Κόσμος

Κούβα: Εκτροφή ψαριών σε λίμνες που φιλτράρονται από φυτά

Τα τελευταία δύο χρόνια, οι Κουβανοί επιχειρηματίες Χοζέ Μαρτίνεζ και η Τζόελ Λόπεζ χρησιμοποίησαν μια καινοτόμο τεχνική για να εκθρέψουν 24 τόνους τιλάπια – (γνωστά στην Ελλάδα και ως κιχλίδα) είναι μια κρίσιμη πηγή τροφής για ένα νησιωτικό έθνος που περιβάλλεται από νερό αλλά δεν έχει αρκετά ψάρια, σύμφωνα με την ερτ

Το ζεύγος, δικηγόροι και οι δύο ηλικίας 35 ετών, βασίζονται σε μια συμβιωτική μέθοδο που ονομάζεται aquaponics, στην οποία τα απόβλητα από τα ψάρια που βρίσκονται σε αιχμαλωσία τροφοδοτούν φυτά που καλλιεργούνται όχι στο έδαφος αλλά σε νερό λίμνης που φιλτράρεται μέσα από τις ρίζες τους και επαναχρησιμοποιείται για τις δεξαμενές.

Πριν από δύο χρόνια, ο Μαρτίνεζ και η Λόπεζ ξεκίνησαν την επιχείρησή τους στην Μπαρμπόσα, ένα προάστιο της πρωτεύουσας Αβάνας, με ένα κρατικό δάνειο και κάποιες ιδιωτικές αποταμιεύσεις.

Κατασκεύασαν 12 λίμνες των 20 κυβικών μέτρων η καθεμία.

Στις λίμνες τους, οι τιλάπιες χρειάζονται έξι μήνες για να αναπτυχθούν στο απαιτούμενο μέγεθος των 400 γραμμαρίων για ανθρώπινη κατανάλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Πουλάμε τα ψάρια εδώ στην κοινότητα, καθώς είμαστε ένα τοπικό αναπτυξιακό έργο, αλλά μέρος της παραγωγής θα πωλείται στον τομέα του τουρισμού, ώστε να μπορούμε να κερδίσουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε το έργο», δήλωσε ο Μαρτίνεζ, συνιδιοκτήτης της επιχείρησης που ονομάζεται JoJo Aquaponico.

Όταν ολοκληρώσουν την κατασκευή των τριών ιχθυοτροφείων τους, οι δυο τους ελπίζουν επίσης να είναι σε θέση να καλλιεργούν 36 τόνους λαχανικών κάθε φορά.

«Βιώσιμο και διατηρήσιμο»

Έργα όπως αυτά είναι όλο και πιο σημαντικά για τη σίτιση των 11 εκατομμυρίων κατοίκων της Κούβας, που βρίσκονται υπό αμερικανικές κυρώσεις τις τελευταίες έξι δεκαετίες.

Το έθνος των Κουβανών υπό το κομμουνιστικό καθεστώς βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων τριών δεκαετιών, με ελλείψεις σε τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

«Η ιδέα μας είναι να μεταφέρουμε αυτή τη γνώση σε όλους όσους θέλουν να παράγουν ψάρια», δήλωσε η Λόπεζ. «Είναι μια βιώσιμη λύση».

Πριν από την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 1990 που προκλήθηκε από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ενός σημαντικού συμμάχου, η Κούβα είχε έναν στόλο που έπιανε περίπου 100.000 τόνους ψαριών σε διεθνή ύδατα κάθε χρόνο – το μεγαλύτερο μέρος τους πωλούνταν στην πατρίδα της σε επιδοτούμενες τιμές.

Οι δικές της ακτές είναι ρηχές και χαμηλές σε θρεπτικά συστατικά, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες, και η υπεραλίευση έχει μειώσει ακόμη περισσότερο τα αποθέματα γύρω από το νησί.

Ένα άλλο εμπόδιο είναι η αυξανόμενη έλλειψη κινητήρων και καυσίμων για τα αλιευτικά σκάφη, δήλωσε πρόσφατα στην τοπική τηλεόραση ο υπουργός Βιομηχανίας Τροφίμων Μανουέλ Σομπρίνο.

Τα τελευταία τρία χρόνια, η Κούβα παίρνει λιγότερους από 12.000 τόνους ψαριών ετησίως.

Πέρυσι, η χώρα πούλησε θαλασσινά αξίας περίπου 54 εκατομμυρίων δολαρίων σε πελάτες στο εξωτερικό, καθώς χρειάζεται επειγόντως το συνάλλαγμα.

Καλλιεργήστε τα δικά σας ψάρια

Η καλλιέργεια ψαριών έχει επίσης δεχθεί ισχυρό πλήγμα.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι μεταξύ του 2018 και του 2022, η παραγωγή γατόψαρου – ένα άλλο είδος γλυκού νερού που εκτρέφεται σε αιχμαλωσία – μειώθηκε από 6.286 σε 1.355 τόνους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι γεωργικές αποδόσεις στην Κούβα, γενικά μειώθηκαν κατά 35% από το 2019 έως το 2023 .

Τον Ιούλιο, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Χόρχε Λουίς Τάπια πρότεινε στους Κουβανούς να αρχίσουν να καλλιεργούν τα δικά τους ψάρια στο σπίτι, μια πρακτική που ήταν ευρέως διαδεδομένη στις απελπισμένες εποχές της δεκαετίας του 1990. Η πρόταση αντιμετωπίστηκε με δυσπιστία.

Καθώς η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την έλλειψη τροφίμων, ενέκρινε το 2019 νόμο που θα επιτρέπει στους ψαράδες να πωλούν απευθείας τα αλιεύματά τους, χωρίς κρατική παρέμβαση.

Οι μικρές επιχειρήσεις αγοράζουν όλο και περισσότερο ψάρια από μεμονωμένους ψαράδες, αλλά με την προσαύξηση, οι απλοί Κουβανοί δεν μπορούν να τα αγοράσουν ούτε από αυτούς.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ