Κόσμος

Κομισιόν: Το X του Μασκ η μεγαλύτερη πηγή παραπληροφόρησης υπέρ της Ρωσίας

Ειδικότερα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βέρα Γιούροβα, με αρμοδιότητα τις αξίες και τη διαφάνεια, δήλωσε ότι οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης πρέπει να δράσουν ενόψει των εθνικών και ευρωπαϊκών εκλογών του επόμενου έτους.

"Πρόκειται για ευρωπαϊκό όπλο δισεκατομμυρίων μαζικής χειραγώγησης που στοχεύει τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στους Ευρωπαίους αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο", είπε η Γιούροβα σε δημοσιογράφους σήμερα, Τρίτη.

"Οι πολύ μεγάλες πλατφόρμες πρέπει να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο. Ειδικά καθώς αναμένουμε ότι το Κρεμλίνο και άλλοι θα ενεργοποιηθούν πριν από τις ευρωεκλογές μας", πρόσθεσε.

Η ΕΕ δημοσίευσε εκθέσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο κάθε μία από τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων η Meta Platforms με το Facebook, η Alphabet με το Google και η ByteDance με το TikTok, μάχονται την παραπληροφόρηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Οι περισσότερες από τις μεγάλες πλατφόρμες έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν με την ΕΕ για τη εθελοντική θέσπιση ενός κώδικα δεοντολογίας, ο οποίος θα στοχεύει στην κατάρτιση κοινών προτύπων για τον έλεγχο δεδομένων και άλλα μέτρα. Η Ένωση έχει υλοποιήσει επίσης ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να διακρίνει την έκταση του προβλήματος.

Σύμφωνα με την Βέρα Γιούροβα, "το X, πρώην Twitter, που δεν είναι πλέον υπό τον κώδικα δεοντολογίας, είναι η πλατφόρμα με τη μεγαλύτερη αναλογία αναρτήσεων παραπληροφόρησης ή διαστρεβλώσεων".

"Το πιλοτικό πρόγραμμα έδειξε επίσης ότι οι λογαριασμοί που παραπληροφορούν (στο X) έχουν σημαντικά μεγαλύτερο αριθμό ακολούθων από ομολόγους τους που δεν παραπληροφορούν, παρότι κατά βάση έχουν ενταχθεί στην πλατφόρμα πιο πρόσφατα από τους δεύτερους", σημείωσε.

Παράλληλα, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε ορισμένα βήματα που έχουν γίνει από τις πλατφόρμες για την καταπολέμηση της ρωσικής επιρροής.

Η Google ενημέρωσε την ΕΕ ότι έκλεισε περισσότερα από 400 διαύλους που εμπλέκονταν σε ρωσικές δραστηριότητες επιρροής στους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους. Η Meta είπε ότι επέκτεινε τις συνεργασίες ελέγχου εγκυρότητας (fact-checking) σε 22 γλώσσες στην ΕΕ.

Σημειώνεται ότι ο νέος ευρωπαϊκός νόμος που ρυθμίζει το περιεχόμενο στις πλατφόρμες (Digital Services Act) τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο μήνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

"Καθώς το Twitter έχει καταχωρηθεί ως μία πολύ μεγάλη διαδικτυακή πλατφόρμα, φυσικά υπάρχουν υποχρεώσεις που πηγάζουν από νόμους", είπε η Γιούροβα. "Έτσι, το μήνυμά μου στο Twitter είναι ότι πρέπει να συμμορφωθείτε με τον νόμο και ότι παρακολουθούμε τι κάνετε".

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ακόμα ότι η ρωσική παραπληροφόρηση είναι ιδιαίτερα διευρυμένη στη Σλοβακία, η οποία διεξάγει εκλογές το Σάββατο.

"Η Σλοβακία έχει επιλεγεί ως η χώρα με γόνιμο έδαφος για την επιτυχή διάδοση των ρωσικών αφηγήσεων του Κρεμλίνου" δήλωσε, προσθέτοντας ότι το Facebook και η Google έλαβαν ορισμένα μέτρα για να ενισχύσουν τις προσπάθειές καταπολέμησης ψευδών πληροφοριών έπειτα από ευρωπαϊκή πίεση.

"Οι εκλογές (στη Σλοβακία) αυτή την εβδομάδα θα είναι μια ένα τεστ, επειδή η προσέγγιση του κόσμου απέναντι στον ρωσικό πόλεμο στην Ουκρανία αποτελεί σημείο διχασμού", υπογράμμισε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ