βλήματα πυροβολικού
Κόσμος
Ενημερώθηκε στις:

Καταρρέει η ΝΑΤΟϊκή αμυντική βιομηχανία; Στον "Θεό" έφτασε η τιμή ενός βλήματος πυροβολικού αφού ξεπέρασε τα 8 χιλιάδες ευρώ!

Ο επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ ανακοίνωσε τις τωρινές τιμές συμβατικών πυρομαχικών πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών, οι οποίες είναι πραγματικά σοκαριστικές. Σύμφωνα με τον ίδιο το σημερινό κόστος φτάνει τα 8 χιλιάδες ευρώ για μία τέτοια μονάδα πυρομαχικού.

Καταρρέει η Δυτική Βιομηχανία Όπλων;

Το πραγματικό κόστος είναι πολύ υψηλότερο από τις εκτιμήσεις του παρελθόντος, οι οποίες σχηματίστηκαν με βάση το συμβόλαιο της γερμανικής κατασκευάστριας Rheinmetall του 2022, σύμφωνα με το οποίο ένα βλήμα 155 χιλιοστών κόστιζε 3,3 χιλιάδες ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο λόγος αυτού του μεγάλου χάσματος στην τιμή, το οποίο είναι τεράστιο αν φανταστείτε πως το ίδιο όπλο κόστιζε 2 χιλιάδες ευρώ το 2021, είναι ο εξής: η ανάγκη τεράστιας ποσότητας πυρομαχικών πυροβολικού μία περίοδο που η δυτική αμυντική βιομηχανία μπορεί να παράγει περιορισμένες μονάδες.

Εννοείται πως η σημερινή τιμή είναι εξωφρενικά υψηλή, αφού πλέον 1.000 βλήματα πυροβολικού διαμετρήματος 155 χιλιοστών κοστίζουν σχεδόν 8 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή περίπου 8,6 εκατομμύρια δολάρια. Με αυτά τα χρήματα μπορεί κάποιος στρατός να αγοράσει 47 βλήματα υψηλής ακριβείας Excalibur από τους Αμερικανούς ή εναλλακτικά 38 πυραύλους για τα αμερικανικά συστήματα HIMARS.

Και εάν η τιμή των βλημάτων 155 χιλιοστών συνεχίσει να αυξάνεται τότε θα ξεκινήσουμε να συγκρίνουμε το κόστος ενός πυρομαχικού πυροβολικό με αυτό ενός πυραύλου κρουζ! Το πρόβλημα είναι πως η παραγωγή των βλημάτων Excalibur και των βλημάτων των HIMARS είναι ακόμη πιο περιορισμένη από αυτήν των συμβατικών πυρομαχικών πυροβολικού 155 χιλιοστών στην Δύση. Το ίδιο ισχύει και για όλα τα όπλα υψηλής ακριβείας, για αυτό και τέτοια προηγμένα πυρομαχικά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα κανονικά πυρά πυροβολικού.

Προβλήματα Συμβατότητας;

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το ΝΑΤΟ σήμερα σύμφωνα με τον Ρομπ Μπάουερ είναι η ανάγκη ενοποίησης όλων των πυρομαχικών διαμετρήματος 155 χιλιοστών από τους κατασκευαστές. Δυστυχώς ο επικεφαλής της συμμαχίας δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το θέμα, ανέφερε όμως πως υπάρχουν 14 διαφορετικοί τύποι μη συμβατικών πυρομαχικών 155 χιλιοστών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το διαμέτρημα 155 χιλιοστών είναι το τυπικό διαμέτρημα για βλήματα πυροβολικού του ΝΑΤΟ, γεγονός που εξυπηρετεί την διαλειτουργικότητα και την υλικοτεχνική υποστήριξη εν καιρώ πολέμου μεταξύ των μελών της συμμαχίας.

Σύμφωνα με κανονισμό όλες οι κύριες κατασκευάστριες πυρομαχικών από χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ οφείλουν να παράγουν βλήματα συμβατικά με πυροβόλα 155 χιλιοστών με μήκος κάννης μεταξύ διαμετρημάτων 39 και 52. Ίσως ο Μπάουερ υπονόησε πως κάτι τέτοιο δεν τηρήθηκε από όλες τις εταιρείες και τώρα υπάρχει θέμα συμβατότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

"Σφαγή" της Ρωσικής πολεμικής Αεροπορίας από τους Ουκρανούς-"Σαν τις μύγες" η αεράμυνα του Ζελένσκι κατέρριψε 14 Ρωσικά μαχητικά σε 2 εβδομάδες!

"Νάνος" αποδεικνύεται  στην πράξη η Ρωσική αεροπορία  απέναντι στην τρομακτική αεροπορική ισχύ του ΝΑΤΟ