Κόσμος

Ιταλία: Σχέδια για μαζική εκκένωση πριν «ξυπνήσει» το ηφαίστειο στη Νάπολη

Συναγερμό έχει προκαλέσει στις αρχές στην Ιταλία η σεισμική έξαρση στην ευρύτερη περιοχή της Νάπολης, η οποία επικεντρώνεται σε ένα ηφαίστειο το οποίο θα μπορούσε να είναι περισσότερο επικίνδυνο και από αυτό του γειτονικού Βεζούβιου.

Οι δονήσεις που φτάνουν ως τους 4,2 βαθμούς Ρίχτερ, επικεντρώνονται στα Φλεγραία Πεδία, δυτικά της Νάπολης. Μόνο τον Σεπτέμβριο έγιναν πάνω από 1.100 σεισμοί. Στην περιοχή υπάρχουν πόλεις και χωριά με συνολικό πληθυσμό άνω των 500.000 κατοίκων.

Το υπερηφαίστειο είναι πολύ μεγαλύτερο από τον κοντινό Βεζούβιο, ο οποίος κατέστρεψε την Πομπηία το 79 μ.Χ.

Οι ειδικοί λένε ότι η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα πιθανώς συνδέεται με ένα φαινόμενο κατά το οποίο η γη ανυψώνεται ή πέφτει, ανάλογα με τον κύκλο που προκαλείται από το γέμισμα ή το άδειασμα των υπόγειων θαλάμων μάγματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχει άμεση απειλή έκρηξης, λένε οι περισσότεροι ηφαιστειολόγοι, αλλά καθώς το έδαφος ανεβαίνει κατά 1,5 εκατοστό τον μήνα, υπάρχει ανησυχία για τις επιπτώσεις στα κτίρια.

Σε αυτό το πλαίσιο η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει την εκκένωση -αν χρειαστεί- δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που ζουν γύρω από το υπερηφαίστειο.

Τα νέα μέτρα, αναφέρει το Reuters, που περιλαμβάνουν και σχέδιο ελέγχου της αντοχής των κτιρίων στην περιοχή έπειτα από μήνες επαναλαμβανόμενων σεισμών, θα συζητηθούν σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Πέμπτη. Ο υπουργός πολιτικής προστασίας, Νέλο Μουσουμέτσι, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι οι εκκενώσεις θα ενεργοποιηθούν «μόνο σε περίπτωση ακραίας ανάγκης».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι νοσοκομεία στην περιοχή θα ξεκινήσουν δοκιμές εκκένωσης από την Παρασκευή για να βεβαιωθεί ότι είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν ισχυρότερους σεισμούς ή εκρήξεις.

Η τελευταία φορά που τα Φλεγραία Πεδία ήταν σε έξαρση ήταν τη δεκαετία του 1980. Σε εκείνη την περίπτωση, 40.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν προσωρινά από το κοντινό Ποτσουόλι.

Η τελευταία σημαντική έκρηξη σημειώθηκε το 1538. Μια από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του έλαβε χώρα πριν από 39.000 χρόνια και μπορεί να οδήγησε στην εξαφάνιση του ανθρώπου του Νεάντερταλ, λένε οι ερευνητές. Μάγμα από εκείνη την έκρηξη έχει βρεθεί στη Γροιλανδία, σε απόσταση 4.500 χιλιομέτρων!

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ