Κόσμος

Βαρουφάκης: «Κανείς δεν είναι ελεύθερος όσο ο Ασάνζ είναι στη φυλακή» (βίντεο)

Τον δημοσιογράφο και ακτιβιστή Τζούλιαν Ασάνζ, που παραμένει έγκλειστος στις φυλακές Μπέλμαρς, έξω από το Λονδίνο επισκέφθηκε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, για δεύτερη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2020.

Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μαζί με τον Ρότζερ Γουότερς και τη σύντροφό του Ασάνζ, Στέλλα.

Η συνάντηση κράτησε περίπου μία ώρα και ο ιδρυτής των Wikileaks ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη να μεταφέρει την ακόλουθη δήλωση: «Είμαι ακόμα καλά όμως η κατάστασή μου φθίνει. Προσπαθώ με όλες μου τις δυνάμεις να κρατήσω μέσα μου ένα μικρό κομμάτι του εαυτού μου ζωντανό. Ένα μικρό ψήγμα το οποίο θα χρησιμοποιήσω όταν βγω από τη φυλακή για να υπάρξω ξανά, για να είμαι ξανά ο Τζούλιαν. Είμαι αγωνιστής και ξέρω πως αυτό πρέπει να κάνω».

 

Βγαίνοντας από τη φυλακή, ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε: «Ο κρατούμενος N. A9379AY σαπίζει εδώ και 3,5 χρόνια στην απομόνωση για το έγκλημα της άσκησης δημοσιογραφίας με τρόπο που οδηγούσε σε βραβεία Πούλιτζερ πριν η κυβέρνηση των ΗΠΑ ποινικοποιήσει την ερευνητική δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον. Ο Τζούλιαν Ασάνζ αργοπεθαίνει εκεί μέσα για λογαριασμό μας – για το δικαίωμά μας να γνωρίζουμε τα εγκλήματα που διαπράττουν οι κυβερνήσεις μας στο όνομά μας πίσω από την πλάτη μας. Βασανίζοντας τον Τζούλιαν Ασάνζ, οι κυβερνήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ χάνουν συνειδητά κάθε ηθικό δικαίωμα που έχουν να διδάσκουν σε άλλους, σε όλο τον κόσμο, για τη σημασία της ελευθερίας του Τύπου – βλάπτουν έτσι την ελευθερία του λόγου σε όλο τον κόσμο.
Ας ενωθούμε για να απαιτήσουμε την άμεση απελευθέρωση του Τζούλιαν. Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος όσο ο Julian σαπίζει στο Belmarsh».

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κρατείται στις φυλακές της Αγγλίας από τον Απρίλιο του 2019 ενώ εκκρεμεί αίτημά έκδοσής του, που έχουν υποβάλλει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ