Κόσμος

Ελβετία: Yπέρ της προστασίας του κλίματος διαδήλωσαν χιλιάδες πολίτες

Τέτοιες μεγάλες σε όγκο διαδηλώσεις είναι σπάνιες στην Ελβετία και καταδεικνύουν μια αυξανόμενη απογοήτευση των πολιτών για τον ρυθμό λήψης πολιτικών αποφάσεων για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σύμφωνα με την ερτ.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 10% του όγκου τους κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών, ενώ ο Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος μήνας που έχει καταγραφεί σε μια χώρα όπου η θερμοκρασία αυξάνεται με ρυθμό πάνω από τον διπλάσιο του παγκόσμιου ρυθμού.

«Πολλοί έχουν χάσει την ελπίδα τους επειδή η κυβέρνηση εγκρίνει την κατασκευή νέων δρόμων και καθυστερεί νομοθεσίες για το κλίμα. Σήμερα όμως ήμασταν πανίσχυροι», δήλωσε ο Γκέοργκ Κλίνγκλερ από τους ακτιβιστές της Greenpeace που συμμετείχαν στην πορεία.

Μετά την πορεία στους δρόμους της Βέρνης, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία μπροστά το Ομοσπονδιακό Ανάκτορο, την έδρα της κυβέρνησης και της Βουλής.

Το Κόμμα των Πρασίνων, το οποίο αύξησε τα ποσοστά του στις τελευταίες κοινοβουλευτικές εκλογές, αλλά δεν συμμετέχει στη σημερινή κυβέρνηση, εκτίμησε ότι στη διαδήλωση συμμετείχαν περισσότεροι από 60.000 ανθρώπους. Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της Βέρνης αρνήθηκε να δώσει μια εκτίμηση του αριθμού των διαδηλωτών.

«Το κοινοβούλιο, όπου πλειοψηφία έχουν μεγαλοαστοί, εμποδίζει την ταχεία, συνεπή και αποτελεσματική προστασία του κλίματος», ανέφερε το Κόμμα των Πρασίνων. «Χρειαζόμαστε μια αλλαγή στις επόμενες εκλογές», τόνισε, αναφερόμενο στις εκλογές στις 22 Οκτωβρίου.

Οι μέχρι σήμερα πολιτικές της Ελβετίας χαρακτηρίζονται «ανεπαρκείς» από το Climate Action Tracker, μια ιστοσελίδα που καταγράφει τις ενέργειες των χωρών ως προς την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Μέση Ανατολή 0

Δικαιολογίες για πυρηνικά όπλα αναζητά η Άγκυρα-Ραβίνος του Ισραηλινού Στρατού: “Η Τουρκία είναι η γη της επαγγελίας και θα την διεκδικήσουμε” (Βίντεο)

Έρχεται κράτος του Κουρδιστάν ως σχέδιο ζώνης ασφαλείας των ΗΠΑ για τα πετρέλαια στην Μέση Ανατολή