Κόσμος

Η Ευρώπη ζει με τον εφιάλτη της τρομοκρατίας! Συναγερμός και αυξημένα μέτρα σε Ελλάδα και Ε.Ε

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε να λαμβάνει μέτρα για να περιορίσει τον αντίκτυπο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στο μπλοκ, εν μέσω αυξημένων εντάσεων ασφαλείας μετά από την επίθεση με βόμβα σε συναγωγή του Βερολίνου και τις δολοφονίες στο Βέλγιο και στη Γαλλία από ύποπτους ισλαμιστές εξτρεμιστές.

Στη βόρεια Γαλλία, ένας δάσκαλος σκοτώθηκε και αρκετοί άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν ένας άνδρας με μαχαίρι που είχε ορκιστεί πίστη στο Ισλαμικό κράτος επιτέθηκε σε σχολείο σε αυτό που οι Γάλλοι αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «ισλαμιστική τρομοκρατική επίθεση».

Οι αναφορές δείχνουν επίσης ότι τα εγκλήματα μίσους έχουν αυξηθεί παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση.

Μέρες αργότερα, κατά τη διάρκεια ενός αγώνα ποδοσφαίρου Βελγίου-Σουηδίας για τα προκριματικά του Euro 2024 στις Βρυξέλλες, ένας άνδρας σκότωσε δύο Σουηδούς υπηκόους σε αυτό που οι αρχές χαρακτήρισαν «τρομοκρατική πράξη». Το παιχνίδι διεκόπη και οι οπαδοί κρατήθηκαν στο γήπεδο. Ο δράστης πυροβολήθηκε αργότερα από την αστυνομία.

Τουριστικές τοποθεσίες και συγκοινωνιακοί κόμβοι στη Γαλλία δέχθηκαν πολλαπλές απειλές για βόμβες αυτή την εβδομάδα, με αποτέλεσμα οι τουρίστες να εκκενώσουν το Μουσείο του Λούβρου και το Παλάτι των Βερσαλλιών. Την Τετάρτη, οκτώ γαλλικά αεροδρόμια εκκενώθηκαν μετά από απειλές. Έκτοτε οι τοποθεσίες άνοιξαν ξανά.

Σε «υψηλό» αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για τρομοκρατική απειλή και στην Αυστρία, λόγω των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Η Ισπανία, η οποία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, έχει ενεργοποιήσει έναν μηχανισμό κρίσης για να επιταχύνει τη λήψη αποφάσεων και τον συντονισμό μεταξύ των 27 χωρών μελών, των θεσμών του μπλοκ και σημαντικών εταίρων όπως τα Ηνωμένα Έθνη ή οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Αξιωματούχοι από όλη την ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες για την αύξηση των αντισημιτικών επιθέσεων, τη ριζοσπαστικοποίηση στο διαδίκτυο, τη χρήση κρυπτογραφημένων υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων από εξτρεμιστές και την ανάγκη επιτάχυνσης της απέλασης ατόμων που ενδέχεται να αποτελούν δημόσιο κίνδυνο.

Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Κρατικής Ασφαλείας και Πληροφοριών (DSN) Omar Haijawi-Pirchner δήλωσε σήμερα ότι η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ενδεχομένως να οδηγήσει σε έξαρση της προπαγάνδας με σκοπό τον προσηλυτισμό ισλαμιστών στην Αυστρία.

Παράλληλα ο επικεφαλής της της βρετανικής υπηρεσίας αντικατασκοπείας MI5 υποστήριξε ότι η σύγκρουση στη Γάζα μπορεί να εμπνεύσει τρομοκρατικές ενέργειες στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, οι εκκλήσεις για αύξηση της ασφάλειας σε όλους τους τομείς δημιουργούν βαθιά ανησυχία, καθώς οι λύσεις που συζητούνται θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ελεύθερη κυκλοφορία και το δικαίωμα συγκέντρωσης στην Ευρώπη.

Η Ιταλία εισάγει συνοριακούς ελέγχους για να αντιμετωπίσει μια πιθανή αύξηση των εντάσεων λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς. Η Δανία και η Σουηδία βρίσκεται σε ύψιστο συναγερμό επειδή φοβούνται   τρομοκρατικές απειλές. Η Γαλλία σκοπεύει να διατηρήσει τους ελέγχους τουλάχιστον έως τον Μάιο του 2024, επικαλούμενη «νέες τρομοκρατικές απειλές και έλεγχου της κατάσταση στα εξωτερικά σύνορα».

Περισσότερες αστυνομικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί σε Βέλγιο, Γαλλία και Γερμανία.

«Η Ισλαμιστική τρομοκρατία επιστρέφει και όλοι στην Ευρώπη είμαστε ευάλωτοι»,δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στον απόηχο της τρομοκρατικής επίθεσης στις Βρυξέλλες την ώρα που και στη Γαλλία οι εισαγγελικές αρχές επιβεβαίωσαν ότι η επίθεση που έγινε είχε «αποτύπωμα του Ισλαμικού Κράτους».

Στο ανώτατο επίπεδο, συναγερμού 4 παραμένει το Βέλγιο παρά το γεγονός ότι εξουδετερώθηκε ο Τυνήσιος δράστης της δολοφονίας των δύο Σουηδών.

«Η Σουηδία απειλείται περισσότερο από ποτέ»

Ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον μίλησε για ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων στην Ευρωπαϊκή Ένωσηκαι προειδοποίησε ότι η Σουηδία απειλείται περισσότερο από ποτέ: «Ποτέ στην πρόσφατη ιστορία δεν απειλήθηκαν τόσο η Σουηδία και τα σουηδικά συμφέροντα όσο σήμερα», είπε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση με στόχο Σουηδούς».

Σύμφωνα με τον Κρίστερσον, ο ένοπλος των Βρυξελλών δεν ήταν γνωστός στη σουηδική αστυνομία, αλλά είχε επισκεφθεί τη χώρα.

Η πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει μιλήσει για αυξημένο κίνδυνο ενώ εντείνεται ο έλεγχος των εισροών από τη Λιβύη, τη Συρία και το Ντονμπάς. 

Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις πρόσφατες τάσεις, η αποτυχία της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών να εντοπίσει την πρόσφατη επίθεση έχει αφήσει πολλά ερωτηματικά.

Κίνδυνος μίμησης της τακτικής της Χαμάς

Οι τρομοκρατικές οργανώσεις αντιγράφουν επιτυχημένες τακτικές και στρατηγικές. Οποιαδήποτε επίθεση που φέρνει περισσότερη δημοτικότητα, στρατολογήσεις και χρηματοδότηση θεωρείται επιτυχημένη τακτική.

Οι Ταλιμπάν δημιούργησαν προηγούμενο για άλλους τζιχαντιστικές ομάδες και προσπαθούν να επιτύχουν το μοντέλο τους που βασίζεται στην επιμονή, στη χρήση πολύπλοκων τεχνικών τρομοκρατίας, στην υποστήριξη κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία και στην ανάπτυξη τεχνολογικών όπλων.

Παρόμοια με τους Ταλιμπάν, η Χαμάς θα δημιουργήσει ένα άλλο προηγούμενο για τρομοκρατικές ομάδες.

Αναγκασμένη να ζει υπό αυστηρή πολιορκία, η ομάδα έχει χρησιμοποιήσει κάθε ευκαιρία για να λάβει την υποστήριξη άλλων κρατών αλλά και των ίδιων των Παλαιστικίων. Αυτή η υποστήριξη έφερε τη νίκη στις εκλογές για την οργάνωση. Οι στενές σχέσεις της με το Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία παρείχαν όπλα, εκρηκτικά και πολιτική υποστήριξη, ικανά να οργανώσουν μια σχεδιασμένη επίθεση.

Συναγερμός και ανησυχία στην Ελλάδα

Το προσωπικό της ΕΥΠ, της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας και της κρατικής ασφάλειας έχουν εντείνει τα επιχειρησιακό επίπεδο λαμβάνοντας αυξημένα μέτρα. 

Σε αυτά περιλαμβάνονται: 

-Ενεργοποίηση δικτύου ανάλυσης και συλλογής πληροφοριών

-Ανάπτυξη ενός πληροφοριακού δίκτυ στα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών όπου διαμένει σε όλη τη χώρα ένας μεγάλος αριθμός μουσουλμάνων.

-Εντατικοποίηση των ερευνών στα social media που φαίνεται να χρησιμοποιούν πρόσωπα που κινούνται στο Ισλαμικό Κράτος 

- Έρευνες σε κυκλώματα  δουλεμπόρων που χρησιμοποιούν ύποπτα άτομα για τις μετακινήσεις προς την Ευρώπη. Παράλληλα, βέβαιη θεωρείται η αύξηση των μεταναστευτικών ροών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

-Χαρτογράφηση των υπόπτων που κινούν υποψίες για πιθανή ριζοσπαστικοποίηση και εξτρεμιστικές ενέργειες. 

- Συνεργασία με τις Αρχές ασφαλείας του εξωτερικού όπου έχουν ληφθεί διάφορα προφίλ μοναχικών λύκων που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ύποπτοι για επιθέσεις.

- Πληροφορίες για ανενεργούς θύλακες που θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν για την εκδήλωση αντιποίνων

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ