

Κομβόι του ιρανικού στρατού σπεύδει άρον άρον στην Τεχεράνη (Βίντεο)-Αποκάλυψη: Οι Άραβες πρόδωσαν τους Ιρανούς βοηθώντας το Ισραήλ

Η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενημερώθηκαν από τους Ιρανούς για την επίθεση δύο ημέρες πριν γίνει,...